ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα Ίμια είναι ελληνικά λέει η Αθήνα – Σίγουρα τουρκικά απαντά η Άγκυρα

Έντονη ενόχληση προκάλεσαν στην Αθήνα οι δηλώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με την «χωρίς καμία αμφιβολία κυριαρχία της Τουρκίας πάνω στα Ίμια». Ο Χαμί Ακσόι μίλησε για εκμετάλλευση από την πλευρά της Ελλάδας σχετικά με την υιοθέτηση από την Αθήνα του νόμου 4519 για το πρόγραμμα Natura 2000 που περιλαμβάνει και τα Ίμια. «Θα...
Τα Ίμια είναι ελληνικά λέει η Αθήνα – Σίγουρα τουρκικά απαντά η Άγκυρα

Έντονη ενόχληση προκάλεσαν στην Αθήνα οι δηλώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με την «χωρίς καμία αμφιβολία κυριαρχία της Τουρκίας πάνω στα Ίμια».

Ο Χαμί Ακσόι μίλησε για εκμετάλλευση από την πλευρά της Ελλάδας σχετικά με την υιοθέτηση από την Αθήνα του νόμου 4519 για το πρόγραμμα Natura 2000 που περιλαμβάνει και τα Ίμια.

«Θα θέλαμε επίσης να υπενθυμίσουμε στην Ευρωπαϊκή ένωση πως δεν θα πρέπει να μετατρέπεται σε όργανο των πολιτικών επιδιώξεων της Ελλάδας μέσα από τα συγκεκριμένα προγράμματα», υπογράμμισε, στρέφοντας τα βέλη του και προς τις Βρυξέλλες, καλώντας συνάμα την Ελλάδα να «πράξει με βάση την κοινή λογική».

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως τα Ίμια αποτελούν τουρκικό έδαφος», σημείωσε ενώ υπογράμμισε ότι η Άγκρυρα δεν θα αποδεχτεί «κανένα τετελεσμένο από την πλευρά της Ελλάδας σε γεωγραφικούς σχηματισμούς στο Αιγαίο, το καθεστώς των οποίων αμφισβητείται.

«Ο ελληνικός νόμος αριθ. 4519 δεν θα έχει καμία νομική ισχύ όσον αφορά τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ηχηρή ήταν η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ το οποίο σημείωσε πως «το νομικό καθεστώς των Ιμίων είναι πλήρως κατοχυρωμένο και η ελληνική κυριαρχία επ’ αυτών είναι δεδομένη και αναμφισβήτητη».

«Λαθεύει η Τουρκία, εάν νομίζει ότι δύναται να παραβιάσει στο Αιγαίο το διεθνές δίκαιο χωρίς συνέπειες, όπως πράττει σε άλλα σημεία του περίγυρού της. Της συστήνουμε δε, να μετράει τα λόγια της», καταλήγει η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τα Ίμια είναι ελληνικά λέει η Αθήνα – Σίγουρα τουρκικά απαντά η Άγκυρα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.