ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson και η σχέση τους με τη θρόμβωση φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου

Σοκάρουν τα αποτελέσματα μελέτης που συνδέει τα εμβόλια των AstraZeneca και Johnson & Johnson με τη θρόμβωση φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου.
Τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson και η σχέση τους με τη θρόμβωση φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου

Εμβόλια: Την ώρα που σαν βόμβα έσκασε η είδηση πως το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer έχει παρουσιάσει πτώση στην αποτελεσματικότητα του έναντι του ιού, σοκ προκαλούν τα όσα αποκαλύπτει μελέτη για τις επιπτώσεις που έχουν τα εμβόλια των AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Πιο συγκεκριμένα, στην μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας γνωστοποίησε το περιοδικό Jama Neurology και συμμετείχε ο έγκριτος Έλληνας καθηγητής Νευρολογίας, Γεώργιος Τσιβγούλης, αποδείχθηκε σύνδεση των εμβολίων των δύο εταιρειών με τη θρόμβωση φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου (Thrombotic Thrombocytopenia Syndrome – TTS).

Η μελέτη που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες της ιστορίας για τον κλάδο της νευρολογίας, βασίστηκε σε δείγματα από 116 ασθενείς που παρουσίασαν την συγκεκριμένη επιπλοκή, 81 νοσοκομείων από 19 χώρες και μέσα σε αυτές βρίσκεται και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το ποσοστό της τάξεως του 78% των ασθενών, πληρούσε τα κριτήρια της συγκεκριμένης επιπλοκής και προήλθε μετά την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca και της Johnson & Johnson ενώ ως μέτρο σύγκρισης χρησιμοποιήθηκαν δείγματα ασθενών από την εποχή που ο κορονοϊός δεν είχε μπει ακόμη στις ζωές μας.

Μάλιστα, αυτοί οι οποίοι παρουσίασαν θρόμβωση φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου είχαν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου ενώ μόνο ένας ασθενής ήταν πλήρως εμβολιασμένος και με τις δύο δόσεις.

Αξιοσημείωτο είναι πως οι περισσότεροι ασθενείς παρουσίασαν επιπλοκή και με ενδοκράνια αιμορραγία έπειτα από θρόμβωση φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου.

Σοκαριστικά είναι όμως και τα ποσοστά θνησιμότητας  από την θρόμβωση φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου και της θρομβοπενίας που αγγίζουν το 60%, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το ποσοστό αυτό μετά την μελέτη έχει μειωθεί αισθητά στα νοσοκομεία καθώς οι ιατροί μπορούν πλέον να προχωρούν σε πιο άμεση διάγνωση και να προλαμβάνουν καταστάσεις.

Από τις 19 Μαρτίου του 2021 όταν και έκαναν την εμφάνιση τους αυτά τα περιστατικά μέχρι και σήμερα, οι θάνατοι των ασθενών στα νοσοκομεία μειώθηκαν  από 61% στο 42%.

Πλέον η επιστημονική κοινότητα φαίνεται πως μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για τις συγκεκριμένες επιπλοκές που προέρχονται αποκλειστικά από τον εμβολιασμό κατά του Covid-19, με εμβόλια όπως των AstraZeneca και Johnson & Johnson που έχουν φορέα αδενοϊό και η αντιμετώπιση τους μπορεί να γίνει μόνο με έγκαιρη διάγνωση της ενδεικνυόμενης αγωγής με νέας γενιάς αντιπηκτικά και ενδοφλέβια έγχυση ανοσοσφαιρίνης.

https://youtu.be/bhlB1DhEBV8

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson και η σχέση τους με τη θρόμβωση φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Λευτέρης Παυλίδης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.