ΚΟΣΜΟΣ

Coronapass – Θύελλα αντιδράσεων στη Κύπρο – Πως θα γίνονται οι μετακινήσεις

Coronapass: Η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε το άνοιγμα της κοινωνίας από την ερχόμενη Δευτέρα 10 Μαϊου σε διάφορα στάδια.
Coronapass – Θύελλα αντιδράσεων στη Κύπρο – Πως θα γίνονται οι μετακινήσεις

Coronapass: Η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε το άνοιγμα της κοινωνίας από την ερχόμενη Δευτέρα 10 Μαϊου σε διάφορα στάδια.

Η Κύπρος μπαίνει σε νέα φάση από την Δευτέρα όταν και καταργούνται τα sms για τις μετακινήσεις ενώ μπαίνει το coronapass, το οποίο ήδη έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις στους πολίτες αλλά και σε αρκετούς φορείς της οικονομίας, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας θ’ αρχίζει στις 23.00 αντί στις 21.00 μέχρι τις 05.00 το πρωί της επόμενης μέρας.

Το μεσημέρι της Πέμπτη ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου προχώρησε σε διευκρινίσεις αναφορικά με την εφαρμογή των μέτρων σε κοινή διάσκεψη Τύπου με τον Επικεφαλής της ΣΕΕ Κωνσταντίνο Τσίουτη και το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής και Σύμβουλος του Υπουργείου για θέματα κοινωνιολογίας και ψυχολογίας στην πανδημία Καθηγητή Κωνσταντίνο Φελλά.

Η επιστροφή σε φυσιολογικές συνθήκες θέλει ασφάλεια και προσοχή ανέφερε ο κ.Ιώαννου και τόνισε ότι η αποκλιμάκωση γίνεται βαθμιαία, σε τρεις φάσεις. Στόχος είναι η ψυχολογική ανάταση των πολιτών μετά από πολύμηνες θυσίες.

Διευκρινίσεις για το coronapass
Σύμφωνα με τον κ.Ιωάννου στο εξής, για να είμαστε περισσότερο ασφαλείς κατά την παρουσία μας σε συγκεκριμένους χώρους που παρατηρείται συγχρωτισμός και αυξημένη παρουσία ατόμων, παράλληλα με τη χρήση μάσκας και την τήρηση των υπόλοιπων μέτρων ατομικής προστασίας, αποφασίστηκε ότι σε χώρους συγχρωτισμού (π.χ. εμπορικά κέντρα, υποστατικά εστίασης, εκκλησίες, κτλ), θα πρέπει να ισχύει μια από τις πιο κάτω προϋποθέσεις:

Προϋποθέσεις coronapass

Εμβολιασμό τουλάχιστον με μια δόση και ολοκλήρωση διαστήματος τουλάχιστον τριών εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό
Να έχει νοσήσει από την ασθένεια τους τελευταίους 6 μήνες.

Εάν δεν ισχύει ένα από τα πιο πάνω, και ως προσωρινή λύση μέχρι να προχωρήσει περισσότερο η εμβολιαστική κάλυψη, δίνεται η επιλογή στους πολίτες ηλικίας 12 ετών και άνω να προσκομίζουν πιστοποιητικό αρνητικού τεστ, PCR ή rapid test, με ισχύ 72 ωρών. Για παράδειγμα, εάν το τεστ έγινε την Κυριακή στις 10 το πρωί θα έχει ισχύ μέχρι την Τρίτη τα μεσάνυχτα.

Το μέτρο αυτό είναι προσωρινό, ανέφερε ο κ.Ιωάννου και θα εφαρμοστεί για μεταβατική περίοδο με σκοπό να διασφαλίσουμε ότι οι μετακινήσεις και οι κοινωνικές μας επαφές γίνονται με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ασφάλεια για την υγεία μας και για τη Δημόσια Υγεία.

Στόχος, την ίδια ώρα, είναι να επιτευχθεί η επιθυμητή ανοσία μέσω των εμβολιασμών, ανέφερε ενώ παράλληλα είπε ότι την ευθύνη για τον έλεγχο κατοχής αποδεικτικού στοιχείου ΔΕΝ την έχουν οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων, αλλά ο έλεγχος θα γίνεται από τους αρμόδιους Λειτουργούς της Αστυνομίας ή των Υπουργείων και Τμημάτων ανάλογα με τις επιχειρήσεις στους τομείς της αρμοδιότητάς τους.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, νουμένου ότι η επιδημιολογική εικόνα θα είναι βελτιωμένη με τη συμβολή των εμβολιασμών, από την 1η Ιουνίου θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω χαλαρώσεις που θα είναι πιο κοντά στις συνθήκες που γνωρίζαμε πριν την πανδημία.

