ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός – εμβόλια: Αυτές είναι οι παρενέργειες της 3ης δόσης

Μετά από έρευνα σε χιλιάδες πολίτες προέκυψαν οι παρενέργειες από την 3η δόση στα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

εμβόλια
Συντάκτης: Λευτέρης Παυλίδης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Όπως προκύπτει από τις υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ οι παρενέργειες μετά την 3η δόση με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna θυμίζουν εκείνες από τη 2η δόση.

Χιλιάδες άνθρωποι, που έκαναν την 3η δόση έλαβαν μέρος στην έρευνα για περίπου έναν μήνα. Από τα στοιχεία προέκυψε πως «οι αναμνηστικές δόσεις είναι επί του παρόντος καλά ανεκτές».

Η συγκεκριμένη δήλωση ανήκει στη διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC), Ροσέλ Ουαλίνσκι, η οποία επίσης είπε πως «η συχνότητα και το είδος των παρενεργειών ήταν παρόμοια με αυτά που παρατηρήθηκαν μετά τις δεύτερες δόσεις των εμβολίων και ήταν τις περισσότερες φορές ελαφρά ή μέτρια και σύντομης διάρκειας»

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις ΗΠΑ μέχρι τη 19η Σεπτεμβρίου πάνω από δύο εκατομμύρια πολίτες έκαναν την 3η δόση εμβολίου. Η μελέτη για τις παρενέργειες στηρίζεται σε σχεδόν 20.000 ανθρώπους.

Μεταξύ αυτών, σχεδόν το 79% ανέφερε μια τοπική αντίδραση στο χέρι μετά την 3η δόση και το 74% έκανε λόγο για μια λεγομένη συστημική αντίδραση, δηλαδή που επηρεάζει όλο τον οργανισμό (κόπωση).

Στη 2η δόση, οι αριθμοί αυτοί ήταν 78% και 77% αντίστοιχα, συνεπώς πολύ κοντά σε αυτούς της 3ης.

Το 28% μετά την 3η δόση δήλωσε ότι δεν μπόρεσε να συνεχίσει τις συνήθεις καθημερινές ασχολίες του, ως επί το πλείστον την επομένη του εμβολιασμού.

Ωστόσο, όπως προειδοποιούν οι υγειονομικές αρχές, τα συγκεκριμένα στοιχεία δεν αντιπροσωπεύουν τον αμερικανικό πληθυσμό, αφού η πλειονότητα των ανθρώπων που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν λευκοί.

Διαβάστε επίσης:
Πέθανε ξαφνικά ο Αποστόλης Μπρικές του αγαπημένου εστιατορίου «ΧΗ.ΜΑ»

Exit mobile version