ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Lockdown Δεκεμβρίου: Δεδομένη θεωρείται η παράταση

Κορονοϊός: Τα «μαύρα» ρεκόρ Νοεμβρίου δίνουν παράταση στο lockdown Δεκεμβρίου, δηλαδή έως τις 14 του μηνός, δεν ανοίγουν τα σχολεία
Lockdown Δεκεμβρίου: Δεδομένη θεωρείται η παράταση

Έσπασαν όλα τα «μαύρα ρεκόρ» μέσα στον Νοέμβριο.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η παράταση του καθολικού lockdown για τουλάχιστον μία ακόμη εβδομάδα, δηλαδή έως τις 14 Δεκεμβρίου, καθώς το ΕΣΥ πιέζεται και οι ειδικοί είναι αρκετά επιφυλακτικοί για το άνοιγμα της οικονομίας αλλά και της κοινωνικής ζωής.

Προκειμένου να υπάρξει οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων αποφυγής εξάπλωσης του κορονοϊού, οι επιστήμονες θεωρούν προαπαιτούμενο να μειωθεί η πίεση στα νοσοκομεία από την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που έχουν σπάσει κάθε «μαύρο» ρεκόρ τον τελευταίο μήνα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Open, άγνωστο παραμένει ακόμα τι θα γίνει με το άνοιγμα των σχολείων, με την εισήγηση των ειδικών να αναμένεται την προσεχή Πέμπτη.

Για τους μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει πιθανότατα μετά τις 7 Ιανουαρίου, ωστόσο, οι αποφάσεις των ειδικών δεν έχουν ακόμα ληφθεί καθώς εκκρεμεί το τι θα γίνει με τα Δημοτικά, τα οποία έκλεισαν τελευταία.

Όπως ξεκαθάρισε το πρωί του Σαββάτου ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, «με βάση τα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα και με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν για τη μετάδοση του ιού στις ηλικίες αυτές, το πιο πιθανό είναι αυτό (σ.σ. το άνοιγμα των Γυμνασίων – Λυκείων) να γίνει μετά τις γιορτές. Επομένως αυτό που συζητάμε και θα συζητήσουμε τις επόμενες ημέρες είναι το άνοιγμα των Δημοτικών».

Εξαιρετικά επιφυλακτικοί για την άρση των μέτρων του lockdown είναι οι γιατροί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με την πανδημία καθώς φοβούνται ένα τρίτο, χειρότερο κύμα.

«Η πολιτεία πρέπει να είναι πολύ προσεκτική σε αυτό το θέμα, όπως και οι πολίτες, οι οποίοι πρέπει να είναι πολύ υπεύθυνοι», δήλωσε στο Open ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι «εκείνο που θα μας επιστρέψει με ασφάλεια να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα θα είναι η αποσυμφόρηση του ΕΣΥ. Θα πρέπει να δούμε τους 600 διασωληνωμένους, να κατεβαίνουν.

Σύμφωνα με το Open, με τα βάση τα έως τώρα δεδομένα, η πιθανότερη ημερομηνία για ένα πρώτο άνοιγμα της αγοράς, είναι η Δευτέρα στις 14 Δεκεμβρίου, οπότε αναμένεται να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα και όχι τα μαγάλα εμπορικά.

Παράλληλα, μεγάλος προβληματισμός επικρατεί για τον τομέα της εστίασης, ενώ το άνοιγμα των νυχτερινών κέντρων, με όρθιους, αναμένεται να αργήσει πολύ.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της την προσεχή Παρασκευή, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο για περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ μετά το Πάσχα, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρηματίες να καλύψουν μέρος των οικονομικών τους ζημιών τους.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

 

 

 

 

 

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Lockdown Δεκεμβρίου: Δεδομένη θεωρείται η παράταση», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κώστας Λάππας

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.