ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Lockdown – Αττική: Όλα τα μέτρα – Τι αλλάζει σε τηλεργασία, μαγαζιά, έξοδο για άσκηση

Για ακόμα μία φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε καθολικό lockdown στην Αττική, έως τις 28 Φεβρουαρίου.
Lockdown – Αττική: Όλα τα μέτρα – Τι αλλάζει σε τηλεργασία, μαγαζιά, έξοδο για άσκηση

Για ακόμα μία φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε καθολικό lockdown στην Αττική, έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε χθες διάγγελμα, ανακοινώνοντας το καθολικό lockdown που θα ισχύσει από αύριο Πέμπτη έως τις 28 Φεβρουαρίου στην Αττική. Η απόφαση ελήφθη μετά από εισήγηση της επιτροπής επιδημιολόγων. Το κλίμα είχε ήδη προετοιμάσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος νωρίτερα είχε δηλώσει ότι οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας, κάτι που καθιστά αναπόφευκτο το ολικό lockdown.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι αναστέλλεται η λειτουργία κάθε μορφής λιανεμπορίου κι ότι όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης θα λειτουργούν εξ αποστάσεως. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η ειδική αγωγή, η οποία και θα συνεχιστεί με φυσική παρουσία. Από την Πέμπτη θα τεθεί εκ νέου σε λειτουργία η εκπαιδευτική τηλεόραση στην ΕΡΤ για τους μαθητές του Δημοτικού. Επίσης, θα τεθεί σε ισχύ εκ νέου η άδεια ειδικού σκοπού. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων θα κάνουν μάθημα με τηλεκπαίδευση τις πρωινές ώρες, ενώ τα Δημοτικά θα λειτουργούν το μεσημέρι.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 21:00 τις καθημερινές και στις 18:00 τα Σαββατοκύριακα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. Τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν έως τις 20:00’ τις καθημερινές και έως τις 17:00’ τα Σαββατοκύριακα. Παραμένουν ανοιχτά φαρμακεία και βενζινάδικα, μίνι μάρκετ, φούρνοι, μανάβικα, κρεοπωλεία, συνεργεία αυτοκινήτων. περίπτερα, επισκευές κινητών και Pet shop. Ανοιχτές θα είναι οι λαϊκές αγορές με το 50% της δυναμικότητάς τους.

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση, απαγορεύεται η πώληση παιχνιδιών, υποδημάτων, ρούχων, ηλεκτρικών συσκευών στα σούπερ μάρκετ. Κατά πληροφορίες, η έξοδος για ατομική άσκηση (δηλαδή το SMS 6 στο 13033) θα γίνεται μόνο κοντά στον τόπο της κατοικίας, χωρίς τη χρήση οχήματος. Οι επιχειρήσεις εστίασης και τα καφέ θα λειτουργούν με την ισχύουσα λογική, delivery και take away.

Αναφορικά με την τηλεργασία, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσοστό 50% που ισχύει σήμερα, πιθανόν να αυξηθεί στο 60% ή ακόμη και στο 70% για το Δημόσιο όπου υπάρχει η ευχέρεια να εφαρμοστεί. Για τον ιδιωτικό τομέα θα παραμείνει στο 50%, αλλά με αυστηρούς ελέγχους.

Τα μέτρα θα εξειδικευτούν από τους συναρμόδιους υπουργούς σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Τετάρτης. Εκτός απο τον Νίκο Χαρδαλιά σε ανακοινώσεις θα προβούν και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Παναγιώτης Σταμπουλίδης, η Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η Γενική Γραμματέας Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άννα Στρατινάκη, καθώς και ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης.

Την Τετάρτη θα εξειδικευτούν στο ΕΣΥ Αττικής οι περιορισμοί στη λειτουργία των νοσοκομείων, έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης για την εφαρμογή lockdown από μεθαύριο Πέμπτη έως τις 28 Φεβρουαρίου στην Αττική. Πιθανολογείται ότι θα ανασταλούν τα απογευματινά ιατρεία. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τα τακτικά χειρουργεία πιθανότατα θα περιοριστούν έως 60%, προκειμένου να μην επηρεαστεί δραστικά η λειτουργία τους.

Τα επείγοντα περιστατικά θα εξυπηρετούνται κανονικά όπως σε κάθε εφημερία.

