ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λεφτά υπάρχουν μόνο για τους πλούσιους: Χρέη 13 δισ. στο δημόσιο έχουν οι τράπεζες, αλλά η κυβέρνηση τα χαρίζει και κυνηγά τον φορολογούμενο πολίτη

Με τις πλάτες της κυβέρνησης, μέσω του «αναβαλλόμενου φόρου» οι 4 συστημικές τράπεζες απολαμβάνουν ένα σκανδαλώδες πλαίσιο «φοροδιαφυγής»
Λεφτά υπάρχουν μόνο για τους πλούσιους: Χρέη 13 δισ. στο δημόσιο έχουν οι τράπεζες, αλλά η κυβέρνηση τα χαρίζει και κυνηγά τον φορολογούμενο πολίτη

Την παντοδύναμη κυριαρχία των τραπεζών υπερασπίστηκε με όλες τις δυνάμεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, όντας πολιτικός ενός καταχρεωμένου κόμματος που είναι πλήρως εξαρτημένο από αυτές.

Σε μια πρόσφατη ενημέρωση πολιτικών συντακτών, ο Παύλος Μαρινάκης ερωτήθηκε για το σκανδαλώδες θέμα του «αναβαλλόμενου φόρου». Αλλά τι είναι ακριβώς αυτός ο φόρος; Είναι τα «αναβαλλόμενα» χρέη των τραπεζών στο Δημόσιο, δηλαδή δισεκατομμύρια ευρώ που το κράτος χαρίζει προκλητικά στις τράπεζες, ενώ οι Έλληνες πολίτες «στραγγαλίζονται» φορολογικά για το κάθε ευρώ εισοδήματος, και πετιούνται στον δρόμο όταν δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανακοίνωσαν κέρδη της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ μέσα σε ένα τρίμηνο του 2025, ενώ για ολόκληρο το 2024 ανακοίνωσαν κέρδη της τάξης των 8 δισ. Την ίδια στιγμή χρωστούν στο Δημόσιο 13 δισ. από αναβαλλόμενους φόρους.

Μια ευνοιοκρατική ρύθμιση που κρατάει από τον καιρό των μνημονίων με την πρόφαση της διάσωσης των τραπεζών, συνεχίζει να υφίσταται σκανδαλωδώς μέχρι τις μέρες μας. Μόνο και μόνο διότι επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη οι τράπεζες έχουν γίνει μια ανεξέλεγκτη μορφή εξουσίας που τους επιτρέπεται να μην πληρώνουν τίποτα και ταυτόχρονα να ξεκληρίζουν τη λαϊκή περιουσία μέσω των funds που λεηλατούν τα κόκκινα δάνεια.

Έτσι το χρέος των τραπεζών στο δημόσιο «φουσκώνει» απεριόριστα, ενώ πέρυσι αντί να πληρώσουν φόρους, έδωσαν μερίσματα στους μετόχους τους. Με περισσότερο από το 50% των κερδών τους να διανέμεται σε μερίσματα που καρπώνονται οι μέτοχοι, αυτό σημαίνει ότι με τα 600 εκατομμύρια που κερδίζουν οι τράπεζες εις βάρος του δημοσίου, θα μπορούσαν να χτιστούν 5 νέα νοσοκομεία για τον ελληνικό λαό.

Αυτά τα εύλογα ερωτήματα τέθηκαν στον Παύλο Μαρινάκη, κι εκείνος φανερά αμήχανος άρχισε να καταθέτει μια άσχετη έκθεση… ιδεών, μιλώντας για τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, την κρίση του τραπεζικού συστήματος, τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, τα πενιχρά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για να φορολογήσει τις τράπεζες και διάφορες άλλες ιστορίες για… αγρίους.

«Οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι περίπτωση όπως οι τράπεζες στην υπόλοιπη Ευρώπη, γιατί η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού και αν δεν ήταν βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα έπεφτε και στον γκρεμό και τα χρόνια που ακολουθούσαν δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε ούτε για νέα νοσοκομείο, ούτε για νέα κέντρα υγείας, ούτε για δρόμους, ούτε για στοιχειώδεις συνθήκες ζωής. Άρα ένας από τους τομείς που εθίγησαν πολύ από την ανεύθυνη πολιτική προ δεκαετίας ήταν και ο τραπεζικός τομέας» τόνισε.

