ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυβερνητικό μπάχαλο για το τουρκολιβυκό μνημόνιο: Ο Μητσοτάκης αρκείται στις ανακοινώσεις της ΕΕ, ο Βορίδης λέει άλλα αντ’ άλλων και ο Γεωργιάδης «καρφώνει» Δένδια

Γραμμή... σκορποχώρι κρατάει το Μαξίμου για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο - Θέσεις μηδενικής σοβαρότητας από τους κυβερνητικούς
Κυβερνητικό μπάχαλο για το τουρκολιβυκό μνημόνιο: Ο Μητσοτάκης αρκείται στις ανακοινώσεις της ΕΕ, ο Βορίδης λέει άλλα αντ’ άλλων και ο Γεωργιάδης «καρφώνει» Δένδια

Ένα ντροπιαστικό αλαλούμ επικρατεί στην κυβέρνηση Μητσοτάκη με αφορμή το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο που με τη συνέργεια της Λιβύης αποτελεί άμεση απειλή στην εθνική κυριαρχία της χώρας μας σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

Μετά από χρόνια «αναιμικής» στάσης απέναντι σε αυτήν την εθνική απειλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις τώρα… θυμήθηκε να κινηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και αυτό διότι η κυβέρνηση πιάστηκε κυριολεκτικά στον ύπνο με τη Λιβύη λειτουργώντας χωρίς σχέδιο και ποντάροντας εντελώς αβάσιμα ότι ο Στρατάρχης Χαφτάρ δεν θα έπαιρνε φιλοτουρκική στάση, οπότε τώρα… τρέχει.

Στη νέα Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «θα ζητήσει συμπεριληφθούν στα συμπεράσματα ρητές αναφορές στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019», σημειώνοντας ότι πρέπει να «καταστεί σαφές και στην Τουρκία αλλά και στην Λιβύη ότι το μνημόνιο αυτό το οποίο υπεγράφη δεν έχει ουσιαστικά καμία πρακτική και νομική αξία».

Τελικά ο πρωθυπουργός πέτυχε αυτήν την αναφορά καταδίκης του τουρκολιβυκού μνημονίου, αλλά την παρουσιάζει πολύ πιο σημαντική απ’ ότι πράγματι είναι. Αυτό που πέτυχε στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης είναι μια αυτονόητη και σχεδόν… διακοσμητική καταδίκη των Βρυξελλών στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, που προς το παρόν μένει μόνο σε ανέξοδες διατυπώσεις.

Συγκεκριμένα στο προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρονται τα εξής:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας Δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη».

Την ίδια ώρα που υποτίθεται ότι οι Ευρωπαίοι εναντιώνονται στις παράνομες διεκδικήσεις των Τούρκων, κάνουν στρατηγικό τους συνέταιρο την Τουρκία μέσω του αμυντικού προγράμματος SAFE. Οπότε πόσο στα σοβαρά μπορεί να πάρει η Τουρκία τέτοιες ενέργειες;

Απαράδεκτη δήλωση Βορίδη

Στα εσωτερικά της χώρας μας, οι φαιδρές δηλώσεις των κυβερνητικών για το τουρκολιβυκό φιάσκο δίνουν και παίρνουν, ξεπερνώντας τα όρια της επικινδυνότητας. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάκης Βορίδης, προχώρησε σε μια εξοργιστική δήλωση που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για το αν η κυβέρνηση προτίθεται να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να μπλοκάρει την τουρκολιβυκή απειλή.

Σε σημερινή συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ ανέφερε για το παράνομο μνημόνιο που κόβει στα 2 το ελληνικό Αιγαίο, πως «δεν ξέρω αν θα μπορούσε να ανατραπεί (σ.σ. εννοεί το 2019 που συνήφθη) είναι διμερής συμφωνία. Δεν ξέρω τι δυνατότητες υπήρχαν. Εκείνο που λέμε είναι πως επειδή παραβιάζει το εθνικό δίκαιο, δεν είναι ισχυρή συμφωνία».

Εννοείται ότι δεν είναι σοβαρές δηλώσεις υπουργού αυτές. Ο κ. Βορίδης λέγοντας ότι δεν ξέρει αν μπορούσε να ανατραπεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο εν τη γενέσει του, είναι σαν να παραδέχεται ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει τίποτα και σήμερα. Ανεπίτρεπτο να ακούγονται τέτοια λόγια αδυναμίας δημόσια. Και η εμμονική επίκληση στο εθνικό δίκαιο έχει πάψει να «πείθει» ως επιχείρημα, σε ένα διεθνές γεωπολιτικό τοπίο που βλέπουμε ότι ολοένα και περισσότερο επιβάλλεται το «δίκαιο» του ισχυρού.

Ο Γεωργιάδης ασχολείται με τις εσωκομματικές «μπηχτές»

Παρόμοιες δηλώσεις μηδενικής σοβαρότητας έκανε και ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Αντί να παραδεχτεί το διπλωματικό Βατερλό της κυβέρνησης, χρησιμοποίησε το ζήτημα του τουρκολιβυκού μνημονίου ως ευκαιρία για εσωκομματικό «καρφί» στον Νίκο Δένδια, ο οποίος ήταν υπουργός Εξωτερικών την εποχή που υπογράφτηκε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Μάλιστα προσπάθησε να εμφανίσει τον Δένδια ως πολιτικό μειωμένης… αντιληπτικής ικανότητας:

«Κάποια στιγμή από ολιγωρία, δεν κατάλαβε τότε το υπουργείο Εξωτερικών και βγαίνει το τουρκολυβικό μνημόνιο, στην πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη», είπε με νόημα ο Άδωνις και πρόσθεσε:

«Δεν ξέρω τι έγινε, πάντως, βγήκε το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Υπ’ ευθύνη του υπουργείου Εξωτερικών βγήκε όχι του υπουργείου Ανάπτυξης. Το υπουργείο Εξωτερικών έπρεπε να το εμποδίσει και δεν το εμπόδισε.  Από τότε προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειές του», κατέληξε ενώ ανέφερε ακόμα ότι όταν με την αλλαγή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, το θέμα αντιμετωπίστηκε… καλύτερα.