Ενημέρωση για το Coronapass ώστε να τοποθετηθεί αναμένει η Επίτροπος

Την ενημέρωση για τις λεπτομέρειες του Coronapass αναμένει η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου για να τοποθετηθεί στο κατά πόσον παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η κ. Νικολαΐδου είπε πως πρώτα πρέπει να έρθει η συγκεκριμένη πρόταση από τα αρμόδια Υπουργεία για να γίνει η διαβούλευση με το Γραφείο της και στη συνέχεια θα είναι σε θέση να εκφράσει άποψη.

Αυτό που αναμένεται, όπως είπε, είναι η εκτίμηση αντίκτυπου που επιβάλλεται από το Coronapass, το πώς θα λειτουργήσει ακριβώς, το αν θα υπάρχει ενιαία βάση δεδομένων, ποιος θα είναι ο ιδιοκτήτης αυτής της βάσης, πώς θα λειτουργούν τα συστήματα μεταξύ τους.

Η Επίτροπος διευκρίνισε πως το Coronapass δεν είναι το ίδιο με το Greenpass που έχει προωθηθεί από την Κομισιόν στη βάση των ευρωπαϊκών οδηγιών. Όπως είπε, το Greenpass είναι σε άλλη βάση και αφορά μόνο τα ταξίδια και τη διακίνηση των πολιτών εντός και εκτός ΕΕ, ενώ το Coronapass είναι για να μετακινούνται οι Κύπριοι πολίτες εντός της χώρας μας και την πρόσβαση που θα έχουν σε διάφορους χώρους.

Ερωτηθείσα για το πώς θα ελεγχθεί η διασπορά του ιού στους χώρους εργασίας όταν με οδηγία της απαγορεύεται όσοι κάνουν τεστ να κοινοποιούν στον εργοδότη το αποτέλεσμα τους, η κ. Νικολαΐδου είπε πως οι εργοδότες μπορούν να ζητούν τον αριθμό της απόδειξης του rapid test και την ημερομηνία διενέργειας του.

Όπως εξήγησε, αν ο υπάλληλος ήταν θετικός, η επιδημιολογική μονάδα του Υπουργείου θα τον είχε ενημερώσει και θα βρισκόταν ήδη σε αυτοπεριορισμό. Συνεπώς, με την επίδειξη του αριθμού της απόδειξης του τεστ και την ημερομηνία του, διασφαλίζεται ότι ο πολίτης δεν είναι θετικός στον ιό και άρα μπορεί να εισέλθει στα γραφεία της εταιρείας ή της υπηρεσίας του.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ

Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για το τι αλλάζει από τη 10η Μαΐου στο πλαίσιο της στρατηγικής επανεκκίνησης της οικονομίας και των κοινωνικών δραστηριοτήτων
(αποφάσεις Υπουργικού Συμβουλίου 5 Μαΐου 2021)

Α. Μετακινήσεις:
1. Ποιες ώρες ισχύει η απαγόρευση μετακινήσεων;

Η απαγόρευση μετακινήσεων ισχύει από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας.

2. Για ποιους λόγους επιτρέπεται η μετακίνηση κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας (11 το βράδυ με 5 το πρωί της επόμενης μέρας);
Η μετακίνηση προσώπων κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας συνεχίζει να επιτρέπεται για τους ακόλουθους λόγους:

για σκοπούς εργασίας από και προς τους χώρους εργασίας με την παρουσίαση του Εντύπου Α, συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο από τον εργοδότη και το οποίο πιστοποιεί την αναγκαιότητα μετακίνησης τις πιο πάνω ώρες.
για σκοπούς αδήριτης και επείγουσας ανάγκης, δηλαδή για μετάβαση σε ιατρικό κέντρο ή νοσηλευτήριο ή φαρμακείο ή κτηνίατρο για επείγοντα ιατρικά περιστατικά και για μετάβαση για παροχή επείγουσας βοήθειας σε άτομα που αδυνατούν να αυτό-εξυπηρετηθούν ή που οφείλουν να αυτό-προστατευθούν.
3.Πόσες φορές ανά ημέρα θα επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση;
Η εφαρμογή αποστολής γραπτού μηνύματος στο 8998 για κατ’ εξαίρεση μετακίνηση καταργείται από τις 10 Μαΐου και δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των μετακινήσεων που επιτρέπονται ανά άτομο την ημέρα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για μετάβαση σε συγκεκριμένους χώρους είναι η προσκόμιση ενός από τα πιο κάτω αποδεικτικά στοιχεία:

– Πιστοποιητικό εμβολιασμού τουλάχιστον με μια δόση και αφού έχει παρέλθει διάστημα 3 εβδομάδων, ή

– Αποδεικτικό ότι ένα άτομο έχει νοσήσει από την ασθένεια COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες. Νοείται ότι κρούσμα κορωνοϊού θεωρείται άτομο το οποίο είχε ανιχνευθεί θετικό στον ιό σε μοριακή εξέταση ή σε rapid test αντιγόνου και είχε δηλωθεί από το κλινικό εργαστήρι ή τη μονάδα δειγματοληψίας rapid test ή το φαρμακείο, έχει ιχνηλατηθεί και έχει αποδεσμευτεί στη βάση των διαδικασιών του Υπουργείου Υγείας, ή

