ΟΠΕΚΑ: Κτίρια του Δημοσίου δίνονται με αντιπαροχή για δημιουργία κοινωνικών κατοικιών
Σε νέα στεγαστική πολιτική προχωρά η κυβέρνηση μέσω του ΟΠΕΚΑ και της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), παραχωρώντας δημόσια ακίνητα σε ιδιώτες κατασκευαστές με αντιπαροχή
Το κράτος παραχωρεί τα ακίνητά του για να καλύψει την ανάγκη στέγης. Με αυτό το σκεπτικό, το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΑ και την ΕΤΑΔ, προχωρά σε μοντέλο αντιπαροχής για 36.000 ακίνητα που ανήκουν στο Δημόσιο, στο πλαίσιο νέας στεγαστικής πολιτικής.
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο
-
Στην πρώτη φάση θα διατεθούν 378 κτίρια ή οικοδομήσιμα ακίνητα σε ιδιώτες για οικοδόμηση νέων κατοικιών.
-
Το 30% αυτών των κατοικιών θα διατίθεται με φθηνό ενοίκιο σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα και κοινωνικά κριτήρια.
-
Το υπόλοιπο 70% θα αξιοποιείται από τους κατασκευαστές, ως κίνητρο για συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.
Ο στόχος είναι, σε βάθος πενταετίας, να αξιοποιηθούν 10.000 – 12.000 ακίνητα, με την αποτίμηση και ενεργειακή αναβάθμιση 5.500 εξ αυτών, καθώς και άμεση εκκίνηση έργων σε περίπου 1.000 ακίνητα.
Ποιοι θα έχουν δικαίωμα στέγασης
Σύμφωνα με το σχέδιο, οι κατοικίες θα διατεθούν με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, με προτεραιότητα:
-
σε πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες
-
σε νέα ζευγάρια με οικονομικές δυσκολίες
-
σε ωφελούμενους προγραμμάτων του ΟΠΕΚΑ
-
σε εργαζόμενους που πλήττονται από την κρίση της στέγης στις μεγάλες πόλεις
Το σχέδιο δεν αφορά μόνο στέγαση — αφορά κοινωνική συνοχή.
Η «αντιπαροχή για το κοινό καλό» γίνεται εργαλείο για να αποκτήσουν σπίτι όσοι δεν έχουν άλλη διέξοδο, χωρίς να χάνεται ο δημόσιος χαρακτήρας των ακινήτων.