Τροχόσπιτα: Έφριξαν οι ξένοι με τον αυταρχικό νόμο της Ελλάδας – «Είναι παρανοϊκό» λένε Νορβηγοί YouTubers – Μαζικό «cancel» από τους τουρίστες
Παράδειγμα προς αποφυγή έγινε η Ελλάδα για τον αυτοκινούμενο τουρισμό - Δεκάδες κανάλια στο Youtube επικρίνουν τον τραγικό νόμο
Για άλλη μια φορά η Ελλάδα επί Κυριάκου Μητσοτάκη γίνεται το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, με παρανοϊκούς νόμους που παραβιάζουν θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατίας, όπως είναι η ελεύθερη διαβίωση και μετακίνηση.
Ο λόγος για τη νέα απίστευτη νομοθεσία που απαγορεύει σε τροχόσπιτα και αυτοκινούμενα τη στάθμευση σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημοσίων δασών και εν γένει κοινόχρηστους χώρους – με το τελευταίο να εγκλωβίζει ουσιαστικά τα τροχόσπιτα σε ένα «θολό» καθεστώς ημιπαρανομίας.
Η πραγματική αιτία που επιβάλλεται αυτός ο νόμος είναι η απαγόρευση των – οικονομικά ανεξάρτητων – διακοπών και το καθολικό μοίρασμα της «πίτας» του τουρισμού στους μεγαλοξενοδόχους, τα οργανωμένα camping και τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Ήδη στη διεθνή κοινότητα των πολλών χιλιάδων ευρωπαίων (και όχι μόνο) που επιλέγουν τον αυτοκινούμενο τουρισμό, ο ελληνικός νόμος έχει γίνει viral ως ένα ακραίο μέτρο που παραβιάζει αυτονόητες ελευθερίες και ουσιαστικά κηρύσσει ανεπιθύμητο το vanlife κίνημα.
Χιλιάδες vanlifers που σχεδίαζαν να κάνουν διακοπές φέτος στην Ελλάδα και να ενισχύσουν σημαντικά την οικονομία μας, ρίχνουν μαζικό… «cancel» στο απαράδεκτο καθεστώς που επιβάλλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ήδη σε πολλά ξένα κανάλια του YouTube που ασχολούνται με τη διαβίωση στο van, παρουσιάζουν με αποτροπιασμό τις απαγορεύσεις που θα ισχύουν στην Ελλάδα και τις περιγράφουν ως κάτι το ανήκουστο.
Το ίδιο έκαναν στο κανάλι τους και ένα ζευγάρι Νορβηγών YouTubers, αναρτώντας σχετικό βίντεο με τίτλο: «Η Ελλάδα απαγορεύει κάθε στάθμευση αυτοκινούμενων οχημάτων! Σοκαριστικά νέα!». Να σημειωθεί ότι στο υπερσύγχρονο κράτος της Νορβηγίας το ελεύθερο camping επιτρέπεται σχεδόν παντού, αρκεί να γίνεται σε απόσταση τουλάχιστον 150 μέτρων από κατοικημένες περιοχές.
Οι Νορβηγοί YouTubers δηλώνουν «σοκαρισμένοι» και περιγράφουν με φανερή δυσαρέσκεια τον ελληνικό νόμο που ουσιαστικά θέτει σε «γκρίζα» ζώνη ακόμα και τη στάση ή τη στάθμευση των τροχόσπιτων σε κάθε δημόσιο χώρο, ενώ σχολιάζουν με αποστροφή και την απαγόρευση φιλοξενίας παραπάνω από ενός τροχόσπιτου, σε ιδιωτική περιουσία.
Μάλιστα οι YouTubers σχολιάζουν ότι αυτός ο νόμος έχει μαζικό αντίκτυπο κυρίως στους Έλληνες πολίτες. «Φανταστείτε να είσαι Έλληνας που διαθέτει αυτοκινούμενο και να μην μπορείς καν να πας σε μια παραλία για να απολαύσεις μια όμορφη μέρα», λένε χαρακτηριστικά.
«Ενώ οι Έλληνες vanlifers πληρώνουν βαρύτατους φόρους και μπλέκουν σε γραφειοκρατικά εμπόδια για να έχουν το αυτοκινούμενό τους, τώρα οι ζωές τους περιορίζονται. Αυτό είναι παρανοϊκό. Εμείς οι ξένοι ταξιδιώτες μπορούμε να κάνουμε μποϊκοτάζ στην Ελλάδα και να πάμε διακοπές κάπου αλλού, αλλά οι Έλληνες δεν μπορούν να το κάνουν αυτό μέσα στην ίδια τους τη χώρα», προσθέτουν ακόμα.