– Εάν δεν ισχύει ένα από τα πιο πάνω, και ως προσωρινή λύση μέχρι να προχωρήσει περισσότερο η εμβολιαστική κάλυψη, δίνεται η επιλογή στους πολίτες ηλικίας 12 ετών και άνω να προσκομίζουν πιστοποιητικό αρνητικού τεστ, PCR ή rapid test, με ισχύ 72 ωρών. Για παράδειγμα, εάν το τεστ έγινε την Κυριακή στις 10 το πρωί θα έχει ισχύ μέχρι την Τρίτη τα μεσάνυκτα.

4. Σε ποιους χώρους είναι απαραίτητη η παρουσίαση αποδεικτικού στοιχείου;
Η παρουσίαση αποδεικτικού στοιχείου είναι υποχρεωτική να προσκομίζεται στους ακόλουθους χώρους:

– Χώρους εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, σνακ μπαρ, κοκ)

– Χώρους θρησκευτικής λατρείας

– Υπαίθρια και κλειστά θέατρα, κινηματογράφους και αίθουσες παραστατικών τεχνών ή θεαμάτων

– Εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα λιανικού εμπορίου

– Κοινωνικές εκδηλώσεις όπως γάμοι, βαφτίσεις και κηδείες

– Γυμναστήρια, σχολές χορού και σχολές άλλων αθλημάτων, σε όσους γυμνάζονται σε κλειστούς χώρους

– Οίκους ευγηρίας, κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων, δομές φιλοξενίας χρόνιων πασχόντων και άλλες κλειστές δομές

– Ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα

– Προεκλογικές συγκεντρώσεις σε θέατρα/αμφιθέατρα, χώρους εστίασης οικίες

– Συνέδρια, εμπορικές εκθέσεις

– Καζίνο

– Μόνο για τον αγώνα του τελικού Κυπέλλου στις 15 Μαΐου από τους φίλαθλους που θα παρακολουθήσουν δια ζώσης τον αγώνα.

5. Σε ποιους χώρους δεν απαιτείται η παρουσίαση αποδεικτικού στοιχείου;
Η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου δεν είναι υποχρεωτική για μετάβαση στους πιο κάτω χώρους:

– Κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής

– Επιχειρήσεις τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων

– Λαϊκές αγορές, υπεραγορές, φούρνους, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φρουταρίες, μίνι-μάρκετ, περίπτερα, φαρμακεία

– Παραλίες

– Εξωτερικούς εκδρομικούς χώρους, φράγματα και ζωολογικοί κήποι.

6. Σε ποια μορφή θα πρέπει να προσκομίζεται το αποδεικτικό στοιχείο;
Το αποδεικτικό στοιχείο για αρνητικό αποτέλεσμα από εξέταση κορoνοϊού (PCR ή rapid test) προσκομίζεται σε πρώτη φάση σε έντυπη μορφή, όπως δίνεται στα συνεργαζόμενα ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια ή στις κινητές μονάδες δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας σε πρωτότυπη μορφή. Εάν πρόκειται για αποδεικτικό στοιχείο εμβολιασμού, παρουσιάζεται η Κάρτα Εμβολιασμού που δίνεται στα Εμβολιαστικά Κέντρα. Σε περιπτώσεις ατόμων που είχαν νοσήσει από την ασθένεια COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες, παρουσιάζεται το γραπτό μήνυμα αποδέσμευσης που αποστέλλεται στους πολίτες.

7. Ποιος έχει την ευθύνη για τον έλεγχο κατοχής αποδεικτικού στοιχείου;
Τη ευθύνη για τον έλεγχο κατοχής αποδεικτικού στοιχείου έχουν μόνο οι Λειτουργοί της Αστυνομίας ή των αρμόδιων Υπουργείων/Τμημάτων ανάλογα με τις επιχειρήσεις που εμπίπτουν στου τομείς της αρμοδιότητάς τους. Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων/υποστατικών δεν έχουν ευθύνη για τον έλεγχο του αποδεικτικού στοιχείου και οι πολίτες δεν υποχρεούνται να παρουσιάσουν το αποδεικτικό στοιχείο που έχουν στην κατοχή τους σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα.

Β. Κοινωνικές συναθροίσεις / εκδηλώσεις:
8. Σε ποιους χώρους επιτρέπονται οι συναθροίσεις;
Οι συναθροίσεις επιτρέπονται σε δημόσιους χώρους, όπως είναι τα πάρκα, οι πλατείες, τα φράγματα, οι εκδρομικοί χώροι, οι παραλίες, οι πεζόδρομοι, οι μαρίνες, οι ζωολογικοί κήποι, κτλ, νοουμένου ότι δεν υπερβαίνουν τα 10 άτομα ανά ομάδα, συμπεριλαμβανομένων και των ανήλικων.

Δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου.

9. Επιτρέπονται οι συναθροίσεις σε οικίες;
Οι συναθροίσεις σε οικίες επιτρέπονται με μέγιστο αριθμό τα 10 άτομα, περιλαμβανομένων των ανήλικων.

10. Επιτρέπεται η διεξαγωγή γευμάτων / δείπνων για γάμους και βαφτίσεις;
Μέχρι τις 16 Μαΐου, επιτρέπεται η διεξαγωγή γευμάτων / δείπνων και οποιονδήποτε άλλων εκδηλώσεων για γάμους και βαφτίσεις με μέγιστο αριθμό 10 προσώπων, περιλαμβανομένων των ανηλίκων.

Από 17 Μαΐου 2021, επιτρέπεται η διεξαγωγή γευμάτων / δείπνων ΜΟΝΟ σε εξωτερικούς χώρους οργανωμένων υποστατικών εστίασης, αιθουσών διοργάνωσης εκδήλωσης και ξενοδοχείων, νοουμένου ότι οι παρευρισκόμενοι είναι καθήμενοι και με μέγιστο αριθμό παρευρισκόμενων τα 200 άτομα. Απαγορεύονται τα κοκτέιλ.

Από 1η Ιουνίου 2021, επιτρέπεται η διεξαγωγή γευμάτων / δείπνων και σε εσωτερικούς χώρους οργανωμένων υποστατικών εστίασης, αιθουσών διοργάνωσης εκδήλωσης και ξενοδοχείων, στη βάση του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου όπως περιγράφεται στην ερώτηση 3.

11. Επιτρέπονται οι προεκλογικές συγκεντρώσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών;
Επιτρέπονται οι προεκλογικές συγκεντρώσεις νοουμένου ότι τηρείται η πληρότητα του χώρου που θα λάβει χώρα η εκδήλωση και οι παρευρισκόμενοι θα είναι καθήμενοι. Απαγορεύονται τα κοκτέιλ. Για παράδειγμα:

Σε ανοικτό θέατρο/αμφιθέατρο μέχρι 50% πληρότητα,

Σε κλειστό θέατρο/αμφιθέατρο μέχρι 30% πληρότητα,

Σε σωματεία/ χώρους εστίασης σε εξωτερικό χώρο καθήμενοι, και

Σε οικίες ανώτατος αριθμός 10 άτομα συμπεριλαμβανομένων και των μονιμά διαμενόντων.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου όπως περιγράφεται στην ερώτηση 3.

Γ. Εκκλησιασμός
12. Επιτρέπεται ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας;
Από τις 10 μέχρι τις 16 Μαΐου, ο εκκλησιασμός και οι άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε χώρους θρησκευτικής λατρείας τελούνται με ανώτατο αριθμό ατόμων τα 50 άτομα.

Από τις 17 Μαΐου, επιτρέπεται η παρουσία πιστών με ανώτατο όριο φυσικής παρουσίας στο 30% της χωρητικότητας του χώρου θρησκευτικής λατρείας.

Από την 1η Ιουνίου, επιτρέπεται η παρουσία πιστών με ανώτατο όριο τη φυσική παρουσία στο 50% της χωρητικότητας του χώρου θρησκευτικής λατρείας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την φυσική παρουσία πιστών σε χώρους θρησκευτικής λατρείας είναι η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου όπως περιγράφεται στην ερώτηση 3.

13. Επιτρέπονται οι θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες);
Μέχρι τις 16 Μαΐου επιτρέπονται οι θρησκευτικές τελετές (βαφτίσεις, γάμοι, κηδείες) με μέγιστο αριθμό τα 10 πρόσωπα.

Από τις 17 Μαΐου, ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε γάμους, βαφτίσεις και κηδείες εντός των χώρων θρησκευτικής λατρείας ορίζεται στο 30% της πληρότητας του χώρου.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου όπως περιγράφεται την ερώτηση 3.

Δ. Επαναλειτουργία επιχειρήσεων/χώρων:
14. Επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης;
Επιτρέπεται η λειτουργία όλων των εξωτερικών χώρων των πιο κάτω κατηγοριών των υποστατικών εστίασης, στη βάση του σχετικού πρωτοκόλλου:

– εστιατόρια,

– ταβέρνες,

– καφετέριες,

– μπυραρίες,

– σνακ-μπαρ και μπαρ,

– καφενεία

– χώρoι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων, κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κλπ.

Από την 1η Ιουνίου επιτρέπεται η επαναλειτουργία και των εσωτερικών χώρων των επιχειρήσεων εστίασης, στη βάση του υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου όπως περιγράφεται την ερώτηση 3.

15. Επιτρέπεται η λειτουργία εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων λιανικού εμπορίου;
Επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων λιανικού εμπορίου.