«Αυτή είναι μια πραγματικότητα που οφείλουμε να τη θυμόμαστε γιατί όταν μιλάμε για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να την έχουμε στο μυαλό μας. Σήμερα οι τράπεζες μας δεν είναι εκεί που ήταν αλλά δεν μπορεί να πει κανείς ότι πρέπει να ησυχάζουμε. Η πρώτη κυβέρνηση η οποία πήρε μέτρα και αν χρειαστεί θα ξαναπάρει μέτρα βλέποντας τα λογικά αιτήματα των πολιτών σε σχέση με τις τραπεζικές χρεώσεις και συνολικά με το τραπεζικό σύστημα ήταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία πέρασε από τα λόγια στα έργα. Ανακοίνωσε πολύ σημαντικά μέτρα, αυτονόητα, θα πω εγώ, μέτρα για τους πολίτες σχετικά με τις τραπεζικές χρεώσεις, σχετικά με το διπλασιασμό του ΕΝΦΙΑ των τραπεζών» πρόσθεσε.

Με λίγα λόγια ο κ. Μαρινάκης ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση «αν χρειαστεί θα ξαναπάρει μέτρα» κάποια… στιγμή και μέχρι τότε οι τραπεζίτες θα «τσεπώνουν» τα δισεκατομμύρια των οφειλόμενων φόρων επιβαρύνοντας απεριόριστα το δημόσιο, ενώ ο απλός πολίτης θα επιθεωρείται μέχρι δεκάρας από την ΑΑΔΕ.

Αυτή είναι και μια γρήγορη απάντηση στους κυβερνητικούς που αναμασούν το αφήγημα ότι δεν υπάρχουν… λεφτόδεντρα. Οι πολίτες εξουθενώνονται οικονομικά και αντιμετωπίζονται σαν φοροφυγάδες, ενώ η μεγάλη φοροδιαφυγή των τραπεζών γίνεται συστημικό καθεστώς που δεν τολμάει καμία εξουσία να αγγίξει. Και κάπως έτσι ο κ. Μαρινάκης δεν ενδιαφέρεται για τα χαμένα δισεκατομμύρια του Δημοσίου, αλλά να μη δυσαρεστηθούν οι μέτοχοι των τραπεζών.

Και μετά αναρωτιούνται κάποιοι γιατί δεν φτάνουν τα λεφτά για το ΕΣΥ, την Παιδεία, τις συντάξεις και τόσα άλλα υποχρηματοδοτούμενα προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο…

 

Παντελής Λαμψιώτης

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Παύλος Μαρινάκης: «Πυρά» από Liberation και Deutsche Welle για τις νομικές απειλές που εκτόξευσε σε Έλληνα δημοσιογράφο

Παύλος Μαρινάκης: «Πυρά» από Liberation και Deutsche Welle για τις νομικές απειλές που εκτόξευσε σε Έλληνα δημοσιογράφο

Ο δημοσιογραφικός κόσμος της Ευρώπης έφριξε με την αντιθεσμική συμπεριφορά του Παύλου Μαρινάκη - Εκφοβισμός «στη χώρα της δημοκρατίας»

Κοινωνία
Κοινωνία: Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τουρκική πρόκληση με το «καλημέρα» – Έστειλαν τον υπουργό… Τουρισμού να υποδεχθεί τον Μητσοτάκη

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τουρκική πρόκληση με το «καλημέρα» – Έστειλαν τον υπουργό… Τουρισμού να υποδεχθεί τον Μητσοτάκη

Οι αλλεπάλληλες υποχωρήσεις έφεραν μοιραία απαξίωση - Ανεπίτρεπτη μεταχείριση της ελληνικής κυβέρνησης από τους Τούρκους

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Εθνική ξεφτίλα! – Ο Πλεύρης παραδίδει έναν Πόντιο αγωνιστή στα νύχια της Τουρκίας – Διώκεται γιατί καταγγέλλει τα εγκλήματα των Τούρκων!

