ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πογκρόμ απολύσεων σε δημόσια νοσοκομεία: Απολύονται 6.000 εργαζόμενοι για να κάνουν «πάρτι» οι εργολάβοι

Απολύονται 139 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και 19 καθαρίστριες στο νοσοκομείο Κομοτηνής - Εργολάβοι αντικαθιστούν τις υπηρεσίες τους
Πογκρόμ απολύσεων σε δημόσια νοσοκομεία: Απολύονται 6.000 εργαζόμενοι για να κάνουν «πάρτι» οι εργολάβοι

Εργαζόμενοι – ΕΣΥ: Ένα αδιανόητο πογκρόμ απολύσεων λαμβάνει χώρα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, προκειμένου να δημιουργηθεί πεδίον δόξης λαμπρόν για να θησαυρίσουν οι εργολάβοι υπηρεσιών στήριξης των νοσοκομείων, με τις ευλογίες – βέβαια – του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη.

Εφόσον η κυβέρνηση έχει επιβάλλει ένα κλίμα απόλυτης εύνοιας υπέρ των ιδιωτών, αυτή τη στιγμή απειλείται άμεσα η εργασία 6.000 ατόμων που εργάζονται στα νοσοκομεία με συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων σε πόστα καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης.

Το πρώτο «μπαμ» έγινε με την είδηση της επικείμενης απόλυσης 19 γυναικών στο νοσοκομείο Κομοτηνής, οι οποίες εργάζονται στον τομέα της καθαριότητας. Καθαρίστριες που στα χρόνια της πανδημίας «έβαλαν πλάτη» για να αντιμετωπίσουν το μπάχαλο ενός διαλυμένου ΕΣΥ και δούλευαν με εξαντλητικά ωράρια και ελλείψεις προσωπικού που έφταναν στο σημείο ώστε μία καθαρίστρια να είναι υπεύθυνη για έως και 8 τμήματα.

Οι γυναίκες αυτές δουλεύουν μέχρι και 22 χρόνια στο νοσοκομείο, προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ στην πορεία και στην περίοδο του κορονοϊού δούλευαν χωρίς άδειες και ρεπό. Ωστόσο σήμερα μαθαίνουν πως το νοσοκομείο προτίθεται να τις πετάξει στον δρόμο για να αναλάβει τα καθήκοντα τους εργολάβος.

Μαζικές απολύσεις και στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Μια παρόμοια περίπτωση μαζικών απολύσεων εκτυλίσσεται και στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου 139 εργαζόμενοι χάνουν την δουλειά τους για το χατίρι των εργολάβων. Πρόκειται για 139 υπαλλήλους που εργάζονται ως καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι, εργαζόμενοι στον ιματισμό, φύλακες και μάγειρες.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, οι απολυμένοι εργαζόμενοι ανέφεραν πως νοιώθουν προδομένοι και αδικημένοι, ενώ κατήγγειλαν πως ενώ η σύμβασή τους λήγει τον Ιούνιο, τελικά θα απολυθούν τον Μάρτιο. Μάλιστα ανέφεραν πως η διοίκηση του νοσοκομείου τους είπε πως τους αντικαταστεί με εργολάβο λόγω… ιδεολογίας.

Η κ. Μαρία Σπανογιώργου εργάζεται επί 3,5 χρόνια στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης στον τομέα της καθαριότητας και ανέφερε ότι:

«Την περασμένη Παρασκευή είχαμε μία συνάντηση με τον διοικητή του νοσοκομείου, όπου επίσημα μας ανακοίνωσε ότι στα τέλη Μαρτίου και αρχές Απριλίου μπαίνει εργολάβος. Η θέση του ήταν πολύ σαφής και κατηγορηματική. Μας είπε ότι καθαρά από ιδεολογία θέλει εργολάβο. Νιώθουμε προδομένοι, γιατί αντιμετωπίσαμε πολύ δύσκολες καταστάσεις».

«Επί 3,5 χρόνια δώσαμε όλο μας το είναι, φέραμε εις πέρας πολύ δύσκολο έργο, μέσα σε λοιμώξεις, πανδημίας, κορονοϊό και τώρα μας πετάει λόγω ιδεολογίας. Επί 3,5 χρόνια μας χρησιμοποίησαν, ούτε τα παιδιά μας βλέπαμε, ούτε τους γονείς μας», συμπλήρωσε άλλη εργαζόμενη του νοσοκομείου, η κ. Ελισάβετ Μπάρη.

Αυτή είναι τελικά η… επιβράβευση της κυβέρνησης και της διοίκησης των νοσοκομείων, για τους ανθρώπους που για 3,5 χρόνια προσέφεραν υπερπολύτιμες υπηρεσίες για να ανταπεξέλθουν (όσο ήταν δυνατόν) στις προκλήσεις της πανδημίας τα καταρρέοντα νοσοκομεία. Καθαριστές, τραπεζοκόμοι, φύλακες, μάγειρες και άλλες ειδικότητες εργάζονταν σε συνθήκες εργασιακής εξάντλησης και έθεταν σε κίνδυνο την υγεία τους, έχοντας την εντύπωση πως ο κόπος τους θα ανταμειφθεί με μια αναγνώριση της προσφοράς τους και μια εργασιακή εξασφάλιση.

Όμως η… ιδεολογία των διοικητών φαίνεται πως ταυτίζεται απόλυτα με την ιδεολογία της κυβέρνησης. Το σταδιακό ξεπούλημα της δημόσιας Υγείας στους ιδιώτες. Να λειτουργούν δηλαδή οι δημόσιες μονάδες Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ως πεδίο για να μοιράζεται η «πίτα» των εργολαβιών. Να λειτουργούν τα νοσοκομεία ως «εταιρείες» έχοντας όσο το δυνατόν λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

Την ίδια στιγμή, οι εργολάβοι στοιχίζουν τα διπλάσια χρήματα στο δημόσιο, παρέχοντας τις ίδιες εργασίες με εκείνες που προσέφεραν οι απολυμένοι εργαζόμενοι. Η ποιότητα προσφερόμενων υπηρεσιών είναι χειρότερη, οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες και οι αμοιβές των εργαζόμενων που προσλαμβάνει ο εργολάβος είναι χαμηλότερες.

Αυτό είναι το «ευχαριστώ» της Πολιτείας, για τους χιλιάδες εργαζόμενους που έβγαλαν «ασπροπρόσωπες» τις κλινικές σε μια περίοδο υγειονομικού χάους. Αυτή η κατάσταση επικρατεί στα νοσοκομεία που θέτουν ως προτεραιότητα – όχι την εξυπηρέτηση του πολίτη – άλλα το να κονομάνε οι εργολάβοι. Όπως προειδοποιεί η ΠΟΕΔΗΝ, πολλά ακόμα νοσοκομεία έχουν σε εξέλιξη διαγωνισμούς για εργολάβους και 6.000 συμβασιούχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της απόλυσης, με την ολοκλήρωση των διαγωνισμών.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Πογκρόμ απολύσεων σε δημόσια νοσοκομεία: Απολύονται 6.000 εργαζόμενοι για να κάνουν «πάρτι» οι εργολάβοι», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.