Παράλληλα, επιτρέπεται η λειτουργία του υπόλοιπου λιανικού εμπορίου, περιλαμβανομένων των πολυκαταστημάτων, και των μεγάλων καταστημάτων, με τήρηση του μέτρου 1 ατόμου προς 10 τ.μ. ωφέλιμου χώρου.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου όπως περιγράφεται την ερώτηση 3.

16. Επαναλειτουργούν τα κομμωτήρια και τα ινστιτούτα αισθητικής;
Ναι, επιτρέπεται η λειτουργία των κομμωτηρίων και των ινστιτούτων αισθητικής στη βάση του υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου.

17. Επιτρέπεται η λειτουργία γυμναστηρίων, σχολών χορού και σχολών άλλων αθλημάτων;
Ναι, οι πιο πάνω χώροι επαναλειτουργούν στη βάση των όσων ίσχυαν μέχρι τις 25 Απριλίου.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου όπως περιγράφεται την ερώτηση 3, για εκγύμναση στους εσωτερικούς χώρους.

18. Πώς λειτουργούν οι επιχειρήσεις τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων;
Η λειτουργία επιχειρήσεων τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων επιτρέπεται τηρουμένων των κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και υπό τις προϋποθέσεις ότι τηρείται το μέτρο του 1 προσώπου ανά 10 τ.μ., χωρίς καθήμενους σε εσωτερικούς χώρους. Επιτρέπονται τα τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικούς χώρους.

Δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου.

19. Πώς θα επαναρχίσουν τη λειτουργία τους τα καζίνο;
Μέχρι τις 16 Μαΐου, η λειτουργία των καζίνο αναστέλλεται.

Από τις 17 Μαΐου, επιτρέπεται η λειτουργία των καζίνο με πληρότητα στο 30% της χωρητικότητάς τους και στη βάση του υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Από την 1η Ιουνίου, αυξάνεται το ποσοστό της πληρότητας στο 50% της χωρητικότητας.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου όπως περιγράφεται την ερώτηση 3.

20. Επιτρέπεται η πρόσβαση σε κολυμβητήρια για σκοπούς άθλησης;
Ναι, επιτρέπεται η λειτουργία των κολυμβητηρίων για σκοπούς άθλησης στη βάση του υγειονομικού πρωτοκόλλου και των κατευθυντήριων οδηγιών του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού.

21. Επιτρέπεται η πρόσβαση στις παραλίες;
Ναι, επιτρέπεται η πρόσβαση στη βάση του πρωτοκόλλου που είχε εφαρμοστεί το καλοκαίρι του 2020.

Δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου.

22. Επιτρέπεται η λειτουργία παιδότοπων, λούνα παρκ και θεματικών πάρκων;
Παραμένει η αναστολή λειτουργίας παιδότοπων, λούνα παρκ και θεματικών πάρκων μέχρι και τις 16 Μαΐου 2021.

Από 17 Μαΐου 2021 επιτρέπεται η λειτουργία παιδότοπων, λουναπαρκ και θεματικών πάρκων στη βάση πρωτοκόλλου και μόνο εξωτερικοί χώροι, χωρίς τη διενέργεια κοινωνικών εκδηλώσεων.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου όπως περιγράφεται στην ερώτηση 3.

23. Επιτρέπεται η διεξαγωγή συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων;
Μέχρι τις 16 Μαΐου, δεν επιτρέπεται η διεξαγωγή συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων.

Από τις 17 Μαΐου 2021, επιτρέπεται η διεξαγωγή των πιο πάνω, νοουμένου ότι τηρείται το μέτρο του 30% πληρότητας του εσωτερικού χώρου διεξαγωγής του συνέδριου, με απαγόρευση κοκτέιλ.

Από την 1η Ιουνίου 2021 η πληρότητα ανέρχεται στο 50% της πληρότητας.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου όπως περιγράφεται την ερώτηση 3.

24. Επιτρέπεται η λειτουργία κατασκηνωτικών χώρων;
Όχι, η λειτουργία των κατασκηνωτικών χώρων δεν επιτρέπεται.

25. Επιτρέπεται η διαμονή μόνιμα διαμενόντων στη Δημοκρατία σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα;
Από τις 10 Μαΐου επιτρέπεται η διαμονή μόνιμα διαμενόντων στη Δημοκρατία σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, με απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου όπως περιγράφεται την ερώτηση 3.

Ε. Πολιτισμός:
26. Ποιοι κλάδοι του πολιτισμού επαναλειτουργούν;
Μέχρι και τις 16 Μαΐου, επιτρέπεται η λειτουργία υπαίθριων και κλειστών θεάτρων, αμφιθεάτρων, κινηματογράφων, και αιθουσών παραστατικών τεχνών και θεαμάτων με μέγιστο αριθμό τα 50 άτομα.

