ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης: Ο πρωτεργάτης της «ψηφιακής εποχής» δεν μπορεί να αποτρέψει περίεργα «μπλακ άουτ» στη «Διαύγεια»

Για 3 μέρες έπεσε «μαύρο» στη «Διαύγεια» - Γιατί ο Κυριάκος Πιερρακάκης δεν εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία μιας τόσο σημαντικής υπηρεσίας;
Κυριάκος Πιερρακάκης: Ο πρωτεργάτης της «ψηφιακής εποχής» δεν μπορεί να αποτρέψει περίεργα «μπλακ άουτ» στη «Διαύγεια»

Είναι γνωστό πως ο Κυριάκος Πιερρακάκης αρέσκεται στο να παρουσιάζει τον εαυτό του ως τον μεγάλο μεταρρυθμιστή και πρωτεργάτη του λεγόμενου «ψηφιακού κράτους». Επί της υπουργίας του ψηφιοποίησε κρατικές υπηρεσίες και ατομικά έγγραφα και ο ίδιος συχνά – πυκνά μιλάει για το πολιτο-κεντρικό μοντέλο ψηφιακού μετασχηματισμού που επιδιώκει να τελειοποιήσει.

Στην ουσία πρόκειται για το μοντέλο ψηφιακού ελέγχου που προωθεί η άτυπη (και μη εκλεγμένη) «υπερκυβέρνηση» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, προκειμένου να επιβληθεί μια παγκόσμια ψηφιακή δικτατορία που θα παρουσιάζει ως «δόλωμα» κάποιες διευκολύνσεις του πολίτη απέναντι στην γραφειοκρατία. Άλλωστε ο Κυριάκος Πιερρακάκης έχει εκδηλώσει ανοιχτά τον θαυμασμό του για τον περιβόητο Γιούβαλ Χαράρι, του ιδεολογικού «γκουρού» του τεχνοφασισμού που αποτελεί στενό συνεργάτη του Κλάους Σβαμπ, του ανθρώπου που βρίσκεται πίσω από την «Μεγάλη Επανεκκίνηση».

Το φιλοκυβερνητικό αφήγημα είναι πως επί των ημερών Πιερρακάκη, όλες οι κρατικές υπηρεσίες δουλεύουν καλύτερα από πριν και μάλιστα «ρολόι». Όλες; Δυστυχώς όχι. Υπάρχει μια υπηρεσία που κατεβάζει συνεχώς ψηφιακά «ρολά» και όλως τυχαίως είναι η μοναδική υπηρεσία που μπορεί κάποιος να εντοπίσει οικονομικές και διαχειριστικές ατασθαλίες της κυβέρνησης. Ο λόγος για το πρόγραμμα Διαύγεια, του οποίου η πλατφόρμα αντιμετωπίζει συνεχή «προβλήματα» και μάλιστα έμεινε εκτός λειτουργίας εδώ και τρεις συνεχόμενες ημέρες.

Προκαλεί εντύπωση αλλά και ερωτηματικά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η ιστοσελίδα της Διαύγειας όπου αναρτώνται όλες οι οικονομικές και διοικητικές πράξεις του δημόσιου τομέα, για πολλές ώρες είχε «πέσει», με το αρμόδιο υπουργείο να αναφέρει πως αυτό συμβαίνει για λόγους συντήρησης και αναβάθμισης του αποθηκευτικού της χώρου. Ακόμα μεγαλύτερη απορία δημιουργεί το ότι η ιστοσελίδα… «σχόλασε» για τρεις ολόκληρες μέρες και συγκεκριμένα από την Παρασκευή (20/1) μέχρι και σήμερα Δευτέρα (23/1).

Όποιος χρήστης του διαδικτύου επιχείρησε να εισέλθει στην ιστοσελίδα κατά αυτό το διάστημα, βρέθηκε μπροστά σε μια ανακοίνωση που αναφέρει ότι ο θεσμός – εργαλείο της διαφάνειας των πράξεων όλων των υπουργείων και των δημοσίων οργανισμών και φορέων θα επανέλθει σήμερα το μεσημέρι 23 Ιανουαρίου.

