ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεταναστευτικό: Σε κόκκινο συναγερμό η Γαύδος και η κυβέρνηση «κοιμάται» – Χιλιάδες λαθρομετανάστες από τη Λιβύη αναμένουν για «απόβαση»!

Γαύδος: SOS εκπέμπουν οι Αρχές του νησιού - Κύμα λαθρομεταναστών απειλεί να «βουλιάξει» το νησί - Δεν υπάρχουν υποδομές, ούτε προσωπικό να τους διαχειριστεί
Μεταναστευτικό: Σε κόκκινο συναγερμό η Γαύδος και η κυβέρνηση «κοιμάται» – Χιλιάδες λαθρομετανάστες από τη Λιβύη αναμένουν για «απόβαση»!

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι Αρχές στο μικρό νησί της Γαύδου, λόγω της ολοένα και αυξανόμενης ροής λαθρομεταναστών από τα παράλια της Λιβύης, και συγκεκριμένα από το λιμάνι του Τομπρούκ.

Σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία, τις τελευταίες ημέρες έχουν φτάσει στο νησί 100 άτομα, ενώ το τελευταίο τρίμηνο, 1.500 μετανάστες έχουν αποβιβαστεί στο νησί. Στην πλειονότητά τους είναι Αιγύπτιοι, με ένα ποσοστό να είναι από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν.

Η έκρηξη των μεταναστευτικών ροών παρατηρείται σε όλα τα νότια παράλια της Κρήτης, ήδη από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς.

Να τονιστεί ότι η Γαύδος έχει μόλις 208 κατοίκους και ιδιαίτερα τον χειμώνα οι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 70 και στην πλειοψηφία τους είναι ηλικιωμένοι. Οπότε καταλαβαίνει κανείς ότι δημιουργείται μια εκρηκτική ανισορροπία πληθυσμών που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις!

Παράλληλα το Λιμενικό και η Αστυνομία στη Γαύδο διαθέτει πενιχρές δυνάμεις και μάλιστα λόγω υποστελέχωσης λειτουργούν στο 50% των δυνάμεών τους! Όλα αυτά διότι η κυβέρνηση σταθερά τα τελευταία 5 χρόνια έχει εγκαταλείψει τις παραμεθόριες περιοχές στη μοίρα τους. Φυσικά υποδομές για να διαχειριστούν όλες αυτές τις καραβιές λαθρομεταναστών δεν υπάρχουν στη Γαύδο, αλλά ούτε καν στην Κρήτη.

Η κατάσταση οδηγείται στο να ξεφύγει εκτός ελέγχου, αφού τα αντανακλαστικά της Αθήνας είναι ανύπαρκτα έως σήμερα. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, τους τελευταίους μήνες απλά βγαίνει στην τηλεόραση και κάνει… διαπιστώσεις του φαινομένου στη Γαύδου χωρίς να έχει γίνει τίποτα το ουσιαστικό, ενώ ισχυρίζεται ότι ναι μεν υπάρχει ανησυχητική αυξητική τάση ροών, αλλά είναι… «απολύτως ελεγχόμενη».

Οι Αρχές της Γαύδου από την πλευρά τους λένε ότι μόνο ελεγχόμενη δεν είναι η κατάσταση. Όχι μόνο δεν είναι καθησυχαστικοί, αλλά εκτιμούν ότι η Γαύδος βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο. Και από την άποψη ότι μπορεί να γίνει στόχος τεράστιων μεταναστευτικών ροών που θα προκαλέσουν χάος, πιθανότατα η Γαύδος είναι το πιο ευάλωτο σημείο της Ευρώπης αυτή τη στιγμή! Εκτιμάται ότι πάνω από 10.000 κόσμος περιμένει στις ακτές της Αφρικής για τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες ώστε να κατευθυνθεί προς τη Γαύδο και τη Νότια Κρήτη. Καταλαβαίνει κανείς τι θα σήμαινε αυτό ειδικά για το ακριτικό νησί και τους κατοίκους του, αλλά και την ίδια την εθνική ασφάλεια της χώρας!

«Πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα», λέει η Δήμαρχος

Όπως εξηγεί η Δήμαρχος Γαύδου, Λίλιαν Στεφανάκη, αυτή η κατάσταση έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο, ενώ υπογραμμίζει πως στο νησί δεν υπάρχουν οι υποδομές, ώστε να δεχτούν τον όγκο των μεταναστών που καταφθάνουν.

