ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δηλώνει προστάτης του απόρρητου σε ασθενείς με AIDS, ενώ για 3 χρόνια κάνει «βούκινο» τα ιατρικά δεδομένα των πολιτών!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ως υπέρμαχος του ιατρικού απόρρητου, ενώ στον καιρό της πανδημίας ισοπέδωσε τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δηλώνει προστάτης του απόρρητου σε ασθενείς με AIDS, ενώ για 3 χρόνια κάνει «βούκινο» τα ιατρικά δεδομένα των πολιτών!

Σε όλο της το «μεγαλείο» φάνηκε η υποκρισία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όσον αφορά το πώς αντιλαμβάνεται και μεταχειρίζεται την προστασία προσωπικών δεδομένων υγείας των πολιτών. Το πρωί της Πέμπτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τα γραφεία του συλλόγου οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», με αφορμή την παγκόσμια ημέρα AIDS. Εκεί ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε ανοικτή συζήτηση με ανθρώπους που ζουν με τον HIV.

Ανάμεσα σε άλλα που είπε ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε και την ιδιαίτερη… ευαισθητοποίηση του στο να μην γίνονται κοινωνικές διακρίσεις εις βάρος των οροθετικών, ενώ έδωσε και τα εύσημα στον… εαυτό του για τον νόμο κατά των διακρίσεων που έφερε η κυβέρνηση του.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί μπορέσαμε και ψηφίσαμε  – για εμένα η πιο σημαντική πρωτοβουλία- τον νόμο κατά των διακρίσεων. Να μην είναι υποχρεωμένος κάποιος να δίνει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το αν είναι ή δεν είναι θετικός στον ιό. Και βέβαια, ένα ζήτημα το οποίο μας είχε απασχολήσει και πριν από ένα χρόνο όταν είχαμε βρεθεί στο Μαξίμου και πείστηκα ότι πράγματι η PrEP θεραπεία είναι απολύτως απαραίτητη για να μπορέσουμε να μειώσουμε κι άλλο τα νέα περιστατικά λοιμώξεων με HIV», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Σωστά τα όσα στηρίζει ο κ. Μητσοτάκης περί εξάλειψης των διακρίσεων, άλλα οπωσδήποτε φανερώνουν απόλυτη διπροσωπία. Και αυτό διότι όσον αφορά έναν άλλον ιό, τον Covid – 19, ο πρωθυπουργός έκανε (και συνεχίζει να κάνει) ό,τι είναι δυνατόν για να στιγματίσει εκατομμύρια ανθρώπους που δεν νοσούσαν καν από αυτόν τον ιό, άλλα στοχοποιήθηκαν και μόνο ως… πιθανοί ασθενείς!

Ποια ήταν η ευαισθητοποίηση του πρωθυπουργού τότε, στα θέματα προκαταλήψεων και κοινωνικού στίγματος; Απολύτως ανύπαρκτη. Η πολιτική που εφάρμοσε στον καιρό της πανδημίας όχι μόνο δεν απέτρεψε τις κοινωνικές διακρίσεις εις βάρος της κοινωνικής ομάδας των ανεμβολίαστων, άλλα επένδυσε σε αυτές, τις μεγέθυνε και τις έκανε πολιτικό σύνθημα για να προάγει τον διχασμό και την στοχοποίηση μιας ολόκληρης μερίδας του πληθυσμού.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε αποκαλέσει «ψεκασμένους» και «τζαμπατζήδες» , όσους δεν είχαν υποκύψει στην εκβιαστική πολιτική του, αποδεικνύοντας το πόσο… σέβεται τους πολίτες σε ένα θέμα που επαφίεται στην υγεία.

Ας θυμηθούμε ότι η κυβέρνηση παρότρυνε εμμέσως τους εργοδότες να απολύουν τους ανεμβολίαστους υπαλλήλους. Οι απανταχού ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι έπρεπε να επιδεικνύουν συνεχή τεστ (και άρα να αποκαλύπτουν αν έχουν κάνει μια ιατρική πράξη ή όχι). Οι εκπαιδευτικοί επιδεικνύουν τεστ ακόμα και σήμερα. Οι επιχειρήσεις εστίασης – διασκέδασης έβαζαν στην βιτρίνα σήματα… «καθαρότητας» από τους «ακάθαρτους» ανεμβολίαστους που ως ανεπιθύμητοι ήταν αναγκασμένοι να ζουν σε άτυπα κοινωνικά απαρτχάιντ.

Τα μουσεία, τα θέατρα, τα γήπεδα και τα γυμναστήρια απαγόρευαν την είσοδο στους ανεμβολίαστους. Οι δημόσιες υπηρεσίες και οι τράπεζες απαιτούσαν την επίδειξη τεστ. Για να μην αναφερθούμε στους 7.000 υγειονομικούς που η κυβέρνηση τους περιφέρει σαν τιμωρητικό «τρόπαιο» στο πεζοδρόμιο της φτώχειας για 15 ολόκληρους μήνες!

Που πήγε η προστασία προσωπικών δεδομένων υγείας σε αυτήν την περίπτωση; Είναι τουλάχιστον τραγελαφικό ο πρωθυπουργός να μιλάει για «ευαισθησίες» σε τέτοια ζητήματα, ενώ επί τρία χρόνια έχει ισοπεδώσει το ιατρικό απόρρητο εκατομμυρίων ανθρώπων από τρεις πλευρές, την ηθική, τη νομική και την δεοντολογική.

Την επόμενη φορά που θα κάνει ψηφοθηρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάνω σε ζητήματα που αφορούν την εξάλειψη των διακρίσεων, θα πρέπει να αναλογιστεί πως υπήρξε ο πρωθυπουργός που επένδυσε όσο κανένας άλλος στον διχασμό του λαού και με δεκάδες πολιτικές αποφάσεις του έκανε «βούκινο» τα ιατρικά δεδομένα πολιτών, προκειμένου να εφαρμόσει την απολυταρχική πολιτική του.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κυριάκος Μητσοτάκης: Δηλώνει προστάτης του απόρρητου σε ασθενείς με AIDS, ενώ για 3 χρόνια κάνει «βούκινο» τα ιατρικά δεδομένα των πολιτών!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.