Προσωρινά κλειστά θα παραμείνουν, με ορισμένες εξαιρέσεις –σύμφωνα πάντα με τις διαθέσιμες πληροφορίες– τα Ποινικά και Πολιτικά δικαστήρια, οι Εισαγγελίες της Αττικής και ο Άρειος Πάγος, από την ερχόμενη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου έως την 28η Φεβρουαρίου. Θα πραγματοποιούνται δίκες στις εξής περιπτώσεις:

*Αυτοφόρων πλημμελημάτων.

*Υποθέσεων που επέρχεται αποφυλάκιση του κατηγορούμενου λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου προσωρινής κράτησης που είναι το 18μηνο και συμπληρώνεται την 31η Αυγούστου 2021.

*Ποινικών δικών που αφορούν κακουργήματα και ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων συμπληρώνεται με αποτέλεσμα οι κατηγορούμενοι να αποφυλακίζονται.

Όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, ενδέχεται να εφαρμοστεί μια βεντάλια περιορισμών στο επόμενο δίμηνο. Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας τα μέτρα θα προσαρμόζονται, θα χαλαρώνουν ή θα αυστηροποιούνται. Αναγνωρίζοντας τόσο την κόπωση των πολιτών, όσο και την κρισιμότητα της κατάστασης ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον κόσμο να μείνει ενωμένος και «να απαντήσουμε με ωριμότητα σ’ αυτό που μας ζητά η ίδια η ζωή: Να προστατευτούμε εμείς και οι αγαπημένοι μας».

Ένα βήμα πριν από την απόφαση για εφαρμογή και εκεί πρόσθετων μέτρων βρίσκεται η Θεσσαλονίκη. Οι μετρήσεις δείχνουν μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης. Τα επιδημιολογικά δεδομένα της συμπρωτεύουσας θα εξεταστούν αναλυτικά σήμερα Τετάρτη, σε τηλεδιάσκεψη. Τότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1526 νεα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο. Καταγράφηκαν επίσης 20 νέοι θάνατοι με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός θανάτων να φθάνει τους 6017. Στα νοσοκομεία βρίσκονται 277 διασωληνωμένοι. Εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη επιβαρυμένη είναι και η Πάτρα και ολόκληρη η Αχαΐα, με τον αριθμό τόσο των ασθενών στις κλινικές Covid όσο και των διασωληνωμένων στις εντατικές να αυξάνεται καθημερινά.

Πηγή: Protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αττική – Lockdown: Η εξήγηση του Δερμιτζάκη για το αν αρκούν δύο εβδομάδες – «Χρειάζεται μοντέλο με ανοιχτές δραστηριότητες»

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Τέμπη: Πέταξαν εκτός υπόθεσης ιατροδικαστή που είχε καταγγείλει ότι δεν έγιναν τοξικολογικές εξετάσεις στα θύματα

Τέμπη: Πέταξαν εκτός υπόθεσης ιατροδικαστή που είχε καταγγείλει ότι δεν έγιναν τοξικολογικές εξετάσεις στα θύματα

Η Αποστολία Ακριβούση είχε επικρίνει τη μη τήρηση ευρωπαϊκών πρωτοκόλλων και την παράλειψη τοξικολογικών εξετάσεων από τους επτά ιατροδικαστές

Κοινωνία
Κοινωνία: Γροθιά στο στομάχι η συνέντευξη του Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλί: «Δέχθηκα πισώπλατη μαχαιριά από το ελληνικό κράτος – Ευχαριστώ τους Έλληνες πατριώτες που με αγκάλιασαν»

Γροθιά στο στομάχι η συνέντευξη του Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλί: «Δέχθηκα πισώπλατη μαχαιριά από το ελληνικό κράτος – Ευχαριστώ τους Έλληνες πατριώτες που με αγκάλιασαν»

Ο Έλληνας Πόντιος που κινδυνεύει με απέλαση με απόφαση Πλεύρη, στέλνει κραυγή απόγνωσης - «Οι Τούρκοι θα με βασανίσουν και θα με σκοτώσουν αν το ελληνικό κράτος με στείλει πίσω»

Κοινωνία
Κοινωνία: Κυριάκος Μητσοτάκης: Διπλωματικό φιάσκο στην Άγκυρα με δήλωση ντροπής για «παρακαταθήκη» του σφαγέα Κεμάλ Ατατούρκ!

