ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Ανοίγουν και νέες ΜΕΘ

Σε πλήρη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός Υγείας
Κορονοϊός: Ανοίγουν και νέες ΜΕΘ

Κορονοϊός: Τη δυναμική πορεία του ιού στην Ελλάδα παρακολουθούν επισταμένως οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές.

Εφαρμόζουν όσα προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση του νέου ιού και της νόσου COVID-19 που προκαλεί.

Τα δεκάδες κρούσματα (σημειωτέον στη συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν ήπια συμπτωματολογία, ανάλογη με εκείνη μιας ίωσης), τα οποία έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες σε Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο ενεργοποίησαν μια σειρά από μέτρα στις περιοχές αυτές, όπως η αναστολή των μαζικών συναθροίσεων και της λειτουργίας των σχολείων προκειμένου να αναχαιτιστεί ο κορονοϊός.

Τα άμεσα αντανακλαστικά της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη Δημόσια Υγεία, όπως αποτυπώθηκαν με δέσμη μέτρων στις συγκεκριμένες περιοχές, αποτελούν ουσιαστικά μια πρόβα τζενεράλε για τα μέτρα που θα ξεδιπλωθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας εφόσον καταγραφεί ευρεία διασπορά του ιού.

Παρότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για διασπορά στην κοινότητα και για μετάδοση της νόσου από μη γνωστή πηγή, γεγονός που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό» όπως τόνισε την περασμένη Παρασκευή ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας, οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα και επιδεικνύουν, κυρίως, «ψυχραιμία, που είναι ο καλύτερος σύμβουλος», υπογράμμισε ο ειδικός.

Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα καθ’ υπερβολή, όπως τα χαρακτήρισε, μέτρα που ελήφθησαν έχουν στόχο να καθυστερήσουν τη γρήγορη διασπορά της νόσου στους κατοίκους, αλλά δεν μπορούν να την αποτρέψουν.

Οι τελευταίες δέκα ημέρες της κυκλοφορίας του κορονοϊού (και) στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες 85 χώρες, εκ των οποίων οι 27 είναι στην Ευρώπη, επιβεβαιώνουν αυτό που από τον περασμένο Ιανουάριο ανέφεραν οι επιστήμονες, ότι ο ιός θα εξαπλωθεί εκτός της Κίνας και πως αυτό που προέχει είναι αφενός να αποκωδικοποιηθεί και να μην παραμείνει «άγνωστος Χ» για τους ειδικούς και αφετέρου να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα για την αναχαίτισή του.

Όπως είπε χαρακτηριστικά την περασμένη εβδομάδα ο κ. Τσιόδρας, «η ανθρωπότητα θα περάσει σε μια φάση που θα αποδεχτεί το γεγονός ότι ο ιός αυτός θα κυκλοφορεί.

Θα τηρεί τα μέτρα υγιεινής, θα προστατεύει τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους ασθενείς και θα ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών».

Η συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών σε παγκόσμιο επίπεδο τόσο ανάμεσα σε επιστημονικές ομάδες όσο και ανάμεσα σε φορείς δημόσιας υγείας είναι πρωτοφανείς, όπως και τα επιστημονικά δεδομένα που συλλέγονται και αξιοποιούνται – ιδίως αν αναλογιστεί κάποιος ότι πριν από δύο μήνες οι επιστήμονες δεν γνώριζαν την ύπαρξη του ιού που πλέον έχει αφήσει αποτύπωμα στο μεγαλύτερο τμήμα του παγκόσμιου χάρτη.

Πηγή: protothema.gr

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κορονοϊός: Ανοίγουν και νέες ΜΕΘ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.