ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλία: Παραμένει ο υγειονομικός εφιάλτης με νεκρά ζώα που δεν έχουν μαζευτεί 3 εβδομάδες μετά – Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι

Άφαντο το κράτος - Με αναρτήσεις τους στα social media, κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν ότι κανείς δεν τους βοηθά στην περισυλλογή των νεκρών ζώων
Θεσσαλία: Παραμένει ο υγειονομικός εφιάλτης με νεκρά ζώα που δεν έχουν μαζευτεί 3 εβδομάδες μετά – Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι

Ενόσω τα αθηναϊκά media ασχολούνται αποκλειστικά με τις δημόσιες εμφανίσεις του Στέφανου Κασσελάκη και τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, οι άνθρωποι της Θεσσαλίας ξεχασμένοι, ζουν καθημερινά ένα δράμα στον τόπο τους. Οι κτηνοτρόφοι εκπέμπουν SOS και όπως φαίνεται δεν υπάρχει ούτε κεντρικό κράτος – ούτε κάποιος αρμόδιος φορέας της τοπικής αυτοδιοίκησης να ακούσει την κραυγή απόγνωσής τους.

Μετά την εντολή της κυβέρνησης να επέμβει ο στρατός για την περισυλλογή των νεκρών ζώων, δημιουργήθηκε (ίσως σκόπιμα) η εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι το θέμα θα λυθεί μέσα σε διάστημα κάποιων ημερών. Όμως η πραγματικότητα δεν είναι αυτή.

Ακόμα και σήμερα, χιλιάδες νεκρά ζώα βρίσκονται στοιβαγμένα σε δρόμους και κτηνοτροφικές μονάδες σε στάδιο πολύ προχωρημένης σήψης, γιατί οι αρμόδιες αρχές για διάφορους λόγους και με διάφορες δικαιολογίες, δεν κάνουν τη δουλειά τους και έχουν παρατήσει τους κτηνοτρόφους στο έλεος τους. Αυτοί οι άνθρωποι είδαν τις ζωές τους να κινδυνεύουν, τις περιουσίες τους να καταστρέφονται και τα ζώα τους να πνίγονται. Και τώρα δεν μπορούν ούτε καν να ξεκινήσουν τις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις τους από το μηδέν, γιατί δεν υπάρχει κανείς να τους βοηθήσει και μόνο με το να νοικιάσουν πανάκριβα συνεργεία θα μπορέσουν να καθαρίσουν τους χώρους τους.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, μετά από το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, δηλώθηκαν 110.000 νεκρά ζώα και 135.000 πτηνά. Κατά τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά, υποτίθεται ότι έχει μαζευτεί το 75% των νεκρών ζώων.

Όμως αναρτήσεις από κτηνοτρόφους και κατοίκους των πληγεισών περιοχών δείχνουν ότι το πρόβλημα παραμένει και μάλιστα εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την υγεία των πλημμυροπαθών.

Ένας κτηνοτρόφος από τη Λάρισα μέσω ανάρτησης σε κοινωνικό δίκτυο, έδειξε σε βίντεο την κατεστραμμένη κτηνοτροφική μονάδα του που παραμένει ακαθάριστη και ακατάλληλη να χρησιμοποιηθεί. Ο χώρος είναι γεμάτος από όγκους με άχυρα, διαλυμένα κομμάτια του εξοπλισμού του, φερτά υλικά και νεκρά ζώα που λόγω αποσύνθεσης έχουν γίνει «ένα» με το τοπίο καταστροφής.

Όπως καταθέτει ο κτηνοτρόφος, κάποια στιγμή ήρθε στην κτηνοτροφική μονάδα του ένα συνεργείο με μηχανήματα, άλλα δεν ήταν κατάλληλα για να επέμβουν στο χάος που επικρατούσε εντός της στάνης και αποχώρησαν. Όπως του είπαν τα μέλη του συνεργείου, η περισυλλογή όλων των ζώων είναι αδύνατη γιατί «τα περισσότερα ζώα είναι σε δύσκολα σημεία και ήδη σαπίζουν πολλές μέρες». Ο ίδιος ο κτηνοτρόφος εκτιμά ότι είναι ζήτημα αν έχει μαζευτεί το 40% των νεκρών ζώων της Θεσσαλίας έως τώρα.

Σε άλλη ανάρτηση από τα Τρίκαλα, φαίνεται ένα «βουνό» από νεκρά ζώα σε αποσύνθεση 3 εβδομάδων να είναι παρατημένα στην άκρη ενός δρόμου κοντά σε μια φάρμα, μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα και απειλώντας άμεσα τον πληθυσμό της περιοχής με μια ενδεχόμενη ανάπτυξη μολυσματικών ασθενειών.

Καμία πρόληψη από το κράτος, και οι πολίτες αφημένοι στη μοίρα τους…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Θεσσαλία: Παραμένει ο υγειονομικός εφιάλτης με νεκρά ζώα που δεν έχουν μαζευτεί 3 εβδομάδες μετά – Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Πέτρος Δημόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.