ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θερίζει τα νοικοκυριά η ακρίβεια: Άδειασαν τα ψυγεία σε 2 χρόνια – Τι αγοράζαμε με 25 ευρώ το 2022 και τι σήμερα

Με τα ίδια χρήματα αγοράζουμε σχεδόν τα μισά προϊόντα - Το 20% του μισθού πηγαίνει για τρόφιμα - Αδιάφορη η κυβέρνηση για τον γολγοθά των νοικοκυριών
Θερίζει τα νοικοκυριά η ακρίβεια: Άδειασαν τα ψυγεία σε 2 χρόνια – Τι αγοράζαμε με 25 ευρώ το 2022 και τι σήμερα

Τη στιγμή που η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να πλασάρει στον λαό μια μαγική εικόνα περί… μείωσης της ακρίβειας, τα νοικοκυριά συνεχίζουν να στενάζουν από τον πόλεμο αισχροκέρδειας που γίνεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Οι δημοσκοπήσεις όλων των εταιρειών βγάζουν συνεχώς ως πρώτο πρόβλημα των Ελλήνων, την ακρίβεια.

Καμία πολιτική κοροϊδίας δεν μπορεί να ωραιοποιήσει αυτά που βιώνει ο μέσος Έλληνας στο κουμάντο του σπιτικού του. Ο μισθός εξανεμίζεται πολύ πριν βγει ο μήνας και το ψυγείο έχει τα μισά προϊόντα, με τα ίδια έξοδα που κάποτε γέμιζε. Όλο και περισσότερα στρώματα βυθίζονται κάτω από το όριο της φτώχειας, γιατί οι αυξήσεις των τιμών «τρέχουν» με πολλαπλάσια ταχύτητα από τις αυξήσεις των μισθών.

Αρκούν μερικά απτά παραδείγματα για να δείξουν πόσο έχει δυσκολέψει το γέμισμα του καλαθιού για τα προς το ζην. Ένα «crash test» τιμών για το τι αγοράζουμε σήμερα και τι αγοράζαμε πριν 2 χρόνια, με τα ίδια χρήματα. Ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών της ΓΣΕΕ, Απόστολος Ραυτόπουλος, απέδειξε με απλά στοιχεία, πόσο κοροϊδεύει η κυβέρνηση τους πολίτες όταν λέει ότι έχει… υποχωρήσει η ακρίβεια.

Μιλώντας στο Action 24, έδειξε με σχετικές κάρτες τι αγόραζε μια οικογένεια το 2022 με 25 ευρώ και τι αγοράζει σήμερα το 2024 με 25 ευρώ. Η σύγκριση τιμών έγινε για ίδια προϊόντα, ίδιων εταιρειών, με ίδιες ποσότητες, στο ίδιο σούπερ μάρκετ. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι το 2022 ο καταναλωτής μπορούσε να αγοράσει με 25 ευρώ 7 προϊόντα, ενώ σήμερα μόνο 4.

Δηλαδή με τα ίδια λεφτά αγοράζει σχεδόν τα μισά προϊόντα, κάτι που συνάδει και με τα ευρήματα της Eurostat, όπου οι Έλληνες είναι προτελευταίοι στην ΕΕ σε αγοραστική δύναμη, ξεπερνώντας μόνο τη Βουλγαρία.

Μια κατηγορία τροφίμων που κατά κοινή παραδοχή έχει γίνει «χρυσή» από τα καρτέλ, είναι τα τυριά και γενικώς τα γαλακτοκομικά. Όλοι οι καταναλωτές συμφωνούν ότι οι τιμές στα τυριά έχουν γίνει εξωφρενικές και δεν υποχωρούν με τίποτα. Ο κ. Ραυτόπουλος σύγκρινε τις τιμές σε ένα συγκεκριμένο τυρί αποκαλύπτοντας ότι η τιμή του αυξήθηκε κατά 67,13% από το 2021 μέχρι σήμερα. Κεφαλογραβιέρα που από 10,74 ευρώ το κιλό, έφτασε τα 17,95 ευρώ το κιλό.

Αντίστοιχα η τιμή του λαδιού έχει αυξηθεί κατά 90,11%!

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) με ανάλυση των οικογενειακών προϋπολογισμών που παρέχονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), προκύπτει πως 1 στα 5 ευρώ του οικογενειακού προϋπολογισμού το 2023 δαπανήθηκε μόνο για την αγορά τροφίμων. Πράγμα που σημαίνει ότι τα νοικοκυριά διαθέτουν το 20% του εισοδήματός τους για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες.

Επιπλέον τα νοικοκυριά δεν στερούνται μόνο σε ποσότητα, αλλά και σε ποιότητα. Η έρευνα του ΙΕΛΚΑ δείχνει ότι υπάρχει μείωση στην κατανάλωση των βασικών ζωικών πρωτεϊνών κατά περίπου 16%, μείωση της κατανάλωσης ψωμιού, μείωση στα γαλακτοκομικά και ιδιαίτερα στο φρέσκο γάλα κατά 42%, μείωση στην κατανάλωση ελαιόλαδου κατά περίπου 35% και μείωση στα φρέσκα φρούτα κατά 11%.

Εν ολίγοις, τα νοικοκυριά οδηγούνται σε μια πρωτοφανή διατροφική υποβάθμιση σε μια προσπάθεια να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους με τις ακραίες τιμές. Η συνολική εικόνα δείχνει μια ραγδαία πτώση του βιοτικού επιπέδου, για την οποία δεν έχει καμία απάντηση η κυβέρνηση, πέρα από το να κάνει το μαύρο… άσπρο…

Παντελής Λαμψιώτης

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Θεσσαλονίκη: Ανάπηρος έχτισε ράμπα μόνος του και έδειξε τι σημαίνει να είσαι ΑμεΑ στην τριτοκοσμική Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Ανάπηρος έχτισε ράμπα μόνος του και έδειξε τι σημαίνει να είσαι ΑμεΑ στην τριτοκοσμική Ελλάδα

Τη δουλειά που όφειλε να κάνει ο δήμος εδώ και χρόνια, την έκανε με μια ακτιβιστική πράξη ο Κωσταντίνος Τσιφτσόπουλος

Κοινωνία
Κοινωνία: Εξοργιστικό: Χάρτης της Κομισιόν δείχνει τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με τα χρώματα της Τουρκίας!

Εξοργιστικό: Χάρτης της Κομισιόν δείχνει τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με τα χρώματα της Τουρκίας!

Τον κατάπτυστο χάρτη που κυκλοφορεί σε επίσημο φυλλάδιο, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης

Κοινωνία
Κοινωνία: Κάλεσμα στους αγρότες από τη Μαρία Καρυστιανού: «Ίδια η ρίζα του κακού για Τέμπη και ΟΠΕΚΕΠΕ  –  Όλοι μαζί μέχρι τη δικαίωση!»

Κάλεσμα στους αγρότες από τη Μαρία Καρυστιανού: «Ίδια η ρίζα του κακού για Τέμπη και ΟΠΕΚΕΠΕ – Όλοι μαζί μέχρι τη δικαίωση!»

«Οι πολιτικοί υπεύθυνοι παραμένουν ΠΑΝΤΑ εκτός κάδρου, ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΙ!, προστατευμένοι από το άρθρο 86»

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Άρχισαν να διαφημίζουν τις «ευτυχισμένες» φυλακές του μέλλοντος – Τα Γιάννενα παρουσιάζονται ως πόλη των 15 λεπτών!

Άρχισαν να διαφημίζουν τις «ευτυχισμένες» φυλακές του μέλλοντος – Τα Γιάννενα παρουσιάζονται ως πόλη των 15 λεπτών!

Τα «κλουβιά» γίνονται θελκτικά εάν έχουν χρυσά κάγκελα - Διαφημίζουν τα Γιάννενα ως την πιο ευτυχισμένη πόλη των 15 λεπτών

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Πορτοσάλτε: «Η ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ περιέχει τη βελτίωση» – Κανάκης: «Ούτε ο Μητσοτάκης τέτοιο επιχείρημα»

Πορτοσάλτε: «Η ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ περιέχει τη βελτίωση» – Κανάκης: «Ούτε ο Μητσοτάκης τέτοιο επιχείρημα»

O Άρης Πορτοσάλτε εμφάνισε την ακρίβεια ως... ανάπτυξη και ο Αντώνης Κανάκης δεν θα μπορούσε να το αφήσει ασχολίαστο

Κοινωνία
Κοινωνία: Αγρότες: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις με νέα μπλόκα – Τακτική καρότου και μαστίγιου ακολουθεί η κυβέρνηση

Αγρότες: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις με νέα μπλόκα – Τακτική καρότου και μαστίγιου ακολουθεί η κυβέρνηση

Κερδίζει χρόνο η κυβέρνηση - Σε επίπεδο δηλώσεων επιλέγουν την μετριοπάθεια, αλλά στο πεδίο επιβάλλεται άγρια καταστολή από τα ΜΑΤ

Κοινωνία
Κοινωνία: Προκλητικός Χρυσοχοΐδης μετά το ξύλο στους αγρότες: «Η αστυνομία δεν έχει καμία διάθεση σύγκρουσης και βίας»

Προκλητικός Χρυσοχοΐδης μετά το ξύλο στους αγρότες: «Η αστυνομία δεν έχει καμία διάθεση σύγκρουσης και βίας»

«Κανείς δεν μπορεί να καταλαμβάνει τελωνεία και λιμάνια» είπε ο υπουργός για τους αγρότες, ρίχνοντας και άλλο λάδι στη φωτιά

Κοινωνία
Κοινωνία: Σουηδία: Η 9χρονη Luna που έμεινε παράλυτη από ένα «κτήνος» που δεν αφομοιώθηκε – Όπως η δική μας Μυρτώ

Σουηδία: Η 9χρονη Luna που έμεινε παράλυτη από ένα «κτήνος» που δεν αφομοιώθηκε – Όπως η δική μας Μυρτώ

Ένας 15χρονος Αιθίοπας τη βίασε και κατέστρεψε για πάντα τη ζωή της - Κι όμως δεν απελάθηκε ούτε μπήκε στη φυλακή!

Κοινωνία
Οικονομία: Επίδομα ανεργίας 2026: Τα αυξημένα χρήματα, τα κριτήρια και όσα θα αλλάξουν για 12.000 δικαιούχους

Επίδομα ανεργίας 2026: Τα αυξημένα χρήματα, τα κριτήρια και όσα θα αλλάξουν για 12.000 δικαιούχους

Από τις αρχές του 2026 ενεργοποιείται ένα νέο, ενισχυμένο σύστημα επιδόματος ανεργίας που συνδέει το ποσό της ενίσχυσης με το εργασιακό ιστορικό του ασφαλισμένου

Οικονομία