ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάσχα – Κέρκυρα: Έπεσαν και φέτος οι μπότηδες για να διώξουν το κακό (vid)

Το περίφημο έθιμο του Πάσχα στη Κέρκυρα πραγματοποιήθηκε και φέτος με σκοπό να φύγει το κακό!
Πάσχα – Κέρκυρα: Έπεσαν και φέτος οι μπότηδες για να διώξουν το κακό (vid)

Το περίφημο έθιμο του Πάσχα στη Κέρκυρα πραγματοποιήθηκε και φέτος με σκοπό να φύγει το κακό!

Πάσχα – Κέρκυρα: Ο κορονοϊός δεν μπόρεσε να σταθεί εμπόδιο στην πραγματοποίηση του περίφημου ενθίμου των μπότηδων στη Κέρκυρα με τους πολίτες του νησιού, και φέτος το Πάσχα να διώχνουν το κακό και να εύχονται Χριστός Ανέστη με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο!

Το διάσημο έθιμο της Κέρκυρας

Το έθιμο που χάνεται στα βάθη των χρόνων, σηματοδοτεί την πρώτη Ανάσταση του Κυρίου και είναι γνωστό σε όλη την υφήλιο, ενώ φέρεται ότι ακολουθείται πιστά από τα χρόνια της Ενετοκρατίας στο νησί όταν οι εορτές του Πάσχα και συγκεκριμένα η Ανάσταση επιτρεπόταν στους Κερκυραίους να γιορτάζεται μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Λαμβάνει χώρα, αμέσως μετά το πέρας της λιτανείας του Αγίου Σπυρίδωνα, η οποία φέτος τελέστηκε με την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας γύρω μόνο από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα.

Οι «μπότηδες» είναι μεγάλα ή μικρά κεραμικά, βαμμένα κατακκόκινα δοχεία, γεμάτα νερό, με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι, που είναι δεμένα με κόκκινες κορδέλες. Σκοπός τους είναι να «σκάσουν» στο έδαφος και να γίνουν χίλια κομμάτια, αυτά τα κομματάκια θα πάρουν πολλοί στο σπίτι τους για να τα κρατήσουν ως φυλακτό ή καλοτυχία. Κατά τη διεξαγωγή του εθίμου ακούγονται κανονιοβολισμοί από το Παλιό Φρούριο της Κέρκυρας, ενώ όλοι ανταλλάσσουν πασχαλιάτικες ευχές.

Το έθιμο του τεχνητού σεισμού στην Κερκυρα

Νωρίτερα, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου η Κέρκυρα «σείστηκε» από ένα «μεγάλο σεισμό», καθώς στις 6.00 το πρωί στον Ιερό Ναό της Παναγίας των Ξένων, αναβίωσε το έθιμο του τεχνητού σεισμού που προκαλείται με θόρυβο, από το κούνημα όλων των εικόνων και των καντηλιών.

Ακολούθησε η περιφορά του Επιταφίου της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνος μαζί με το Σεπτό Σκήνωμα του Αγίου, στο προαύλιο του Αγίου Σπυρίδωνα. Το έθιμο ακολουθείται πιστά από το 1574 όπου καθιερώθηκε σε ανάμνηση του θαύματος του Αγίου, που έσωσε τον κερκυραϊκό λαό από τη σιτοδεία.

Τα έθιμα τα οποία τηρούνται κάθε χρόνο και περνούν από γενιά σε γενιά καθιστούν το Πάσχα στην Κέρκυρα μοναδικό!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ανάσταση: Τι ώρα θα γίνει – Όλα τα μέτρα

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Πάσχα – Κέρκυρα: Έπεσαν και φέτος οι μπότηδες για να διώξουν το κακό (vid)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Χρήστος Μαγγίνας

Ο Χρήστος Μαγγίνας γεννήθηκε στις 16/08/1996 στην Αλεξανδρούπολη και είναι απόφοιτος ΑΕΙ. Από μικρή ηλικία είχε το πάθος της ενασχόλησης με την αθλητική δημοσιογραφία. Από τον Ιανουάριο του 2021 ανήκει στην ομάδα του Sportime.gr.