ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ματίνα Παγώνη: «Η κατάσταση με τα ράντζα παραμένει ίδια, άλλα θα τα φτιάξει ο Μητσοτάκης στην επόμενη τετραετία»

Η Ματίνα Παγώνη από τη μία καυτηρίασε την κατάσταση με τα ράντζα και από την άλλη εξύμνησε την κυβέρνηση που διέλυσε το ΕΣΥ και έκανε τα ράντζα μόνιμα
Ματίνα Παγώνη: «Η κατάσταση με τα ράντζα παραμένει ίδια, άλλα θα τα φτιάξει ο Μητσοτάκης στην επόμενη τετραετία»

Παρά τις τελευταίες προσπάθειες του υπουργείου Υγείας να κρύψει όσα βλέπει η «πεθερά» στις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων ενόψει εκλογών, η κατάσταση με τα ράντζα στα νοσοκομεία της Αττικής παραμένει εξόχως προβληματική, όπως διαπιστώνει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Το σχέδιο που έχει τεθεί σε εφαρμογή από το Υπουργείο Υγείας έως τώρα απέφερε κάποια αποτελέσματα στο «σουλούπωμα» των εφημεριών στο «Αττικόν» και τον Ευαγγελισμό, ωστόσο τα ράντζα συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε πολλά από τα υπόλοιπα νοσοκομεία της Αττικής.

Μιλώντας σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή, η Ματίνα Παγώνη, τόνισε ότι πέρα από το Αττικόν και τον Ευαγγελισμό που παρουσιάζουν μια πιο συμμαζεμένη εικόνα, στα υπόλοιπα νοσοκομεία η κατάσταση παραμένει η ίδια.

«Στα υπόλοιπα νοσοκομεία δεν έχει αλλάξει τίποτα. Πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα η κατάσταση με τα ράντζα» είπε η κ. Παγώνη, που εξήγησε πως ένας σημαντικός παράγοντας που οδηγεί σε ανάγκη να βγουν ράντζα στους διαδρόμους των νοσοκομείων είναι ο κακός σχεδιασμός των εφημεριών. Ως συγκεκριμένο παράδειγμα χρησιμοποίησε το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς», το οποίο στις εφημερίες του γεμίζει ακόμα με ράντζα:

«Έχει μεγάλη σημασία αν το Γεννηματάς εφημερεύει με άλλα δύο νοσοκομεία μεγάλα για να γίνει καταμερισμός των περιστατικών. Όταν στο Γεννηματάς έχουν βάλει μόνο μία κλινική που παίρνει μόνο δύο περιστατικά, πώς δε θα γεμίσει ράντζα;», είπε συγκεκριμένα η κα Παγώνη.

Την ίδια ώρα, οι συνθήκες ασφυξίας που λειτουργούν οι μονάδες του ΕΣΥ, έχουν ως αποτέλεσμα να ακυρώνονται τακτικά χειρουργεία και εξετάσεις και ταυτόχρονα να ταλαιπωρούνται για πολλές ώρες οι ασθενείς που απευθύνονται στα επείγοντα. «Τα τακτικά χειρουργεία και οι εξετάσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν όταν υπάρχουν τα επείγοντα. Το θέμα της υγείας πρέπει να τακτοποιηθεί, δεν μπορεί ο κόσμος να περιμένει 6 ώρες στα επείγοντα», είπε χαρακτηριστικά κ. Παγώνη.

Η κατάσταση είναι τόσο χαοτική, που ακόμα και άνθρωποι οι οποίοι έχουν κάνει ολόκληρη προεργασία για να προβούν σε κάποια εξέταση (όπως πχ. γαστροσκόπηση) ή σε κάποια χειρουργική επέμβαση, φθάνουν στο νοσοκομείο για πληροφορηθούν – τελικά – πως το ραντεβού τους ακυρώθηκε (χωρίς να τους έχει ενημερώσει κανένας), διότι όλο το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου παλεύει να βγάλει πέρα την εφημερία και να χειριστούν τα επείγοντα περιστατικά.

Ασφαλώς το πρόβλημα στο ΕΣΥ είναι πολύ βαθύτερο και δεν περιορίζεται μόνο στον σχεδιασμό των εφημεριών. Αν δεν αντιμετωπιστούν οι βασικές παθογένειες του ΕΣΥ, όπως είναι η ανεπάρκεια των δομών Υγείας, η έλλειψη γιατρών, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, η έλλειψη απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ, η έλλειψη ιατρικού εξοπλισμού, η εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας, οποιαδήποτε προχειροφτιαγμένη «λύση» είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Παρόλο που η κα Παγώνη μίλησε ανοιχτά για το μπάχαλο που επικρατεί στις εφημερίες, μετά τις διαπιστώσεις της δεν παρέλειψε να κάνει στο τέλος και μια… προεκλογική διαφήμιση στη Νέα Δημοκρατία, όποτε καταλαβαίνει κανείς γιατί έχουμε φτάσει εκεί που έχουμε φτάσει στον τομέα της Υγείας.

Συγκεκριμένα η κα Παγώνη είπε «πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός την επόμενη τετραετία, ως πρώτο μέλημα του θα είναι το θέμα της υγείας». Δηλαδή ούτε λίγο – ούτε πολύ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, διεξήγαγε από μόνη της τις εκλογές του… Απριλίου, ανέδειξε νικητή τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ξεκίνησε μάλιστα να συζητά για το πρόγραμμα του για την επόμενη τετραετία.

Όταν βλέπεις μια πρόεδρο Ένωσης Γιατρών που αντιπροσωπεύει την Αθήνα και τον Πειραιά, στην αρχή να διαπιστώνει τις παθογένειες του ΕΣΥ και στη συνέχεια να λειτουργεί ως «αφισοκολλητής» μιας κυβέρνησης που κατέστρεψε το ΕΣΥ, τότε δεν σου απομένει καμία ελπίδα για προκοπή.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ματίνα Παγώνη: «Η κατάσταση με τα ράντζα παραμένει ίδια, άλλα θα τα φτιάξει ο Μητσοτάκης στην επόμενη τετραετία»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.