Από τις 17 Μαΐου 2021, επιτρέπεται η λειτουργία κλειστών θεάτρων, αμφιθεάτρων, κινηματογράφων, και αιθουσών παραστατικών τεχνών και θεαμάτων με πληρότητα μέχρι 30%. Στους υπαίθριους χώρους επιτρέπεται η λειτουργία με πληρότητα μέχρι 50% της χωρητικότητας.

Από την 1η Ιουνίου, η πληρότητα και στους κλειστούς και στους υπαίθριους χώρους καθορίζεται στο 50% της χωρητικότητας και τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου όπως περιγράφεται την ερώτηση 3.

Στ. Εκπαίδευση / Αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες παιδιών:
27. Πώς θα γίνει η επαναλειτουργία με φυσική παρουσία των μαθητών των σχολικών μονάδων;
Όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης επαναρχίζουν από τις 10 Μαΐου με τη φυσική παρουσία των μαθητών. Τόσο το προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων όσο και οι μαθητές των Γυμνασίων, των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών, υποβάλλονται σε υποχρεωτικό εβδομαδιαίο rapid test. Οι μαθητές του β’ κύκλου των Δημοτικών Σχολείων υποβάλλονται προαιρετικά σε εβδομαδιαίο rapid test.

Οι μαθητές των Γυμνασίων, των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών και το προσωπικό των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ πριν την επιστροφή τους στις 10 Μαΐου και να προσκομίσουν αρνητικό αποτέλεσμα με ισχύ 72 ωρών.

28. Πώς λειτουργούν τα ομαδικά φροντιστήρια και οι αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες για τα παιδιά 18 ετών και κάτω;
Επιτρέπονται όλα τα ομαδικά φροντιστήρια, καθώς και αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες για παιδιά κάτω των 18 ετών στη βάση του πρωτοκόλλου που ίσχυε μέχρι τις 25 Απρίλιου, ήτοι με μέγιστο αριθμό ατόμων τα 7 πρόσωπα , περιλαμβανομένου και του εκπαιδευτή (6+1).

Για εξωσχολικές δραστηριότητες κλειστών χώρων με test 72 ωρών ενώ ανοικτών χωρών παραμένει ως έχει η υποχρέωση δηλ. υποχρεωτικό τεστ σε εβδομαδιαία βάση.

Βλέπουμε ήδη τα οφέλη από τους εμβολιασμούς

Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε πως «τα αποτελέσματα από τους εμβολιασμούς έχουν αρχίσει να δείχνουν θετική μεταβολή στα επιδημιολογικά δεδομένα και στην Κύπρο», σημειώνοντας ότι έχοντας ξεπεράσει το 33% των ατόμων που εμβολιάστηκαν με την 1η δόση των αδειοδοτημένων εμβολίων, βλέπουμε ήδη τα οφέλη αφού τα περιστατικά σοβαρής νόσησης και οι νοσηλείες ιδιαίτερα των ηλικιωμένων έχουν μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, απόρροια της πολύ υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης στις μεγαλύτερες ηλικίες».

Επιπλέον, ο κ. Ιωάννου είπε πως το Υπουργείο του συνεχίζει με προσήλωση την υλοποίηση του Εμβολιαστικού Πλάνου, έχοντας αυξήσει τη δυνατότητα για διενέργεια περισσότερων εμβολιασμών ανά ημέρα, ενώ συμπλήρωσε πως «η ανταπόκριση από τους πολίτες για εμβολιασμό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική και αυτό μας δίνει αισιοδοξία ότι σύντομα θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ακόμα περισσότερες χαλαρώσεις».

«Βλέπουμε τις νεαρότερες ηλικίες να δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για εμβολιασμό και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Μόνο με συλλογική προσπάθεια θα πετύχουμε την ανοσία και θα πάρουμε τη ζωή μας ξανά στα χέρια μας», είπε.

Αναφερόμενος στα μέτρα για σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας, τα οποία αποφάσισε και ανακοίνωσε χθες βράδυ το Υπουργικό Συμβούλιο, ο Υπουργός Υγείας είπε πως η αποκλιμάκωση των μέτρων θα είναι βαθμιαία και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα όπως θα εξελίσσεται.

Εξήγησε πως «η άρση των διάφορων περιορισμών στόχο έχει την ψυχολογική ανάταση των πολιτών μετά από τις πολύμηνες θυσίες», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «η επιστροφή σε πιο φυσιολογικές συνθήκες πρέπει να γίνει με ασφάλεια και προσοχή, γι’ αυτό τον λόγο δεν μπορούν στο παρόν στάδιο να καταργηθούν εντελώς όλοι οι περιορισμοί».

«Προσαρμόζονται όμως στα δεδομένα της περιόδου που διανύουμε τώρα», σημείωσε.

Ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως ήταν η δέσμευση προ δύο εβδομάδων, αποφάσισε να προχωρήσει σε βαθμιαίο ξεκλείδωμα της οικονομίας και των κοινωνικών δραστηριοτήτων και με χρονικό ορίζοντα την 1η Ιουνίου, αποφασίστηκε η αποκλιμάκωση να γίνει βαθμιαία σε τρεις φάσεις, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος σταθεροποίησης των επιδημιολογικών δεικτών, με την παράλληλη επίσπευση των εμβολιασμών, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για χορήγηση τουλάχιστον της 1ης δόσης εμβολίου σε πέραν του 60% του πληθυσμού μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Όπως εξήγησε στην 1η φάση και μέχρι τη 16η Μαΐου, επαναφέρονται τα μέτρα που ίσχυαν μέχρι τις 25 Απριλίου με τους ίδιους περιορισμούς και υγειονομικά πρωτόκολλα, με στόχο την ομαλή μετάβαση στην επόμενη φάση από τις 17 Μαΐου, οπότε και θα επαναλειτουργήσουν περισσότερες επιχειρήσεις και θα επιτρέπονται περισσότερες χαλαρώσεις στις κοινωνικές δραστηριότητες.

Ενδεικτικά, ανέφερε ότι από 17 Μαΐου αυξάνεται ο επιτρεπόμενος αριθμός σε χώρους πολιτισμού και σε χώρους θρησκευτικής λατρείας, επιτρέπεται η διοργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων, όπως είναι οι γάμοι και οι βαφτίσεις, επαναλειτουργούν επιχειρήσεις που παρέμεναν για μήνες κλειστές, όπως οι παιδότοποι, τα λούναπαρκ, τα καζίνο, ζωολογικοί κήποι, εκδρομικοί χώροι.

Από την 1η Ιουνίου πιο κοντά στις συνθήκες προ πανδημίας
Πρόσθεσε πως «στη συνέχεια και νοουμένου ότι η επιδημιολογική εικόνα θα είναι βελτιωμένη με τη συμβολή των εμβολιασμών, από την 1η Ιουνίου θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω χαλαρώσεις, που θα είναι πιο κοντά στις συνθήκες που γνωρίζαμε πριν την πανδημία».

Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι για να υπάρξει όσο το δυνατό καλύτερη εναρμόνιση, αποφασίστηκε η κατάργηση του μέτρου για αποστολή γραπτού μηνύματος για σκοπούς μετακίνησης.

Σημείωσε ακόμα ότι στο εξής «για να είμαστε περισσότερο ασφαλείς κατά την παρουσία μας σε συγκεκριμένους χώρους που παρατηρείται συγχρωτισμός και αυξημένη παρουσία ατόμων, παράλληλα με τη χρήση μάσκας και την τήρηση των υπόλοιπων μέτρων ατομικής προστασίας, αποφασίστηκε ότι σε χώρους συγχρωτισμού (π.χ. εμπορικά κέντρα, υποστατικά εστίασης, εκκλησίες, κτλ), θα πρέπει να ισχύει μία εκ των τριών προϋποθέσεων που τέθηκαν, όπως να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση και να έχει παρέλθει διάστημα 3 εβδομάδων ή να έχουν νοσήσει από την ασθένεια COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες ή εάν δεν ισχύει ένα από τα πιο πάνω, και ως προσωρινή λύση μέχρι να προχωρήσει περισσότερο η εμβολιαστική κάλυψη, δίνεται η επιλογή στους πολίτες ηλικίας 12 ετών και άνω να προσκομίζουν πιστοποιητικό αρνητικού τεστ, PCR ή rapid test, με ισχύ 72 ωρών.

«Το μέτρο αυτό είναι προσωρινό και θα εφαρμοστεί για μεταβατική περίοδο με σκοπό να διασφαλίσουμε ότι οι μετακινήσεις και οι κοινωνικές μας επαφές γίνονται με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ασφάλεια για την υγεία μας και για τη Δημόσια Υγεία. Στόχος, την ίδια ώρα, είναι να επιτευχθεί η επιθυμητή ανοσία μέσω των εμβολιασμών», τόνισε ο Υπουργός Υγείας.

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου σχετικά με τη συνταγματικότητα των μέτρων, ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι «αν είναι συνταγματικά ή όχι τα μέτρα, αυτό θα το κρίνουν τα Δικαστήρια όπου μπορούν να προσφύγουν οι πολίτες. Τα μέτρα που παίρνουμε θεωρούμε ότι καταργούν τα γραπτά μηνύματα και πλέον είτε με τον εμβολιασμό ή με αρνητικό τεστ ή αν έχουν νοσήσει, μετακινείται ο κόσμος με μεγαλύτερη ασφάλεια. Νομίζω ότι όλοι θέλουμε να νιώθουμε μια ασφάλεια όταν πάμε σε κάποιους συγκεκριμένους χώρους και με αυτά τα μέτρα διασφαλίζουμε περισσότερη ασφάλεια στον κόσμο».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ για τα προβλήματα στην Πύλη Εμβολισμού, ο κ. Ιωάννου συμφώνησε με όσα ο κ. Νεοφύτου έθιξε. «Πρέπει να τονίσουμε ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια η οποία πολλές φορές αδικείται. Εμείς κρατάμε την ουσία που είναι ο αριθμός των θυμάτων από τον ιό. Είναι και άλλοι δείκτες όπως είναι οι λιγότερες ημέρες σε lockdown που είχαμε στην Κύπρο. Σίγουρα υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες και σίγουρα δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις», δήλωσε.

