ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: Η Θεσσαλονίκη μπήκε στο «κόκκινο» γιατί δεν υπάρχουν κλίνες και εκδιώχθηκαν 750 υγειονομικοί!

Ο Μιχάλης Γιαννάκος αποκαλύπτει πως το mini lockdown στη Θεσσαλονίκη, ουσιαστικά προέκυψε από την ανεπάρκεια κλινών ΜΕΘ, άλλα και τις απομακρύνσεις υγειονομικών λόγω μη εμβολιασμού.
Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: Η Θεσσαλονίκη μπήκε στο «κόκκινο» γιατί δεν υπάρχουν κλίνες και εκδιώχθηκαν 750 υγειονομικοί!

H Θεσσαλονίκη βρίσκεται εδώ και μερικές μέρες υπό το καθεστώς mini lockdown και οι διάφοροι «ειδικοί» της τηλεόρασης μιλούν για «γονάτισμα» του συστήματος υγείας. Όμως, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, η πραγματικότητα είναι πως η κίνηση ασθενών κυμαίνεται στο ένα τέταρτο των εισαγωγών που έγιναν κατά το προηγούμενο κύμα.

Γιατί όμως βρέθηκε στα «κόκκινα» η Θεσσαλονίκη, παρότι έχουμε λιγότερες εισαγωγές άλλα και πολύ μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη;

H υποστελέχωση έφερε το «κόκκινο»

Ό κ. Γιαννάκος εξηγεί με στοιχεία πόσους ασθενείς μπορούσαν να διαχειριστούν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης κατά το τρίτο κύμα και πόσους σήμερα:

«Στη κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας τα τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία της πόλης (Ιπποκράτειο, ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου, Παπανικολάου) νοσήλευαν σε απλές κλίνες πάνω από 200 ασθενείς με κορονοϊό το καθένα και τώρα νοσηλεύουν περί τους 50 το καθένα. Το νοσοκομείο Άγιος Παύλος είχε μετατραπεί σε νοσοκομείο αποκλειστικά για περιστατικά κορονοϊού και τώρα δεν νοσηλεύει κανένα περιστατικό κορονοϊού. Το Νοσοκομείο Γεννηματάς νοσήλευε περί τους 100 ασθενείς με κορονοϊό και τώρα κανέναν. Το νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος νοσήλευε πάνω από 60 ασθενείς με κορονοϊό και τώρα κανέναν σε απλές κλίνες».

Και συνεχίζει:

«Οι εισαγωγές στα εφημερεύοντα νοσοκομεία κάθε ημέρα τώρα είναι περί τους 25 ασθενείς με κορονοϊό και στη κορύφωση του τρίτου κύματος πάνω από 100 κάθε ημέρα. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης λειτουργούσαν 193 κλίνες για κορονοϊό και τώρα λειτουργούν 71 κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό. Υπάρχουν 9 κλίνες ΜΕΘ στο Παπανικολάου από δωρεά που δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στις γενικές ΜΕΘ που είναι γεμάτες οι κλίνες».

Κατά τη γνώμη του κ. Γιαννάκου, «το κόκκινο επιβάλλεται στη Θεσσαλονίκη γιατί δεν υπάρχουν εφεδρείες στο σύστημα όπως στο τρίτο κύμα. 750 συνάδελφοι τέθηκαν σε αναστολή καθηκόντων εκ των οποίων οι 230 με ειδίκευση που θα μπορούσαν να στελεχώσουν ΜΕΘ».

Άρα, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, το «κοκκίνισμα» της Θεσσαλονίκης δεν προκύπτει τόσο από την αύξηση κρουσμάτων, όπως προσπαθούν να τα περιγράψουν κάποιοι ειδικοί σπέρνοντας τον τρόμο από τα κανάλια, άλλα από δύο άλλους βασικούς παράγοντες.

Δηλαδή το ότι η κυβέρνηση έχει μειώσει τις κλίνες COVID σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα να «φρακάρουν» οι κλινικές με πολύ λιγότερες εισαγωγές και βεβαίως ο δεύτερος καθοριστικός παράγοντας είναι η εκβιαστική «εκκαθάριση» που έγινε στους υγειονομικούς με πρόφαση τον μη εμβολιασμό τους, αφήνοντας τεράστια κενά στη στελέχωση των νοσοκομείων.

Αναστέλλονται χειρουργεία

Και ο κ. Γιαννάκος συνεχίζει περιγράφοντας τη τραγική κατάσταση με το μπάχαλο που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση:

«Συμπτύχθηκαν ήδη κλινικές γενικών περιστατικών, αναστέλλονται χειρουργεία, γενικά περιστατικά εισάγονται σε δημόσια νοσοκομεία και φεύγουν την ίδια ώρα σε ιδιωτικές κλινικές λόγω ελλείψεων προσωπικού. Δεν υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης νέων κλινών για νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού ή νέων κλινών ΜΕΘ λόγω έλλειψης προσωπικού που προήλθε από τις αναστολές εργασίας».

«Θύμα» του τσακισμένου ΕΣΥ και η Θεσσαλονίκη

Βλέπουμε λοιπόν μια θλιβερή επανάληψη των εγκληματικών λαθών που έγιναν στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Η υγεία των πολιτών που πάσχουν από άλλα νοσήματα πέραν του Covid, παραμελείται λόγω της ανεπάρκειας του προσωπικού που δημιουργήθηκε από τις ανόητες κυβερνητικές αποφάσεις.

Χειρουργεία αναβάλλονται, πολύτιμος χρόνος χάνεται, νοσήματα επιδεινώνονται, πολίτες αναγκάζονται να καταφύγουν σε πανάκριβες ιδιωτικές κλινικές.

Και ακόμα χειρότερα, υπάρχει αδυναμία στο να αναπτυχθούν νέες κλινικές ΜΕΘ, αφού συνειδητά η κυβέρνηση άφησε λειψή τη δημόσια υγεία, προκειμένου να προχωρήσει την εκβιαστική πολιτική της. Το τσακισμένο ΕΣΥ, δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στη συμπρωτεύουσα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται… ικανοποιημένος και περήφανος για τη διαχείριση της πανδημίας.

Ούτε καν η τραγωδία των 15.000 θανάτων και τα τραγικά απόνερα των πολύμηνων lockdown, δε φαίνεται να έχουν «ξυπνήσει» το Μαξίμου που εμμένει στα ίδια μοιραία λάθη…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: Η Θεσσαλονίκη μπήκε στο «κόκκινο» γιατί δεν υπάρχουν κλίνες και εκδιώχθηκαν 750 υγειονομικοί!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.