Θλιβερές δηλώσεις που στερούνται κάθε σοβαρότητας. Ο Μάκης Βορίδης δηλώνει ότι ίσως και να μην… μπορούσε να γίνει τίποτα για το τουρκολιβυκό μνημόνιο και ο Γεωργιάδης πετάει το μπαλάκι στον Δένδια….

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ExtraTime: Στο έλεος τα άλογα του Υμηττού

Στο έλεος τα άλογα του Υμηττού

Περισσότερα από 90 εγκαταλελειμμένα άλογα επιβιώνουν χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες της οργάνωσης «Help Horses Ymittos». Όμως οι ανάγκες τους μεγαλώνουν, ενώ η κρατική στήριξη παραμένει ελλιπής.

ExtraTime
Κοινωνία: Ειρήνη Μουρτζούκου: Εκεί τηλεφωνούσε μετά απο κάθε φόνο

Ειρήνη Μουρτζούκου: Εκεί τηλεφωνούσε μετά απο κάθε φόνο

Εμπλέκεται και η μητέρα της πλέον...

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Οι ΗΠΑ έχουν γίνει ένα απέραντο πεδίο ιεραποστολής – Αμερικανοί στρέφονται μαζικά στην Ορθοδοξία και έχουν συγκεκριμένους λόγους που το κάνουν

Οι ΗΠΑ έχουν γίνει ένα απέραντο πεδίο ιεραποστολής – Αμερικανοί στρέφονται μαζικά στην Ορθοδοξία και έχουν συγκεκριμένους λόγους που το κάνουν

Το θαύμα της μεταστροφής χιλιάδων Αμερικανών στην Ορθοδοξία συνεχίζεται - Αναζητούν την πνευματική τάξη μέσα στο χάος της Νέας Εποχής

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Eurostat: Το 46% των Ελλήνων δεν πάει ούτε μια εβδομάδα διακοπές

Eurostat: Το 46% των Ελλήνων δεν πάει ούτε μια εβδομάδα διακοπές

Απλησίαστο όνειρο οι διακοπές για 1 στους 2 Έλληνες - Εικόνα βαθιάς φτωχοποίησης - Χειρότερα νούμερα και από τη Βουλγαρία καταγράφει η χώρα μας

Κοινωνία
Κοινωνία: Η συγκινητική ανάρτηση του Νίκου Γαβαλά για τον Θάνο Αξαρλιάν

Η συγκινητική ανάρτηση του Νίκου Γαβαλά για τον Θάνο Αξαρλιάν

Με ανάρτηση του στα σόσιαλ, ο Νίκος Γαβαλάς θυμήθηκε τη δολοφονία του Θάνου Αξαρλιάν από τη 17 Νοέμβρη σαν σήμερα

Κοινωνία
Κοινωνία: Ντροπή: Διώχνουν οικογένειες πλημμυροπαθών στη δομή του Κουτσόχερου Λάρισας για να «βολέψουν» λαθρομετανάστες από Λιβύη!

Ντροπή: Διώχνουν οικογένειες πλημμυροπαθών στη δομή του Κουτσόχερου Λάρισας για να «βολέψουν» λαθρομετανάστες από Λιβύη!

Ανεπιθύμητοι οι Έλληνες στη χώρα τους - Με απόφαση του Θάνου Πλεύρη, δόθηκε εντολή άμεσης εκκένωσης σε 28 πληγέντες του «Ντάνιελ»!

Κοινωνία
Κοινωνία: Φοιτητικά σπίτια: Οι περιοχές με ενοίκια χρυσάφι – Ποιες να αποφύγετε

Φοιτητικά σπίτια: Οι περιοχές με ενοίκια χρυσάφι – Ποιες να αποφύγετε

Η φοιτητική στέγη μετατρέπεται σε πονοκέφαλο για χιλιάδες οικογένειες. Οι τιμές των ενοικίων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλες πόλεις έχουν φτάσει σε επίπεδα απαγορευτικά, μετατρέποντας τη φοιτητική ζωή σε οικονομική πρόκληση.

Κοινωνία
Κοινωνία: Πασχάλης Τερζής: Ζωντανός και καλά στην υγεία του – Η πρώτη αντίδραση στις ψευδείς φήμες για τον θάνατό του

Πασχάλης Τερζής: Ζωντανός και καλά στην υγεία του – Η πρώτη αντίδραση στις ψευδείς φήμες για τον θάνατό του

Ο γνωστός τραγουδιστής συνεχίζει να ζει ήρεμα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Κοινωνία
Κοινωνία: Θερινές Εκπτώσεις 2025: Ξεκινούν τη Δευτέρα – Τι να προσέξετε, τι αλλάζει

Θερινές Εκπτώσεις 2025: Ξεκινούν τη Δευτέρα – Τι να προσέξετε, τι αλλάζει

Οι μειώσεις τιμών μπορούν να παρουσιάζονται με τρεις τρόπους.

Κοινωνία