Σε ερώτηση σχετικά με τα αποδεικτικά στοιχεία που πρέπει να προσκομίζονται σε διάφορες επιχειρήσεις και για το πώς αυτά θα ελέγχονται, ο Υπουργός Υγείας εξήγησε ότι «ο έλεγχος θα γίνεται από εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους είτε από την Αστυνομία. Κι άλλες χώρες το έχουν υιοθετήσει όπως η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο είπε ότι θέλει να το υιοθετήσει, το Ισραήλ. Δηλαδή κάποιες χώρες είτε ξεκίνησαν είτε θα το εφαρμόσουν. Μέχρι να εφαρμοστεί στην ηλεκτρονική του μορφή θα έχουμε το πιστοποιητικό ή το μήνυμα για τα τεστ. Αυτοί που έχουν νοσήσει θα έχουν το μήνυμα της αποδέσμευσής τους και για τον εμβολιασμό, όλοι παίρνουμε γραπτώς την κάρτα εμβολιασμού μας. Αυτά θα τα έχουμε μέχρι την ετοιμασία της ηλεκτρονικής εφαρμογής».

Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ιωάννου είπε ότι «ο στόχος μας είναι να μεταφέρουμε την παράκλησή μας στον κόσμο να συνεργαστεί και θερμή μου παράκληση είναι να μην καταπιαστούμε με επιμέρους προβλήματα, αλλά να δούμε τη μεγάλη εικόνα που είναι η συνεργασία του κόσμου, ώστε να καταφέρουμε να μειώσουμε τα κρούσματα, να μειώσουμε τις νοσηλείες. Να μην ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή κάποιοι άνθρωποι δίνουν μάχη για ζωή στις ΜΕΘ».

Για το CoronaPass, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο και εφαρμόζεται σε μεταβατική περίοδο. Όλα εξαρτώνται από την εξέλιξη της πανδημίας.

Ερωτηθείς εάν με την εφαρμογή αυτής της πρακτικής για προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου σε συγκεκριμένους χώρους, δημιουργούνται πολίτες δύο ταχυτήτων, ο κ. Ιωάννου είπε ότι δεν δημιουργούνται δύο ταχυτήτων πολίτες. «Αντιθέτως, ενισχύουμε την ασφάλεια των πολιτών. Άρα είναι από την άλλη και το δικαίωμα του καθενός να νιώθει ασφάλεια. Σίγουρα με την πανδημία έχουν μπει πάρα πολλοί περιορισμοί. Και τα γραπτά μηνύματα δημιουργούν περιορισμούς. Το συγκεκριμένο όμως, διασφαλίζει την ασφάλεια του κόσμου», σημείωσε.

Ερωτηθείς εάν το εμβόλιο της Pfizer θα χορηγηθεί και σε παιδιά στην Κύπρο, ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι στο θέμα των εμβολίων ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. «Όταν και εφόσον ο ΕΜΑ εγκρίνει την χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου σε άλλες ηλικίες φυσικά και θα ακολουθήσουμε τις ηλικίες. Όσον αφορά τις ποσότητες, έχουν παραγγελθεί τεράστιες ποσότητες», είπε.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις μονάδες δειγματοληψίας που θα λειτουργούν στο εξής και αν θα αυξηθούν τα σημεία δεδομένου ότι με τη ρύθμιση για προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου σε συγκεκριμένους χώρους πιθανόν να χρειαστεί περισσότερος κόσμος να υποβληθεί σε τεστ, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι αυξάνονται οι σταθμοί και έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για προμήθεια τεστ. Πρόσθεσε πως υπάρχει και η εναλλακτική για διενέργεια τεστ ιδιωτικά. Σε ό,τι αφορά τα self-test και αν αυτή η πρακτική θα εφαρμοστεί και στην Κύπρο, ο κ. Ιωάννου είπε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, αφού «ο βαθμός ευαισθησίας δεν είναι ο ίδιος, δεν είμαστε βέβαιοι ότι θα δηλώνουν ένα θετικό αποτέλεσμα, και ακριβώς επειδή εμείς κάνουμε μεγάλο αριθμό, όλα τα θετικά καταχωρούνται και αμέσως ξεκινά η ιχνηλάτηση».

Πηγή: gr.euronews.com

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Coronapass – Θύελλα αντιδράσεων στη Κύπρο – Πως θα γίνονται οι μετακινήσεις», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.