Οι Νορβηγοί YouTubers δηλώνουν ότι συντάσσονται στο κάλεσμα των ελληνικών ενώσεων και εταιρειών που καταγγέλλουν τον απαράδεκτο νόμο και προτρέπουν τον κόσμο να υπογράψει σχετικό διαδικτυακό ψήφισμα, ζητώντας την άμεση αλλαγή του νόμου. Ήδη το ψήφισμα έχουν υπογράψει πάνω από 16.000 άνθρωποι, ενώ το βίντεο των Νορβηγών μετράει σχεδόν 70.000 θεάσεις.
Από κάθε άποψη πρόκειται για έναν εντελώς παράλογο και αυταρχικό νόμο που έχει προκαλέσει την κατακραυγή των ξένων και ένα σημαντικό πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό. Η χώρα μας διαθέτει σχεδόν ανύπαρκτες υποδομές για Camper Stops, δηλαδή χώρους προσωρινής στάθμευσης τροχόσπιτων που υπάρχουν σε όλα τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη. Την ίδια στιγμή, πάρα πολλά από τα οργανωμένα camping στην Ελλάδα ανοίγουν μόνο το καλοκαίρι.
Οι μόνες λογικές εξηγήσεις για το μέτρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ότι είτε δεν έχουν ιδέα τι προωθούν, είτε ότι με ξεδιάντροπο τρόπο απαγορεύουν μια μορφή τουρισμού που είχε κάνει πόλο έλξης την Ελλάδα, ενώ τώρα γίνεται παγκόσμιο παράδειγμα προς αποφυγή…
Τα σχόλια κάτω από το βίντεο των Νορβηγών είναι εκατοντάδες. Ακολουθούν μερικά ενδεικτικά:
- «Μην δίνετε στην Ελλάδα άλλη δεκάρα και φύγετε, υπάρχουν και άλλα μέρη εξίσου ωραία!».
- «Μου φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση δουλεύει για τους μεγαλοξενοδόχους».
- «Αφαιρούν σκόπιμα κάθε ίχνος ελευθερίας και έμπνευσης. Αυτό συμβαίνει παντού, σε κάθε πτυχή της ζωής».
- «Να προσφύγετε κατά της ελληνικής κυβέρνησης στα δικαστήρια και να την αμφισβητήσετε για παραβίαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ και των δικαιωμάτων των Ελλήνων και άλλων πολιτών να ζουν ελεύθερα στην Ελλάδα».
- «Αν αυτό συνέβαινε στη Γαλλία, τα λάστιχα θα έκαιγαν ήδη στις γωνίες των δρόμων. Στους Γάλλους δεν αρέσει να περιορίζονται οι ελευθερίες τους».
- «Αυτό είναι κακό για την τοπική οικονομία, λιγότεροι τουρίστες, λιγότερα χρήματα για τους ντόπιους. Δεν είναι πολύ έξυπνο…».
- «Αυτό είναι το ταξίδι των ονείρων μας να κάνουμε περίπου 10 εβδομάδες στην Ελλάδα του χρόνου. Αυτό απομακρύνθηκε, θα πρέπει τώρα να ξανασκεφτούμε αυτή την περιπέτεια. Πόσο λυπηρό».
- «Είναι αλήθεια και είμαι πολύ έξαλλη με αυτή την απόφαση. Το όνειρό μου για πάνω από 20 χρόνια ήταν να αγοράσω ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο. Είναι ο λόγος για τον οποίο έφτιαξα το κανάλι μου εξ αρχής και τώρα δεν μπορώ να βρω τρόπο να το πραγματοποιήσω, ακόμη και αν καταφέρω να υπερπηδήσω το πρώτο εμπόδιο (πώς να αγοράσω ένα). Αυτός ο νόμος ξεπερνάει την τρέλα και έχει σχεδιαστεί για να αφαιρεί ελευθερίες και να παράγει περισσότερα χρήματα. Αηδιαστικό…».
- «Λοιπόν, αυτό έκανε το καλοκαιρινό μας ταξίδι πιο εύκολο φέτος, θα αφήσουμε την Ελλάδα για την ώρα και θα πάμε αλλού».
- «Ευχαριστώ για την προειδοποίηση! Μόλις ετοιμαζόμουν να αγοράσω ένα (τροχόσπιτο) και σκεφτόμουν να οδηγήσω ακριβώς στην Ελλάδα, στην Πελοπόννησο από τη Φινλανδία».
- «Έχω ήδη πάει στα Καλακαίικα, πετάξαμε με αεροπλάνο πριν το COVID-19 και τώρα θέλαμε να πάμε μόνοι μας με αυτοκίνητο, με ένα νέο τρέιλερ στην Πελοπόννησο. Αλλά αν κάνουν αυτό το νόμο, τότε η Ελλάδα είναι σίγουρα απαγορευμένη για πολλά χρόνια
- «Αληθινή ελληνική δημοκρατία, σας ευχαριστώ!».
- «Δεν βλέπω αυτό να είναι καλό για την τοπική οικονομία».