ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τεστ Ρόρσαχ: Τι είναι το τεστ κηλίδων μελάνης

Μήπως απλά κάνουν «πουλάκια» τα μάτια μας;
Τεστ Ρόρσαχ: Τι είναι το τεστ κηλίδων μελάνης

Είτε βλέπετε μια πεταλούδα, είτε ελέφαντες που χορεύουν, ή κάποιες άλλες εικόνες, όταν κοιτάζετε μια από τις αφηρημένες κηλίδες στο τεστ κηλίδων μελάνης, οι απαντήσεις σας μπορούν να αποκαλύψουν μερικές από τις πιο σκοτεινές ή καλά κρυμμένες γωνίες του μυαλού σας..Ή μήπως όχι;

Το τεστ του Rorschach ή αλλιώς το τεστ κηλίδων μελάνης Rorschach, είναι ένα ψυχολογικό τεστ το οποίο μπορεί να αποκαλύψει, σύμφωνα με τους ειδικούς, καλά κρυμμένες εκδοχές της προσωπικότητας και του νου μας.

Αποτέλεσμα εικόνας για inkblot test

Πρόσφατα οι επιστήμονες κατανόησαν γιατί οι άνθρωποι βλέπουν τόσες πολλές εικόνες κατά την εξέταση των κηλίδων μελάνης: Ο αριθμός των εικόνων που προκαλούνται από αυτές τις κηλίδες καθορίζεται από τα ακανόνιστα σχήματα στις άκρες του καθενός.

Οι ερευνητές εξέτασαν ειδικά επαναλαμβανόμενα μοτίβα που μπορούν να παρατηρηθούν σε όλες τις κλίμακες (κοντινή και μακρύτερη) και διαπίστωσαν πως όταν τα μοτίβα ήταν πιο περίπλοκα, οι άνθρωποι έβλεπαν λιγότερες εικόνες από ό, τι όταν τα μοτίβα ήταν απλούστερα.

«Αυτά τα μοτίβα προκαλούν αυτές τις εικόνες που δεν είναι εκεί, είναι κάτι που ξεγελάει το οπτικό σύστημα», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, Richard Taylor, φυσικός στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον.

Το οπτικό σύστημα του εγκεφάλου είναι προσαρμοσμένο να επεξεργάζεται τα πρότυπα, δήλωσε ο δρ.Taylor και ανέφερε πως στη φύση, τα μοτίβα είναι άφθονα και μπορούν να βρεθούν σε δέντρα, σύννεφα, κεραυνούς και ακτές και η ικανότητα του οπτικού συστήματος να επεξεργάζεται αποτελεσματικά τα μοτίβα αυτά έχει ως αποτέλεσμα αυτό που ο δρ. Taylor αποκαλεί “αβίαστη εμφάνιση”.

Αποτέλεσμα εικόνας για rorschach
Ο Taylor και η ομάδα του αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το τεστ Rorschach για να μελετήσουν αυτή την επεξεργασία εικόνας, δεδομένης της ενσωμάτωσης των μοτίβων αυτών στα τεστ μελάνης. Το τσετ δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1921 από τον ελβετικό ψυχίατρο Hermann Rorschach, ο οποίος δημοσίευσε 10 διαφορετικά σχέδια τα οποία στη συνέχεια προωθήθηκαν ως «ψυχολογική ακτινογραφία», σύμφωνα με τη μελέτη.

Η δοκιμή στηρίζεται σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται παρειδωλία, στο οποίο οι άνθρωποι βλέπουν οικείες εικόνες εκεί που δεν υπάρχουν (βλέπουν πχ ένα πρόσωπο στα σύννεφα για παράδειγμα).

Ο Rorschach χρησιμοποίησε τις ερμηνείες των ασθενών για κάθε κηλίδα ώστε να βοηθηθεί και να αξιολογήσει την ψυχική τους κατάσταση.

Οι ερευνητές έβαλαν 23 πρωτοετείς σπουδαστές ψυχολογίας να εξετάσουν 24 διαφορετικές εικόνες και να καθορίσουν πόσα σχήματα μπορούσαν να δουν σε κάθε εικόνα, από “κανένα” έως “επτά ή περισσότερα”.

Αποτέλεσμα εικόνας για rorschach
Ο δρ. Taylor ελπίζει να εφαρμόσει τα ευρήματα για την ανάπτυξη τεχνητών οπτικών συστημάτων.

«Πρέπει να μελετήσουμε το φυσικό οπτικό σύστημα αν πρόκειται να το αντικαταστήσουμε με ένα τεχνητό σύστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψιν μας, ενδεχομένως και να φτάνουμε στο συμπέρασμα πως τελικά, οι εικόνες αυτές που βλέπουμε στο τεστ κηλίδων μελάνης, να μην οφείλονται μόνο στο υποσυνείδητό μας αλλά και στα μάτια μας που καμιά φορά ίσως «κάνουν πουλάκια».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τεστ Ρόρσαχ: Τι είναι το τεστ κηλίδων μελάνης», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Σία Ανδρικάκη

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.