ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεσήκωσαν την Θεσσαλονίκη οι συμμετέχοντες στο 8ο Gay Pride

Το «παρών» έδωσαν τόσο ο απερχόμενος Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, όσο και η υποψήφια Δήμαρχος της πόλης, Κατερίνα Νοτοπούλου
Ξεσήκωσαν την Θεσσαλονίκη οι συμμετέχοντες στο 8ο Gay Pride

Gay Pride: Χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας ένωσαν τις φωνές για το Thessaloniki Pride και τη μεγάλη γιορτή της αγάπης και της ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη.

Το σύνθημα φέτος είναι «Γράφουμε Ιστορία» και αυτό ήταν το 8ο Pride της Θεσσαλονίκης.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο απερχόμενος Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης ο οποίος στήριξε σθεναρά το Pride όλα τα χρόνια της θητείας του.

Κατά τον χαιρετισμό του τόνισε πόσο σημαντική είναι η ανάληψη του Europride 2020 από τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Όπως είπε ο δήμος το κατάφερε κόντρα σε άλλους δήμους, που έχουν πολύ πιο προχωρημένες αντιλήψεις, σημειώνοντας πως στη χώρα μας εξακολουθούμε να έχουμε προκαταλήψεις και ιδεοληψίες.

«Πήραμε το Europride 2020 με αντιπάλους τον δήμο του Αμβούργου, των Βρυξελλών και μιας πόλης της Σουηδίας. Αυτές οι κοινωνίες έχουν πολύ πιο προχωρημένες αντιλήψεις από εμάς.

Εμείς εξακολουθούμε να έχουμε προκαταλήψεις, ιδεοληψίες, δεν ανεχόμαστε την διαφορετικότητα. Το βλέπουμε παντού, στις επιθέσεις, στις προσβολές που γίνονται.

Το πολεμάμε. Δεν είναι όλα εύκολα. Θ αργήσει ακόμα να υπάρξει αντιμετώπιση πιο χαλαρή στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Μπουτάρης.

 

8ο Thessaloniki Gay Pride

50 χρόνια πριν η LGBTI κοινότητα αντιστάθηκε. Το βράδυ της 28ης Ιουνίου 1969 οι θαμώνες του γκέι μπαρ Stonewall Inn στη Νέα Υόρκη πήραν τις ζωές τους στα χέρια τους και αντιστάθηκαν στην ασύστολη αστυνομική βία.

Το γεγονός αυτό σήμανε την έναρξη του LGBTI κινήματος, ενός παγκόσμιου κινήματος που επηρέασε την παγκόσμια πορεία της ιστορίας και τοποθετήθηκε δίπλα στα άλλα παγκόσμια κινήματα, όπως της γυναικείας χειραφέτησης, της φυλετικής ισότητας κ.ά.

Η καθεμιά κι ο καθένας μας είμαστε κομμάτι αυτού του κινήματος με την καθημερινή μας αντίθετη στις διακρίσεις με βάση το φύλο και το σεξουαλικό προσανατολισμό και, όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας, γράφουμε ιστορία.

Γράφουμε ιστορία, όταν σε κάθε μας πορεία υπερηφάνειας γεμίζουμε τους δρόμους της πόλης με αγάπη, όταν καταφέρνουμε να κάνουμε το δημόσιο χώρο πιο ανεκτικό για την έκφραση κάθε σεξουαλικότητας, όταν μεγαλώνουμε ένα παιδί που δε θα αναπαράγει τις διακρίσεις και το λόγο μίσους του παρελθόντος, όταν αλλάζουμε συνειδήσεις, όταν μετατρέπουμε την πόλη μας από αφιλόξενη και φοβική σε προορισμό διεθνούς βεληνεκούς που καλωσορίζει κάθε διαφορετικότητα.

Και φέτος γράφουμε ιστορία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και γιορτάζουμε την επέτειο των 50 χρόνων από την εξέγερση του Stonewall.

Από τις 18 μέχρι τις 22 Ιουνίου, ελάτε να γράψετε κι εσείς ιστορία με τη συμμετοχή σας στις εκδηλώσεις του Thessaloniki Pride και να παρελάσετε μαζί μας στην μεγάλη παρέλαση το Σάββατο 22 Ιουνίου και ώρα 19:00, στο Λευκό Πύργο.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ξεσήκωσαν την Θεσσαλονίκη οι συμμετέχοντες στο 8ο Gay Pride», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.