Εθνική ξεφτίλα! – Ο Πλεύρης παραδίδει έναν Πόντιο αγωνιστή στα νύχια της Τουρκίας – Διώκεται γιατί καταγγέλλει τα εγκλήματα των Τούρκων!

Ένας περήφανος Πόντιος που έμαθε τις ελληνικές ρίζες του και υπέστη ανελέητες διώξεις από τους Τούρκους, κινδυνεύει να εκδοθεί στο καθεστώς Ερντογάν με τη συμβολή της Ελλάδας!

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: ΕΛΤΑ: Με τη μέθοδο του «σαλαμιού» προχωρά η διάλυση τους – Λουκέτο σε 11 υποκαταστήματα της περιφέρειας

ΕΛΤΑ: Με τη μέθοδο του «σαλαμιού» προχωρά η διάλυση τους – Λουκέτο σε 11 υποκαταστήματα της περιφέρειας

Η κυβέρνηση παραμένει πιστή στο σχέδιο «ξεπουλήματος» και απονεκρώνει την περιφέρεια, χρυσώνοντας το χάπι με εναλλακτικές «λύσεις»

Κοινωνία
Κοινωνία: Πάνος Ρούτσι: Σοβαρή καταγγελία για «μπράβους» και ψυχολογική βία στους συγγενείς στη δίκη για τα περιβόητα βίντεο

Πάνος Ρούτσι: Σοβαρή καταγγελία για «μπράβους» και ψυχολογική βία στους συγγενείς στη δίκη για τα περιβόητα βίντεο

Ο Πάνος Ρούτσι περιέγραψε μια εξοργιστική συμπεριφορά από τους αντίδικους, με ειρωνείες και χλευασμούς ακόμα και από άγνωστα άτομα

Κοινωνία
Κοινωνία: Η Κομισιόν δεν σταματά να προωθεί τα έντομα στη διατροφή παρά την αποστροφή των πολιτών – Σε ποια προϊόντα ενσωματώνονται

Η Κομισιόν δεν σταματά να προωθεί τα έντομα στη διατροφή παρά την αποστροφή των πολιτών – Σε ποια προϊόντα ενσωματώνονται

Επεξεργασμένες μορφές εντόμων ήδη φτάνουν στο πιάτο ανυποψίαστων πολιτών - Η Κομισιόν στηρίζει σθεναρά την αποκρουστική διατροφική ατζέντα

Κοινωνία
Κοινωνία: Η Τσικνοπέμπτη ακριβαίνει αλλά οι μισθοί μένουν ίδιοι και κάπως έτσι χάνεται η παράδοση

Η Τσικνοπέμπτη ακριβαίνει αλλά οι μισθοί μένουν ίδιοι και κάπως έτσι χάνεται η παράδοση

Η Τσικνοπέμπτη γίνεται ακριβότερη την ώρα που οι μισθοί δεν ακολουθούν

Κοινωνία
Κοινωνία: Του έκλεψαν αυτοκίνητο χρεωστική κάρτα και παπούτσια και ο δράστης πήγε για ψώνια σε περίπτερο στη γειτονιά του

Του έκλεψαν αυτοκίνητο χρεωστική κάρτα και παπούτσια και ο δράστης πήγε για ψώνια σε περίπτερο στη γειτονιά του

Κλοπή στην Πάτρα με αυτοκίνητο χρεωστική κάρτα και παπούτσια, ενώ ο δράστης φέρεται να έκανε αγορές σε περίπτερο στη γειτονιά του θύματος

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Η βιβλιοθήκη του σκότους: Τα βιβλία μαγείας και αποκρυφισμού που αγόραζε ο Επστάιν αποκαλύπτουν το κτηνώδες προφίλ του

Η βιβλιοθήκη του σκότους: Τα βιβλία μαγείας και αποκρυφισμού που αγόραζε ο Επστάιν αποκαλύπτουν το κτηνώδες προφίλ του

Βιβλία για παιδεραστία, σεξουαλική γιόγκα, σκοτεινά τάγματα μαγείας και Καμπαλισμό διάβαζε αποδεδειγμένα ο σατανικός Τζέφρι Επστάιν

Ελευθέριος Ανδρώνης