Κυριάκος Μητσοτάκης: Διπλωματικό φιάσκο στην Άγκυρα με δήλωση ντροπής για «παρακαταθήκη» του σφαγέα Κεμάλ Ατατούρκ!

Αδιανόητο - Για πρώτη φορά στην ιστορία Έλληνας πρωθυπουργός μιλά επαινετικά για τον γενοκτόνο των Ελλήνων Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ

Κοινωνία
Κοινωνία: Παύλος Μαρινάκης: «Πυρά» από Liberation και Deutsche Welle για τις νομικές απειλές που εκτόξευσε σε Έλληνα δημοσιογράφο

Παύλος Μαρινάκης: «Πυρά» από Liberation και Deutsche Welle για τις νομικές απειλές που εκτόξευσε σε Έλληνα δημοσιογράφο

Ο δημοσιογραφικός κόσμος της Ευρώπης έφριξε με την αντιθεσμική συμπεριφορά του Παύλου Μαρινάκη - Εκφοβισμός «στη χώρα της δημοκρατίας»

Κοινωνία
Κοινωνία: Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τουρκική πρόκληση με το «καλημέρα» – Έστειλαν τον υπουργό… Τουρισμού να υποδεχθεί τον Μητσοτάκη

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τουρκική πρόκληση με το «καλημέρα» – Έστειλαν τον υπουργό… Τουρισμού να υποδεχθεί τον Μητσοτάκη

Οι αλλεπάλληλες υποχωρήσεις έφεραν μοιραία απαξίωση - Ανεπίτρεπτη μεταχείριση της ελληνικής κυβέρνησης από τους Τούρκους

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Εθνική ξεφτίλα! – Ο Πλεύρης παραδίδει έναν Πόντιο αγωνιστή στα νύχια της Τουρκίας – Διώκεται γιατί καταγγέλλει τα εγκλήματα των Τούρκων!

Εθνική ξεφτίλα! – Ο Πλεύρης παραδίδει έναν Πόντιο αγωνιστή στα νύχια της Τουρκίας – Διώκεται γιατί καταγγέλλει τα εγκλήματα των Τούρκων!

Ένας περήφανος Πόντιος που έμαθε τις ελληνικές ρίζες του και υπέστη ανελέητες διώξεις από τους Τούρκους, κινδυνεύει να εκδοθεί στο καθεστώς Ερντογάν με τη συμβολή της Ελλάδας!

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: ΕΛΤΑ: Με τη μέθοδο του «σαλαμιού» προχωρά η διάλυση τους – Λουκέτο σε 11 υποκαταστήματα της περιφέρειας

ΕΛΤΑ: Με τη μέθοδο του «σαλαμιού» προχωρά η διάλυση τους – Λουκέτο σε 11 υποκαταστήματα της περιφέρειας

Η κυβέρνηση παραμένει πιστή στο σχέδιο «ξεπουλήματος» και απονεκρώνει την περιφέρεια, χρυσώνοντας το χάπι με εναλλακτικές «λύσεις»

Κοινωνία
Κοινωνία: Πάνος Ρούτσι: Σοβαρή καταγγελία για «μπράβους» και ψυχολογική βία στους συγγενείς στη δίκη για τα περιβόητα βίντεο

Πάνος Ρούτσι: Σοβαρή καταγγελία για «μπράβους» και ψυχολογική βία στους συγγενείς στη δίκη για τα περιβόητα βίντεο

Ο Πάνος Ρούτσι περιέγραψε μια εξοργιστική συμπεριφορά από τους αντίδικους, με ειρωνείες και χλευασμούς ακόμα και από άγνωστα άτομα

Κοινωνία
Κοινωνία: Η Κομισιόν δεν σταματά να προωθεί τα έντομα στη διατροφή παρά την αποστροφή των πολιτών – Σε ποια προϊόντα ενσωματώνονται

Η Κομισιόν δεν σταματά να προωθεί τα έντομα στη διατροφή παρά την αποστροφή των πολιτών – Σε ποια προϊόντα ενσωματώνονται

Επεξεργασμένες μορφές εντόμων ήδη φτάνουν στο πιάτο ανυποψίαστων πολιτών - Η Κομισιόν στηρίζει σθεναρά την αποκρουστική διατροφική ατζέντα

Κοινωνία