ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το απόλυτο μπάχαλο: Βάζουν μέχρι και οφθαλμίατρους να αναλαμβάνουν τα επείγοντα στο νοσοκομείο Σπάρτης! – Τι καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ

Ειδικευόμενος οφθαλμίατρος αναγκάζεται να κάνει εφημερίες για... χειρουργικά και ορθοπεδικά επείγοντα περιστατικά - Εργασιακή εκμετάλλευση καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ
Το απόλυτο μπάχαλο: Βάζουν μέχρι και οφθαλμίατρους να αναλαμβάνουν τα επείγοντα στο νοσοκομείο Σπάρτης! – Τι καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ

ΟΕΝΓΕ – Καταγγελία: Ενώ οι παραιτήσεις γιατρών από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας λόγω της τραγικής υποστελέχωσης του ΕΣΥ, πολύ σοβαρές καταγγελίες βγαίνουν στην επιφάνεια που αφορούν τα «μαγειρέματα» που γίνονται στα επείγοντα νοσοκομείων, με γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων να χρησιμοποιούνται με το «έτσι θέλω» για να καλύψουν τα τεράστια κενά ιατρικού προσωπικού.

Οι καταγγελίες αυτή τη φορά αφορούν το πολύπαθο νοσοκομείο Σπάρτης, και σύμφωνα με αυτές φέρεται ότι η διοίκηση εξαναγκάζει ειδικευόμενο οφθαλμίατρο να εξετάζει χειρουργικά, ορθοπαιδικά και άλλα άσχετα με την ειδικότητά του, έκτακτα περιστατικά, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των ασθενών, άλλα και δημιουργώντας ασύμφορο εργασιακό άγχος στον ίδιο τον γιατρό!

Να σημειωθεί ότι στο νοσοκομείο Σπάρτης μόνο μέσα στον περασμένο Αύγουστο είχαμε τρεις παραιτήσεις ειδικευμένων Παθολόγων με αιτία την εργασιακή εξάντληση λόγω υποστελέχωσης και υπερεφημέρευσης.

Πρόκειται για τη γνωστή τυχοδιωκτική διαχείριση του ΕΣΥ που ευνοείται ποικιλοτρόπως επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη, η οποία μεταχειρίζεται τους γιατρούς ως «πασπαρτού» για όλες τις δουλειές, απαξιώνοντας πλήρως το ιατρικό λειτούργημα. Νεοφώτιστοι γιατροί χωρίς να διαθέτουν ούτε την εκπαίδευση – ούτε την κλινική εμπειρία να ανταποκριθούν σε περιστατικά άσχετα με την ειδικότητα που υπηρετούν, ρίχνονται στα «βαθιά» των επειγόντων περιστατικών.

Και το θέμα γίνεται ακόμα χειρότερο. Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) καταγγέλλει την διοικήτρια του νοσοκομείου Σπάρτης για «αυταρχική και εκδικητική συμπεριφορά», σε βάρους του ειδικευόμενου οφθαλμίατρου, σημειώνοντας ότι «έφτασε στο σημείο να στείλει εξώδικο στον συνάδελφο απειλώντας τον με απόλυση επειδή επιμένει να διεκδικεί τα δικαιώματά του και δεν “κάθεται καλά”»! Μάλιστα η διοίκηση όχι μόνο επιβάλλει στον οφθαλμίατρο να λειτουργεί ως «γενικός γιατρός» χωρίς να έχει τις απαραίτητες γνώσεις να το κάνει, άλλα αφήνει απλήρωτες και τις υπερωρίες του!

Όπως αναφέρει η ΟΕΝΓΕ η διοικήτρια του νοσοκομείου της Σπάρτης «όχι μόνο επιμένει να αγνοεί επιδεικτικά και να παραβιάζει συστηματικά τη νομοθεσία αναθέτοντας στον συνάδελφο συνεχώς καθήκοντα που καμία σχέση δεν έχουν με την εκπαίδευσή του, όχι μόνο έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις υποδείξεις της 6ης ΥΠΕ, η οποία με απόφασή της, μετά από την παρέμβαση του συναδέλφου, ξεκαθαρίζει  το αυτονόητο, ότι δηλαδή ο ειδικευόμενος οφθαλμίατρος δεν έχει την απαραίτητη επιστημονική κατάρτιση για να παρέχει υπηρεσίες σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης σε ασθενείς τμημάτων άσχετων με την ειδικότητά του (Τ.Ε.Π., χειρουργική κλινική κ.λπ.),  όχι μόνο τον εξαναγκάζει σε απλήρωτη υπερωριακή εργασία αλλά και εκθέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών που προσέρχονται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών αφού υποχρεώνει έναν άπειρο ειδικευόμενο να εξετάζει χειρουργικά, ορθοπαιδικά και άλλα, άσχετα με την ειδικότητά του, έκτακτα περιστατικά, και να συνοδεύει διακομιδές βαρέως πασχόντων ασθενών προς άλλα νοσοκομεία».

«Ενημερώνουμε την διοικήτρια του νοσοκομείου της Σπάρτης ότι θα μας βρει απέναντί της. Δε θα αφήσουμε κανέναν συνάδελφο μόνο του απέναντι στις αυθαιρεσίες, τους εκβιασμούς και τις απειλές των διοικήσεων» τονίζει η ΟΕΝΓΕ σε σχετική ανακοίνωση.

Δεν αρκεί δηλαδή το γεγονός ότι έχουμε μαζική φυγή των γιατρών από το ΕΣΥ προς τον ιδιωτικό τομέα και το εξωτερικό, άλλα και αυτούς τους λίγους γιατρούς που έχουν την διάθεση να εργαστούν στο ΕΣΥ παρά τις αντίξοες συνθήκες, οι διοικήσεις των νοσοκομείων φροντίζουν να τους κάνουν να φύγουν «τρέχοντας»! Σε μια εποχή που κάθε γιατρός για το Δημόσια Σύστημα Υγείας είναι πραγματικά «χρυσάφι» και κανένας επιστήμονας δεν περισσεύει, τα αρμόδια όργανα συμπεριφέρονται σαν να είναι το ΕΣΥ μια δημόσια υπηρεσία που μπορεί να «μπαλωθεί» όπως να ‘ναι, μη υπολογίζοντας ούτε το δυσανάλογο βάρος που σηκώνουν οι γιατροί, ούτε την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που λαμβάνουν οι πολίτες.

Αντί να γίνουν μαζικές προσλήψεις γιατρών των ειδικοτήτων που λείπουν από το κάθε νοσοκομείο, η κυβέρνηση που κατά τα άλλα είχε ως… προτεραιότητα την βελτίωση της δημόσιας Υγείας για τη νέα τετραετία, συνεχίζει να «βολεύεται» με μετακινήσεις γιατρών άσχετων προς τις υπηρεσίες που καλούνται να προσφέρουν, θέτοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς αλλά και εκθέτοντας ηθικά και νομικά τους γιατρούς.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Το απόλυτο μπάχαλο: Βάζουν μέχρι και οφθαλμίατρους να αναλαμβάνουν τα επείγοντα στο νοσοκομείο Σπάρτης! – Τι καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.