ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κρήτη: Τούρκος διακινητής προσφύγων δέχθηκε πρόστιμο-μαμούθ!

Στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου στην Κρήτη κάθισαν άλλοι δύο άνδρες (από Τουρκία και Ιράκ)
Κρήτη: Τούρκος διακινητής προσφύγων δέχθηκε πρόστιμο-μαμούθ!

Κρήτη: Το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 453 ετών σε καπετάνιο ιστιοφόρου σκάφους από την Τουρκία.

Ο 53χρονος κατηγορούνταν για μεταφορά υπηκόων τρίτης χώρας που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στην Ελλάδα.

Αναλυτικά, στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2020, το ιστιοφόρο είχε εντοπιστεί στα ανοικτά στη δυτική Κρήτη να μεταφέρει δεκάδες πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων παιδιά και γυναίκες.

Το σκάφος, μήκους 15 μέτρων, είχε περισσότερους από 60 πρόσφυγες (ιρακινής, συριακής, ιρανικής και αιγυπτιακής εθνικότητας).

Μεταξύ των επιβαινόντων, βρίσκονταν 25 ανήλικοι και ένα βρέφος μόλις έξι μηνών.

Σημειώνεται ότι οι πρόσφυγες βρίσκονταν ήδη εν πλω για 5 ημέρες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν εξαντληθεί οι προμήθειές τους,

Αναφορικά με τον καπετάνιο, η εκτιτέα ποινή κάθειρξης από τα 453 έτη είναι τα 20, αλλά του επιβλήθηκε και χρηματική ποινή ύψους 2.150.000 ευρώ!

Στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου κάθισαν άλλοι δύο άνδρες, ένας 33χρονος από την Τουρκία κι ένας 28χρονος από το Ιράκ, οι οποίοι απαλλάχθηκαν από τις κακουργηματικές κατηγορίες.

Οι δυο τους καταδικάστηκαν, πάντως, για παράνομη είσοδο στη χώρα, με το δικαστήριο να επιβάλει στον κάθε έναν εξ αυτών ποινή φυλάκισης ενός έτους και 8 μηνών με αναστολή και χρηματική ποινή 1.500 ευρώ.

Να προσθέσουμε ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, περίπου 103. 895 ήταν οι αιτούντες άσυλο για πρώτη φορά που ζήτησαν διεθνή προστασία σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Πρόκειται για αύξηση κατά 115% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020, κατά το οποίο οι αιτούντες για πρώτη φορά ήταν 48. 370.

Συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2021, κατά το οποίο οι αιτούντες για πρώτη φορά ήταν 95.265, ο αριθμός αυξήθηκε κατά 9%.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κρήτη: Τούρκος διακινητής προσφύγων δέχθηκε πρόστιμο-μαμούθ!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.