ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέο «μπαμ» Δένδια σε Μητσοτάκη – Γεραπετρίτη: Τους άδειασε για τα «ήρεμα νερά» με Τουρκία και μίλησε για «υπαρξιακή απειλή»

Για ακόμη μια φορά ο υπουργός Άμυνας παίρνει ξεκάθαρες αποστάσεις από το αφήγημα των «καλών σχέσεων» με την Τουρκία
Νέο «μπαμ» Δένδια σε Μητσοτάκη – Γεραπετρίτη: Τους άδειασε για τα «ήρεμα νερά» με Τουρκία και μίλησε για «υπαρξιακή απειλή»

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες ο Νίκος Δένδιας κάνει κομμάτια το αφήγημα του Μαξίμου περί «ήρεμων νερών» με την Τουρκία, τονίζοντας στην Ολομέλεια της Βουλής ότι η γειτονική χώρα αποτελεί «υπαρξιακή απειλή» και ότι υπάρχει ανάγκη εθνικής ετοιμότητας.

Το πρώτο «μπαμ» το έκανε ο υπουργός Άμυνας όταν την περασμένη Παρασκευή είπε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για την «κακιά ώρα» με την Τουρκία, καθώς δεν έχουμε «την πολυτέλεια της ασφάλειας» στη γεωστρατηγική γειτονιά μας.

Στη Βουλή αρχικά, ο Νίκος Δένδιας αποκάλεσε «δείγμα ωριμότητας» την υπερψήφιση -εν μέσω προεκλογικής περιόδου- του νομοσχεδίου για την ίδρυση του Ερευνητικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑ) από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς.

Και πραγματοποιώντας μια αρχηγική εμφάνιση, εξέφρασε μια θέση που απέχει «έτη φωτός» από την καθησυχαστική γραμμή Μητσοτάκη και Γεραπετρίτη:

«Η χώρα αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή. Όταν υπάρχει γειτονική χώρα που αμφισβητεί καθεστώς κυριαρχίας -όχι μόνο κυριαρχικών δικαιωμάτων- και διεθνείς συνθήκες που αφορούν χαρακτηρισμό μειονότητας, αυτό προφανώς χαρακτηρίζεται υπαρξιακή απειλή.

Απειλούνται και τα νομικά και τα γεωγραφικά όρια της πατρίδας μας. Πρέπει, λοιπόν, να είμαστε έτοιμοι για αυτό, παρότι καλωσορίζουμε με τον πιο απόλυτο τρόπο τους χαμηλούς τόνους και το καλύτερο κλίμα που υπάρχει με τη γειτονική Τουρκία το τελευταίο χρονικό διάστημα», είπε ο υπουργός Άμυνας.

Πρόκειται για δηλώσεις που κινούνται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τις φοβικές δηλώσεις του Γεραπετρίτη και τα ωραιοποιημένα λόγια του πρωθυπουργού. Βέβαια δεν πρέπει να αφήνουμε εκτός πιθανοτήτων το σενάριο ο Νίκος Δένδιας να κάνει απλώς «damage control» για το δεξιό κοινό, ενόψει ευρωεκλογών. Ωστόσο ο λόγος του εξακολουθεί να έχει μεγάλη βαρύτητα, καθώς δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι πρώτος υπουργός σε δημοφιλία.

Σε κάθε περίπτωση, η επίκληση στην ανάγκη για εθνική επαγρύπνηση που έκανε ο Νίκος Δένδιας, οπωσδήποτε κινείται σε πολύ πιο ρεαλιστική βάση από την ψεύτικη ασφάλεια που παρουσιάζει το Μαξίμου.

Και οι αφυπνιστικές δηλώσεις Δένδια έρχονται στην ίδια χρονική στιγμή που ο Ερντογάν υπέγραψε νέο διάταγμα για να μπορεί να κάνει κήρυξη πολέμου και επιστράτευση με προσωπική του εντολή, χωρίς να χρειάζεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο. Μια κίνηση που προϊδεάζει ότι ο Σουλτάνος ίσως ετοιμάζεται για πολεμική σύγκρουση ή έστω έχει ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο ως επιλογή.

Το αν ο Ερντογάν έφερε αυτό το διάταγμα για πρωτίστως επιθετικούς ή αμυντικούς λόγους, δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε, αλλά αυτό που γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι η Τουρκία δεν απειλείται άμεσα από κανέναν, αλλά αντιθέτως απειλεί συνεχώς τη χώρα μας. Και η επιλογή κήρυξης πολέμου που προβλέπει το διάταγμα, δίνει επιθετικό στίγμα.

Επομένως τα λόγια του Νίκου Δένδια τον δικαιώνουν απόλυτα και δυστυχώς είναι ο μοναδικός στην κυβέρνηση που λέει τα πράγματα με το όνομά τους σχετικά με τα ελληνοτουρκικά.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Νέο «μπαμ» Δένδια σε Μητσοτάκη – Γεραπετρίτη: Τους άδειασε για τα «ήρεμα νερά» με Τουρκία και μίλησε για «υπαρξιακή απειλή»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Ορφανίδης

Ο Αλέξανδρος Ορφανίδης αρθρογραφεί στο Sportime.GR από τα τέλη του 2021, επισημαίνοντας με τα άρθρα του, τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας.