ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυβέρνηση απόλυτα συνταγματική χωρίς το πρώτο κόμμα!

Μία ενδιαφέρουσα προσέγγιση για το πώς θα έπρεπε να συστήνεται κυβέρνηση

Μία ενδιαφέρουσα προσέγγιση για το πώς θα έπρεπε να συστήνεται κυβέρνηση
Μία ενδιαφέρουσα προσέγγιση για το πώς θα έπρεπε να συστήνεται κυβέρνηση
Συντάκτης: Βαγγέλης Λάσκαρης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Μια κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος στη Βουλή είναι απόλυτα συνταγματική, υποστηρίζει ο Γιώργος Σωτηρέλης.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα ieidiseis.gr, όπου παρέθεσε ενδιαφέρουσες απόψεις.

Αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ο κυβερνητικός επικεφαλής να είναι μη πολιτικό πρόσωπο και μίλησε περί συζήτησης που αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Οι δηλώσεις του Σωτηρέλη έγιναν λίγες ημέρες μετά το άρθρο του Αδώνιδος Γεωργιάδη, ο οποίος υποστήριξε ότι αποτελεί «κανονικό πραξικόπημα» ο σχηματισμός κυβέρνησης χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος.

Κυβέρνηση και εκλογικός νόμος

Ιδού ένα απόσπασμα απ’ όσα αναφέρει ο καθηγητής Σωτηρέλης:

«Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος θα ήταν βέβαια όχι μόνον συνταγματικά θεμιτή, αλλά και πολιτικά ευκταία αν τα πολιτικά κόμματα αποφάσιζαν επιτέλους να λειτουργήσουν θεσμικά, υπερβαίνοντας τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες και ψηφίζοντας από κοινού (με 200 τουλάχιστον ψήφους, ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές) ένα νέο, που θα διασφαλίζει τόσο την ισοδυναμία της ψήφου όσο και την κυβερνητική σταθερότητα.

Ένα τέτοιο σύστημα, όπως έχω επανειλημμένα προτείνει, θα έπρεπε πρώτον να καταργήσει την αντισυνταγματική διάκριση ανάμεσα σε κόμματα και συνασπισμούς (που τώρα αντιμετωπίζονται δυσμενώς, για ευνόητους πολιτικούς λόγους…) και δεύτερον να ενεργοποιήσει έναν μηχανισμό ενίσχυσης του πρώτου κόμματος ή συνασπισμού αν υπερέβαινε ένα ποσοστό που θα το έφερνε κοντά στην ισοδυναμία (πχ 44-45%) και με τον όρο ότι θα υπήρχε μια διαφορά πάνω από 1-2% μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος ή συνασπισμού.

Δυστυχώς, όμως, με τόσα χαρακτηριστικά δείγματα μικροπολιτικής ανευθυνότητας, ως προς την αντιμετώπιση των θεσμών, μια τέτοια προσδοκία, για τα κόμματά μας, εντάσσεται σε υπόθεση β΄ είδους. Του μη πραγματικού…».

Παλιότερο video που αφορά τον εκλογικό νόμο

Exit mobile version