ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Το Μεγάλο Μυαλό»: Ένα υπέροχο βιβλίο για τον φωτισμένο «γέροντα των Εξαρχείων», π. Ανανία Κουστένη

Ένα βιβλίο που αγγίζει την καρδιά και αφυπνίζει συνειδήσεις, έτσι όπως μόνο ο πατέρας Ανανίας Κουστένης ήξερε να κάνει
«Το Μεγάλο Μυαλό»: Ένα υπέροχο βιβλίο για τον φωτισμένο «γέροντα των Εξαρχείων», π. Ανανία Κουστένη

Ένα υπέροχο βιβλίο για έναν υπέροχο πνευματικό διδάσκαλο της Ορθοδοξίας, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Άθως», για τον πολυαγαπημένο π. Ανανία Κουστένη. Συγγραφέας του είναι ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Κώστας Παναγόπουλος που με πολύ αγάπη και ευλάβεια επιχείρησε να προσεγγίσει αυτή τη σεβάσμια μορφή της Εκκλησίας.

Ο τίτλος του βιβλίου είναι «Το Μεγάλο Μυαλό», και αποτελεί ένα χειμαρρώδες πόνημα για έναν χειμαρρώδη σύγχρονο πνευματικό πατέρα, όπως ήταν ο π. Ανανίας. Το βιβλίο περιλαμβάνει στο πρώτο μέρος του μια περιγραφή βίου, περιστατικών και μαρτυριών για τον «Ασκητή των Εξαρχείων», με έγκυρα και πολύτιμα στοιχεία συναθροισμένα από όσα έζησαν κοντά του είτε ο ίδιος ο συγγραφέας, είτε άλλα πνευματικά τέκνα του μακαριστού πατρός Ανανία, είτε ο αρχιμανδρίτης πατήρ Σιλουανός Ιωάννου, υποτακτικός του επί τριάντα έτη.

Στο δεύτερο μέρος συλλέγεται ένα απάνθισμα 350 λόγων του μελίρρυτου «ποταμού με μισάνοιχτα μάτια», πατρός Ανανία Κουστένη. Στο τέλος του βιβλίου επισυνάπτεται κι ένα έγχρωμο παράρτημα φωτογραφιών του πατρός.

Έχουν περάσει μόνο δύο χρόνια αφότου κοιμήθηκε ο πατέρας Ανανίας, κι όμως έχει ήδη αποτυπωθεί στη συνείδηση του πιστού λαού ως μια αγιασμένη πνευματική προσωπικότητα που ανάβλυζε συνεχώς νοήματα για Χριστό και Ελλάδα. Στη διαταραγμένη εποχή μας, που όποιος μιλήσει για ήρωες της Ελλάδας, για Ρωμιοσύνη, για αλήθειες της Ορθοδοξίας, λοιδορείται από το μηδενιστικό σύστημα, η «φωνή» και το παράδειγμα του πατρός Ανανία, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ.

Και σε μια εποχή που το αντίχριστο κατεστημένο προσπαθεί να χαρακτηρίσει τους ορθόδοξους χριστιανούς ως… τρομοκράτες, ο π. Ανανίας με την αγιασμένη διάνοια του έχει απαντήσει πολύ σοφά πως όντως εμείς οι χριστιανοί έχουμε έναν μεγάλο «τρομοκράτη» ως αρχηγό της πίστης μας. Είναι ο Χριστός που «τρομοκράτησε τον διάβολο, κατεξευτέλισε τον θάνατο και τον Άδη, ενίκησε την αμαρτία και το κακό, συνέτριψε την αδικία, και έκανε τα πάντα καινά (καινούργια) και έφερε στην οικουμένη χαρά και αγαλλίαση, και την εστερέωσε και δεν θα σαλευθεί».

Αυτή ήταν η ριζοσπαστική σκέψη του π. Ανανία, που τόσο αγάπησαν όσοι τον άκουγαν. Ήταν ένας «αναρχικός», γιατί όπως έλεγε ο ίδιος «η Ορθοδοξία είναι αναρχία. Αναρχικός είναι εκείνος, ο οποίος δεν είναι ούτε δούλος, ούτε τύραννος του άλλου. Θέλει μαγκιά να είσαι αναρχικός».

Έχει μείνει χαραγμένη η τόσο χαρακτηριστική φωνή του, και ο ιδιαίτερος τρόπος που τόνιζε τις λέξεις όταν τον συνέπαιρνε ένα θέμα, και ειδικά όταν μιλούσε για τον Κολοκοτρώνη, τον Μακρυγιάννη, το πλήθος των Νεομαρτύρων του Γένους, τον Διονύσιο Σολωμό, αλλά και τους αγίους της Εκκλησίας.

Τα χαρίσματα που είχε ήταν πολλά, και όσοι είχαν την ευλογία να τον γνωρίσουν καταθέτουν όλο και περισσότερες μαρτυρίες για αυτή τη σπάνια προσωπικότητα που πέρα από τις ομιλίες, τα βιβλία του, την αρθρογραφία του σε κυριακάτικες εφημερίδες, τις ραδιοφωνικές εκπομπές και τις συνεντεύξεις, άφησε στίγμα ποιμαντικό στις καρδιές των χριστιανών που θα συνεχίσει να καρποφορεί εσσαεί.

«Το Μεγάλο Μυαλό», είναι το πρώτο βιβλίο που κυκλοφορεί για τον π. Ανανία μετά την κοίμηση του (είμαστε βέβαιοι πως θα ακολουθήσουν κι άλλα), και αποτυπώνει ευφυώς την πνευματική λάμψη αυτού του σύγχρονου διαμαντιού της Ορθοδοξίας, και σίγουρα αξίζει μια περίοπτη θέση στη βιβλιοθήκη κάθε χριστιανού.

Ένα βιβλίο που αγγίζει την καρδιά και αφυπνίζει συνειδήσεις, έτσι όπως μόνο ο πατέρας Ανανίας Κουστένης ήξερε να κάνει.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο ««Το Μεγάλο Μυαλό»: Ένα υπέροχο βιβλίο για τον φωτισμένο «γέροντα των Εξαρχείων», π. Ανανία Κουστένη», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Ορφανίδης

Ο Αλέξανδρος Ορφανίδης αρθρογραφεί στο Sportime.GR από τα τέλη του 2021, επισημαίνοντας με τα άρθρα του, τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας.