ΚΟΣΜΟΣ

2011: H τρομερή έκρηξη στο Μαρί της Κύπρου στερεί τη ζωή σε 13 άτομα (vid)

Σαν σήμερα στις 11 Ιουλίου 2011 η τραγωδία στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί της Κύπρου, που στοίχισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους.

2011: H τρομερή έκρηξη στο Μαρί της Κύπρου στερεί τη ζωή σε 13 άτομα (vid)
2011: H τρομερή έκρηξη στο Μαρί της Κύπρου στερεί τη ζωή σε 13 άτομα (vid)
Συντάκτης: Αλέξανδρος Κωτάκης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Εννέα χρόνια συμπληρώθηκαν από την τρομερή έκρηξη που είχε σημειωθεί στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί της Κύπρου. Σαν σήμερα στις 11 Ιουλίου του 2011 λοιπόν. 13 άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους ενώ τουλάχιστον 63 τραυματίστηκαν.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε εμπορευματοκιβώτια με πολεμικό υλικό, τα οποία είχαν κατασχεθεί από πλοίο το 2009 και φυλάγονταν στην ναυτική βάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ατζέντα της ημέρας (11/7)

Εκτός από τα ανθρώπινα θύματα είχε σημειωθεί και μεγάλη οικονομική ζημιά στην Κύπρο, ενώ καταστράφηκε και ο γειτονικός ηλεκτροπαραγωγός σταθμός. Η οικονομική επιβάρυνση στην Κύπρο ήταν . Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών ο τότε υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας, ενώ ο Έλληνας αρχηγός Εθνικής Φρουράς Πέτρος Τσαλικίδης καταδικάστηκε σε κάθειρξη επτά ετών από στρατοδικείο στην Ελλάδα.

Τον Φεβρουάριο του 2009 κατασχέθηκε το πλοίο Monchegorsk το οποίο μετέφερε πολεμοφόδια από το Ιράν στην Συρία. Το υλικό που κατασχέθηκε φυλάχτηκε στην ναυτική βάση στο Μαρί. Από τον Μάρτιο του 2009 έως τον Ιούλιο του 2011, το υλικό φυλασσόταν στην ναυτική βάση χωρίς συμβάντα. Στις 5 Ιουλίου παρατηρήθηκε αλλοίωση σε ένα από τα εμπορευματοκιβώτια εντός των οποίων ήταν το υλικό. Από τις 5 έως τις 10 του ίδιου μήνα εκδόθηκε κόκκινος συναγερμός και έγιναν οι πρώτες προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Στις 11 Ιουλίου, το φορτίο ανατινάχθηκε, σκοτώνοντας 13 ανθρώπους και τραυματίζονται άλλους 63, ενώ καταστράφηκε και η κύρια ηλεκτροπαραγωγός μονάδα του νησιού.

Exit mobile version