ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μισθοί – Συντάξεις: Αυτό είναι το πακέτο στήριξης – Τι αλλάζει από το 2023

Τέσσερα νέα μέτρα φέρνει το πακέτο στήριξης για την ενίσχυση των μισθών και των συντάξεων από το 2023.
Μισθοί – Συντάξεις: Αυτό είναι το πακέτο στήριξης – Τι αλλάζει από το 2023

Μισθοί – Συντάξεις: Νέο πακέτο στήριξης ενεργοποιείται από το 2024 σύμφωνα με το οποίο ο κατώτατος μισθός ανεβαίνει την ώρα που αυξήσεις θα γίνουν και στις συντάξεις μετά από 12 χρόνια.

Όπως σας είχαμε ήδη ενημερώσει για τις συντάξεις αυτές θα έχουν αύξηση κατά 6%, ποσοστό αρκετά μικρό για τους ταλαιπωρημένους συνταξιούχους που έχουν δει μεγάλες περικοπές έχοντας μάλιστα «παγωμένες» συντάξεις τα τελευταία 12 χρόνια.

Το πρώτο μέτρο του νέου πακέτου στήριξης της Κυβέρνησης και του ΕΦΚΑ λοιπόν αφορά περίπου 1,2 με 1,5 εκατομμύρια συνταξιούχους οι οποίοι θα δουν αύξηση της τάξεως του 6% στις μεικτές αποδοχές τους.

Το τέχνασμα του Κατρούγκαλου με την «προσωπική διαφορά» όμως περιορίζει σημαντικά την τελική αύξηση στους δικαιούχους.

Συγκεκριμένα, όσοι συνταξιούχοι (περίπου 650.000) έχουν προσωπική διαφορά δε θα δουν αύξηση στις τσέπες τους αλλά μόνο λογιστική αύξηση καθώς η αναπροσαρμογή που δικαιούνται από 1/1/2023 συμψηφίζεται με τη προσωπική διαφορά.

Ακόμη άλλοι 250.000 θα δουν ελάχιστη αύξηση στις συντάξεις τους καθώς έχουν μικρή προσωπική διαφορά.

Το δεύτερο μέτρο που θα τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο 2023 (πιθανότατα μέσα στο δεύτερο εξάμηνο) αφορά τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

Στόχος είναι ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 751 ευρώ από 713 που είναι τώρα προκειμένου να δοθεί μία μικρή βοήθεια στους χαμηλόμισθους εν μέσω πληθωρισμού και αυξήσεων.

Μισθοί – Συντάξεις: Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης – Μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Παράλληλα με τα πάνω μέτρα θα γίνει και η κατάργηση της εισφορά αλληλεγγύης τόσο για δημόσιους υπάλληλους όσο και για συνταξιούχους με μηνιαίο μισθό άνω των 1.000 ευρώ.

Ουσιαστικά όσοι φορολογούμενοι έχουν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ ωφελούνται από μειώσεις στις μηνιαίες φορολογικές κρατήσεις τους λόγω της μη καταβολής ειδικής εισφορά αλληλεγγύης από 1 Ιανουαρίου 2023.

Τέλος, εξετάζεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών η οποία υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει τις 0,6 ποσοστιαίες μονάδες.

Στόχος είναι, ξεκινώντας από το 2023, μέσα σε 4 χρόνια το μη μισθολογικό κόστος να έχει μειωθεί σωρευτικά κατά πέντε μονάδες.

Ειδήσεις σήμερα

Ρεύμα: Έρχονται νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού

Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Τότε θα πληρωθούν, ποιο είναι το πλάνο

Καιρός: Εκεί θα έχουμε βροχές και καταιγίδες

Super Market: Τρομερές ανατιμήσεις – Δείτε ποια προϊόντα θα εκτοξευθούν 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μισθοί – Συντάξεις: Αυτό είναι το πακέτο στήριξης – Τι αλλάζει από το 2023», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.