ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μοίρασε «Ρόδος Pass» στους πυρόπληκτους τουρίστες, είπε ότι «πάντα είχαμε πυρκαγιές» και πούλησε «κανονικότητα»

Εκτός τόπου και χρόνου ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιράζει τουριστικά «κουπόνια» στα αποκαΐδια της χώρας και επικαλείται την «κλιματική κρίση»
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μοίρασε «Ρόδος Pass» στους πυρόπληκτους τουρίστες, είπε ότι «πάντα είχαμε πυρκαγιές» και πούλησε «κανονικότητα»

Αναλόγως την ποιότητα της πολιτικής που ακολουθεί, ο κάθε ηγέτης χώρας «εξάγει» προς τη διεθνή κοινότητα ό,τι έχει επιδείξει στην έως τώρα πορεία του. Άλλοι ηγέτες «εξάγουν» κύρος, αξιοπιστία, ασφάλεια, διπλωματική δεινότητα, άλλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης «εξήγαγε»… κουπόνια και δικαιολογίες για το επιτελικό φιάσκο που οδήγησε στην καταστροφή της Ρόδου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός παραχώρησε συνέντευξη στο βρετανικό κανάλι ITV και την εκπομπή Good Morning Britain, όπου προχώρησε σε μια κίνηση «δωροδοκίας» ή «καλοπιάσματος» θα έλεγε κανείς, προς όλους τους ξένους και (δευτερευόντως) τους Έλληνες τουρίστες που έζησαν από κοντά τον πύρινο εφιάλτη που κατέκαψε τη Ρόδο και αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν και να ματαιώσουν τις διακοπές τους.

«Η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασίες με τις τοπικές αρχές, θα προσφέρει μία εβδομάδα δωρεάν διακοπές στη Ρόδο την ερχόμενη άνοιξη ή το φθινόπωρο» για όλους όσοι τις έχασαν λόγω των πυρκαγιών, δήλωσε ο Κ.Μητσοτάκης.

Ουσιαστικά μιλάμε για ένα άτυπο… «Ρόδος Pass» που σκοπεύει να ρίξει (στην κυριολεξία) στάχτη στα μάτια των τουριστών και της τουριστικής βιομηχανίας γενικότερα. Το θέμα είναι όμως ότι το επιτελικό κράτος θα έπρεπε να προνοεί για την αντιπυρική προστασία εκ των προτέρων, και όχι να τρέχει να μοιράσει κουπόνια «συγγνώμης» κατόπιν καταστροφής. Όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί την ίδια τακτική: ανύπαρκτη πολιτική πρόληψης και μοίρασμα «φιλοδωρημάτων» στους πληγέντες.

Οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου με χιλιάδες τουρίστες να εγκαταλείπουν τα ξενοδοχεία τους σε «καραβάνια» και καρότσες φορτηγών, ήταν αρκετές για να δείξουν διεθνώς την «ποιότητα» του ελληνικού κράτους. Αν δεν υπήρχαν οι φιλότιμες προσπάθειες των ντόπιων για να βοηθήσουν την κατάσταση, πιθανότατα θα είχαμε οδηγηθεί και σε τραγωδίες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε με ποικίλους τρόπους να καλύψει το επιτελικό παρανάλωμα του πυρός που συνέβη στη διαχείριση της πυρκαγιάς της Ρόδου και να υποβιβάσει την καταστροφή που υπέστη το νησί. Σχολίασε στο βρετανικό δίκτυο ότι «η Ρόδος σήμερα είναι πιο φιλόξενη από ποτέ, το νησί επέστρεψε στην κανονικότητα», ενώ το νησί υπέστη καταστροφές σε υποδομές, δασικό πλούτο και πανίδα που θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να τις ξεπεράσει.

Ανερυθρίαστα είπε ότι η πυρκαγιά που έκαιγε τη Ρόδο για έντεκα ολόκληρες μέρες «επηρέασε λιγότερο από το 15% του νησιού», σαν να είναι ένα αμελητέο ποσοστό καταστροφής. Και οι δικαιολογίες που υποτιμούν τη νοημοσύνη Ελλήνων και ξένων πολιτών συνεχίστηκαν. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι… «πάντα είχαμε πυρκαγιές, και στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο» σαν να είναι οι φωτιές ένα αναπόφευκτο φυσικό φαινόμενο και να μην τίθεται καθόλου το θέμα των εμπρησμών, ενώ χρησιμοποίησε και το κλασσικό «ποίημα» της κλιματικής αλλαγής για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

«H ένταση των πυρκαγιών έχει γίνει μεγαλύτερη λόγω της κλιματικής αλλαγής» δήλωσε ο πρωθυπουργός, σαν να είναι πρωτοφανές φαινόμενο ο καλοκαιρινός καύσωνας που ανέκαθεν παρατηρείτο στη χώρα μας, ειδικά από τον Ιούλιο και μετά.

«Έχουμε στην Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια κάτι που δεν έχετε ακόμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον αριθμό 112 και μπορούμε να στέλνουμε επείγοντα μηνύματα σε όσους επηρεάζονται από φυσικές καταστροφές… », είπε ο κ. Μητσοτάκης διαφημίζοντας διεθνώς την υπηρεσία του 112 που έχει αναλάβει τον ρόλο των ατελείωτων εκκενώσεων, προκειμένου να καλύπτεται η ανυπαρξία του κράτους.

«Αν ψάχνετε για διακοπές της τελευταίας στιγμής είμαι σίγουρος ότι μπορείτε να βρείτε εξαιρετικές προσφορές στη Ρόδο, ή σε άλλον προορισμό της Ελλάδας» είπε ο πρωθυπουργός σε ρόλο… τουριστικού πράκτορα που διαχειρίζεται καμένη γη και προσκαλεί τους τουρίστες να ξανάρθουν, άλλα να έχουν κατά νου πως μπορεί να καεί ο τόπος των διακοπών τους γιατί «πάντα είχαμε πυρκαγιές», όπως επανέλαβε…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κυριάκος Μητσοτάκης: Μοίρασε «Ρόδος Pass» στους πυρόπληκτους τουρίστες, είπε ότι «πάντα είχαμε πυρκαγιές» και πούλησε «κανονικότητα»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.