ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Για ακόμη μια φορά δικαιολογίες για την ακρίβεια – Συνεχίζει να ρίχνει το «μπαλάκι» στην ΕΕ

Περισσότερο λογύδριο ανέξοδων δικαιολογιών θύμιζε η τοποθέτηση που έκανε ο Κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, παρά ομιλία για άμεσες λύσεις στην ακρίβεια.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Για ακόμη μια φορά δικαιολογίες για την ακρίβεια – Συνεχίζει να ρίχνει το «μπαλάκι» στην ΕΕ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Περισσότερο πολιτικό μανιφέστο ανέξοδων δικαιολογιών παρά ομιλία ενός πρωθυπουργού που εμφανίστηκε στη Βουλή για να δώσει καθαρές εξηγήσεις και ουσιαστικές λύσεις, θύμιζε η σημερινή τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο καυτό θέμα της ακρίβειας, για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός επιστράτευσε το βολικό αφήγημα της «παγκόσμιας κρίσης» που απαιτεί «πανευρωπαϊκές λύσεις». «Η κρίση έχει τις ρίζες της πολύ μακριά από την πατρίδα μας, τα νερά είναι αχαρτογράφητα και το σκάφος δέχεται αλλεπάλληλα κύματα», είπε σε μελοδραματικούς τόνους ο κ. Μητσοτάκης.

Ασφαλώς ο πρωθυπουργός στρουθοκαμηλίζει για το ότι η κρίση ανατιμήσεων έχει ξεκινήσει εδώ και (τουλάχιστον) ένα εξάμηνο και πως η αντιλαϊκή ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης είναι αυτή που μας έφερε στο σήμερα, στο να είναι εντελώς ανοχύρωτη η χώρα απέναντι στα ελλείμματα ενέργειας. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με την αυτάρκεια σε πρώτες ύλες, αφού η κυβέρνηση με στρατηγικές κινήσεις της, έχει γονατίσει την πρωτογενή παραγωγή και έχει οδηγήσει αγρότες και κτηνοτρόφους στην απόγνωση.

Όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει πεισματικά να δείχνει το δάχτυλο προς τον πόλεμο στην Ουκρανία, αρνούμενος να παραδεχθεί πως ο λαός δείχνει τον ίδιο σαν κύριο υπεύθυνο για το ότι η χώρα μαστίζεται από τις ασυγκράτητες τιμές.

«Όταν υπάρχει παγκόσμιος σεισμός δεν μπορεί οι ευθύνες να αναζητούνται μέσα στη χώρα», υποστήριξε. Το ότι η Ελλάδα έχει καταντήσει ένα απέραντο πεδίο αισχροκέρδειας, δεν φαίνεται να διασπά την προσοχή του κ. Μητσοτάκη από το μονόπατο αφήγημα του.

Εισφορές από τα υπερκέρδη… κάποια στιγμή στο μέλλον

Πολύτιμος χρόνος χάνεται αφού ο πρωθυπουργός επιμένει να επαιτεί για πανευρωπαϊκές λύσεις και νίπτει τας χείρας του, τη στιγμή που ο λαός φτωχοποιείται μέρα με τη μέρα. Ακόμα και για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, ο Κ. Μητσοτάκης αποφεύγει να επιβάλλει έκτακτη εισφορά, και σήμερα από το βήμα της Βουλής πέταξε το «μπαλάκι» στη ΡΑΕ. Η οποία αν και όταν… δεηθεί να βγάλει πόρισμα που θα αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών, τότε μόνο θα λάβει η κυβέρνηση τις αποφάσεις της για να μπει σε λειτουργία το μέτρο.

«Όταν θα έχουμε το πόρισμα της ΡΑΕ, θα επιβληθεί η έκτακτη εισφορά. Αφού δεν ξέρουμε πόσα είναι τα κέρδη, πως θα τα φορολογήσουμε;», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μπορεί ο πρωθυπουργός να μίλησε για «αλλεπάλληλα κύματα που δέχεται το σκάφος», άλλα για την αργοπορία (και απροθυμία) του πρωθυπουργού για να βάλει φρένο στην αισχροκέρδεια των εταιρειών, ταιριάζει καλύτερα το «εδώ καράβια χάνονται – βαρκούλες αρμενίζουν».

Ασφαλώς ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να υπερασπιστεί και τα μέτρα – ασπιρίνες κατά της ακρίβειας που έχουν παρθεί ως τώρα, δηλώνοντας πως: «Ο καλόπιστος κόσμος της εργασίας και της οικονομίας αναγνωρίζει ότι τα μέτρα κατευθύνονται εκεί που πρέπει», και πως «τα μέτρα είναι υπεύθυνα, γιατί κανένα μέτρο του σήμερα δεν μπορεί να ναρκοθετεί το αύριο».

Το θέμα είναι πως με όσα έπραξε η κυβέρνηση «χθες» (δηλαδή επί μία διετία), ναρκοθέτησε το σήμερα, και αυτά είναι που πληρώνει επί του παρόντος ο ελληνικός λαός…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κυριάκος Μητσοτάκης: Για ακόμη μια φορά δικαιολογίες για την ακρίβεια – Συνεχίζει να ρίχνει το «μπαλάκι» στην ΕΕ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.