ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανούκλα στις ΗΠΑ: Πέθανε 10χρονη

Να που μια αρρώστια που νομίζαμε ότι έχει εξαλειφθεί στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, η πανούκλα, υπάρχει ακόμη.
Πανούκλα στις ΗΠΑ: Πέθανε 10χρονη

Να που μια αρρώστια που νομίζαμε ότι έχει εξαλειφθεί στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, η πανούκλα (ή αλλιώς πανώλη), εξακολουθεί να υπάρχει. Και μάλιστα στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα στο Κολοράντο καταγράφηκε θάνατος ενός κοριτσιού ηλικίας μόλις  10 ετών από πανούκλα. Αυτό είναι το πρώτο περιστατικό που καταγράφεται από το 2015 και οι υγειονομικές αρχές φοβούνται μια πιθανή έξαρση της νόσου.

Θυμίζουμε ότι πριν από έξι χρόνια τέσσερα άτομα πέθαναν από την πανώλη σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων δύο από το Κολοράντο. Πιο συγκεκριμένα ένας ενήλικος στην κομητεία Πουέμπλο και ένας έφηβος στην κομητεία Λάριμερ.

Στο σύνολο το Κολοράντο έχει καταγράψει 22 κρούσματα πανώλης από το 2005 έως το 2020. Εννέα από αυτά ήταν στην περιοχή Λα Πλάτα, όπου πέθανε και το 10χρονο κοριτσάκι.

Έτσι οι αρχές Δημόσιας Υγείας του Κολοράντο διεξάγουν επιδημιολογική έρευνα. Επισημαίνουν, δε, στους πολίτες ότι παρόλο που η ασθένεια είναι πολύ σπάνια μπορεί να συμβεί κάποιες φορές και τους καλούν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσουν συμπτώματα.

Πανούκλα: Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται

Η πανούκλα ή πανώλη είναι ασθένεια που προκαλείται από βακτήρια και συχνά εξαπλώνεται από ψύλλους. Στο Κολοράντο έχει επιβεβαιωθεί σε έξι διαφορετικές κομητείες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εργαστηρίου του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος της πολιτείας των ΗΠΑ.

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά της γρίπης: πυρετός, ρίγη, πονοκέφαλος, αδυναμία και βήχας.

Επίσης, η μόλυνση μπορεί συχνά να προκαλέσει ευαίσθητους ή πρησμένους λεμφαδένες και αποχρωματισμό του δέρματος.

Όσοι ζουν στις δυτικές ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Κολοράντο, διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να το πιάσουν και οι πολύ άρρωστοι ασθενείς χρειάζονται «άμεση, εντατική φροντίδα».

Τα αντιβιοτικά είναι πολύ αποτελεσματικά κατά της νόσου, αλλά θα πρέπει να χορηγούνται εντός 24 ωρών από τα πρώτα συμπτώματα επειδή η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει «σοβαρή ασθένεια ή θάνατο».

Διαβάστε επίσης:

Ολυμπιακός: Στο κάδρο και ο Ρέτσα σύμφωνα με τους Πολωνούς

Τζούλια Αλεξανδράτου: Απίστευτο! Δείτε πως ήταν μικρό κοριτσάκι

MasterChef Μαργαρίτα Νικολαΐδη: Σε αυτό το κανάλι έκλεισε

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Πανούκλα στις ΗΠΑ: Πέθανε 10χρονη», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.