Πως ο Κυριάκος Πιερρακάκης που συχνά – πυκνά επαίρεται για το ότι έφερε την Ελλάδα στην «ψηφιακή εποχή», δεν μπορεί να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία (μόνο) της Διαύγειας; Γιατί όλες οι άλλες υπηρεσίες που αφορούν την αλληλεπίδραση των πολιτών με το κράτος δουλεύουν άψογα και η μόνη υπηρεσία που αφορά τον έλεγχο της διαφανούς λειτουργίας του ίδιου του κράτους παθαίνει τέτοια περίεργα… «blackout»;

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι στις 14 Ιανουαρίου, η Διαύγεια είχε βγει και πάλι εκτός λειτουργίας και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είχε εκφράσει την έντονη αντίδραση του. Όπως επεσήμανε στην ανακοίνωσή του: «Η μη απρόσκοπτη λειτουργία εμποδίζει να προχωρήσουν έργα, συμβάσεις, ακόμα και πληρωμή εργαζομένων οι οποίοι δεν ευθύνονται σε τίποτα για αυτές τις καθυστερήσεις που προκαλεί η υπολειτουργία της “Διαύγειας”».

Ακόμη ανέφερε πως «όταν μιλάμε για ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, θα πρέπει να έχουν προβλεφθεί και τρόποι εναλλακτικής λειτουργίας ενός τόσο σημαντικού για τη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας συστήματος. Γιατί δεν πρόκειται για ένα ‘’κρασάρισμα’’ κάποιων ωρών αλλά και για μία δυσλειτουργία που προκαλεί σοβαρά προβλήματα αλλά και πολλά ερωτηματικά για την καθυστέρηση αποκατάστασης της».

Οπωσδήποτε οι συχνές «πτώσεις» της σελίδας της Διαύγειας δημιουργούν περίεργους συνειρμούς, ιδιαίτερα σε μια εποχή που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη μια σειρά από ατοπήματα και σκάνδαλα που έχουν να κάνουν με απευθείας αναθέσεις και «περίεργες» συμβάσεις «γαλάζιων» στελεχών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που βλέπουν οι χρήστες στην «εκτός υπηρεσίας» Διαύγεια:

«Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχώρησε σε δημιουργία νέας υποδομής για το Πρόγραμμα Διαύγεια και το Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων. Η μετάπτωση στη νέα υποδομή έχει προγραμματιστεί από την Παρασκευή 20/01/2023 και ώρα 17:00 μέχρι Δευτέρα 23/01/2023 το μεσημέρι. Κατά τη διάρκεια της μετάπτωσης οι υπηρεσίες δεν θα είναι διαθέσιμες στους χρήστες.
Με την νέα υποδομή αναμένεται να αντιμετωπιστεί ο μεγάλος όγκος αναζητήσεων και αναρτήσεων του τελευταίου χρονικού διαστήματος που οδήγησε σε καθυστερήσεις στην ανταπόκριση του συστήματος ιδίως στις 12/01/2023 και 13/01/2023.
Για τον λόγο αυτό τυχόν επείγουσες αναρτήσεις συνίσταται να προγραμματιστούν από τις υπηρεσίες πριν από το χρόνο έναρξης της μετάπτωσης, ήτοι την Παρασκευή 20/01/2023 και ώρα 17:00.
Σε συνέχεια των ανωτέρω και σε απάντηση ορισμένου αριθμού ερωτημάτων που έλαβε η υπηρεσία μας, διευκρινίζουμε ότι πράξεις οι οποίες τυχόν εκδοθούν κατά το διάστημα στο οποίο το σύστημα δεν βρίσκεται σε λειτουργία αναρτώνται στο Πρόγραμμα “Διαύγεια” αμέσως μετά την επαναλειτουργία του συστήματος.
Η ανωτέρω καθυστέρηση στην ανάρτηση δεν παραβιάζει την υποχρέωση της παρ. 1 του αρ. 77 του Ν.4727/20 για αμελλητί ανάρτηση στο Διαδίκτυο, ούτε επηρεάζει την ισχύ ή εκτελεστότητα των πράξεων, καθώς, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν οφείλεται σε υπαίτια καθυστέρηση των οργάνων που τις εξέδωσαν. Κατά συνέπεια, στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι επίμαχες πράξεις ισχύουν από την ημερομηνία της έκδοσής τους και όχι της ανάρτησής τους.

Το Πρόγραμμα Διαύγεια και το Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων αναμένονται να τεθούν σε λειτουργία εκ νέου το μεσημέρι της Δευτέρας 23/01/2023».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κυριάκος Πιερρακάκης: Ο πρωτεργάτης της «ψηφιακής εποχής» δεν μπορεί να αποτρέψει περίεργα «μπλακ άουτ» στη «Διαύγεια»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.