«Αυτό το κύμα, αυτός ο καινούργιος δρόμος έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο. Με άλλα λόγια, εμείς έχουμε αφίξεις από αρχές Οκτωβρίου, με μια συχνότητα που συνεχώς αυξανόταν. Μόλις ο καιρός είναι κάπως καλύτερος, βλέπαμε να φτάνουν ψαρόβαρκες με ανθρώπους πάνω. Και από τον Ιανουάριο είχαμε ενημερώσει το Υπουργείο και είχαμε στείλει έγγραφο για την κατάσταση που αντιμετωπίζαμε. Διότι, τη Γαύδο, την έχουν πολλοί στο μυαλό τους σαν ένα ειδυλλιακό τόπο διακοπών και τίποτε άλλο», ανέφερε αρχικά και συνέχισε:

«Όμως, στην πραγματικότητα η Γαύδος έχει και κατοίκους. Τώρα το χειμώνα είναι 60 με 70 άνθρωποι στο νησί και πολλοί από αυτούς είναι ηλικιωμένοι, οι οποίοι παλεύουν με πολλές δυσκολίες να κρατήσουν το νησί, να είναι αποκλεισμένοι πολύ συχνά και να έχουν ανάγκη στήριξης. Αυτοί οι άνθρωποι τώρα βρίσκονται να αναλαμβάνουν το φορτίο να υποστηρίξουν άλλους ανθρώπους, ταλαιπωρημένους που φτάνουν στο νησί, καραβιές-καραβιές, ταλαιπωρημένοι και καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι κάτι που από την αρχή μας δημιούργησε μεγάλη δυσκολία, γιατί δεν υπάρχει στο νησί καμία υποδομή».

Η δήμαρχος του νησιού εξηγεί πως πρέπει την κατάσταση να αναλάβει το αρμόδιο Υπουργείο, τονίζοντας πως είναι επιτακτικό να βρεθεί λύση.

«Νομίζω ότι έχει αρχίσει να το αντιλαμβάνεται το θέμα ότι υπάρχει πια ότι είναι γεγονός αυτό και ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα. Περιμένουμε τον Υπουργό. Ανακοινώθηκε χθες νομίζω ότι θα έρθει τις επόμενες μέρες στο νησί για να διαπιστώσει την κατάσταση, να συζητήσουμε και να βρεθούν οι καλύτερες λύσεις και για το νησί αλλά και για τους ανθρώπους αυτούς (…)», επεσήμανε η Λίλιαν Στεφανάκη και κατέληξε:

«Τώρα η Γαύδος είναι το πιο ευαίσθητο κομμάτι της χώρας. Μιλάμε εδώ πέρα θέλει υποστήριξη. Είναι η άκρη της Ευρώπης. Πραγματικά είναι σε μεγάλο κίνδυνο».

«Χιλιάδες περιμένουν στην Αφρική – Μόλις καλοκαιριάσει καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει»

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης, Βασίλης Κατσικανδαράκης, εκτιμώντας πως η κατάσταση διαρκώς εντείνεται, καθώς μέσα λιγότερο από τρεις μήνες έχουν φτάσει 1.300 άτομα.

«Η πίεση που μας ασκείται ειδικά στις πλάτες των λιμενικών και των στελεχών μας, είναι πλέον αφόρητη. Από τον Οκτώβριο που είχαμε τις πρώτες καραβιές μέχρι και τώρα βλέπω ότι είναι πολύ αυξητική η τάση, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα», είπε αρχικά ο κ. Κατσικανδαράκης και συνέχισε:

«Μόνο σε 2,5 μήνες του 2024 είχαν καταφθάσει 1.300 άτομα. Το 2013 έκλεισε με 16 περιστατικά και περίπου 790 με 800 μετανάστες. Τώρα, μέσα σε δυόμιση μήνες έχουμε 23 περιστατικά και 1.300 περίπου μετανάστες. Από τώρα και στο εξής όμως, που θα είναι ο καιρός καλός και ενόψει καλοκαιριού, καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει.

Οι αριθμοί το λένε από μόνοι τους. Όταν ένα νησάκι μικρό που έχει το χειμώνα 30 με 40 κατοίκους και κατακλύζεται καθημερινά με εκατοντάδες κόσμο, όταν βλέπουμε μάλιστα ότι το τριήμερο το προηγούμενο είχαμε 5 περιστατικά στη δικιά μας περιοχή και άλλα δύο στο νότιο του Ηρακλείου. Και ξέρουμε ότι στα βόρεια παράλια της Αφρικής είναι χιλιάδες κόσμος που περιμένει. Πάνω από 10.000 κόσμος περιμένει να έρθει. Αν λοιπόν, δεν γίνει κάποια πολιτική συνεννόηση, όπως έχει γίνει τώρα με τη Τουρκία το τελευταίο χρονικό διάστημα, αυτοί οι άνθρωποι έχουν βρει πλέον το δρομολόγιο και ξέρουν ότι το καλοκαίρι πλησιάζει. Οπότε πρέπει να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μεταναστευτικό: Σε κόκκινο συναγερμό η Γαύδος και η κυβέρνηση «κοιμάται» – Χιλιάδες λαθρομετανάστες από τη Λιβύη αναμένουν για «απόβαση»!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Πέτρος Δημόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.