ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκή Ένωση: Στα… σκαριά ο ευρωστρατός

Με αφορμή το σύμφωνο ασφάλειας AUKUS, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προανήγγειλε εξελίξεις για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας.
Ευρωπαϊκή Ένωση: Στα… σκαριά ο ευρωστρατός

Ευρωπαϊκή Ένωση: H Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προανήγγειλε την δημιουργία ευρωστρατού.

Ευρωπαϊκή Ένωση: ΗΠΑ, Αυστραλία και Μεγάλη Βρετανία προχώρησαν στο τριμερές αγγλοσαξωνικό σύμφωνο ασφάλειας AUKUS.

Με αφορμή αυτό το γεγονός, όπως και πως η Αυστραλία ακύρωσε την συμφωνία για την προμήθεια υποβρυχίων από το Παρίσι, ήρθε η αντίδραση της Γαλλίας, μέσω των δηλώσεων της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η οποία μίλησε για «ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική», για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος. Πιο συγκεκριμένα, στον ετήσιο απολογισμό της για τη δράση της Ένωσης το 2021, επισήμανε πως:

«Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ασφάλειας και άμυνας για το οποίο η απάντηση είναι λιγότερη συνεργασία. Πρέπει να επενδύσουμε στην κοινή εταιρική σχέση μας και να αξιοποιήσουμε τη μοναδική δύναμη της κάθε πλευράς».

Ενώ έκανε γνωστό πως ο πρόεδρος Μακρόν και η ίδια θα συγκαλέσουν σύνοδο κορυφής για την ευρωπαϊκή άμυνα.

Αν προχωρήσει το όλο εγχείρημα θα φανεί στο διάστημα, ανάμεσα στον Ιανουάριο του 2022 και τον Ιούνιο, όπου η Γαλλία θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ.

Το Παρίσι άλλωστε είναι σε ανοιχτή επικοινωνία τόσο με τον πρόεδρο της Κομισιόν, όσο και τον εκάστοτε επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, που είναι ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο τελευταίος είναι υπέρ της δημιουργίας μίας ευρωπαϊκής δύναμης με 5.000 στρατιώτες ζητώντας από τα 27 κράτη, να αρχίσουν τις ενέργειες τους σύντομα προς αυτόν τον σκοπό.

Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γιώργος Διπλοΐδης

Είμαι ο Γιώργος Διπλοΐδης και γεννήθηκα στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και ψυχολογία αλλά με κέρδισε η πρώτη. Από μικρός ήμουν με μία μπάλα στο χέρι, έτσι αποφάσισα να πιάσω την... πένα. Έχω την ευτυχία να έχω την... αίσθηση κάθε μέσου, Ραδιόφωνο (Radio Sport 98.7, Libero 107.4, Fair Play 96.1, Radio North 98.0), Εφημερίδα (Σπορ του Βορρά, Goal News, Fair Play Arena Press), ιστοσελίδες (Sfina.gr, eurobasket.com) και τηλεόραση (4Ε Τηλεόραση, Βεργίνα). Στο ξεκίνημα της πορείας μου, πριν από 20χρόνια περίπου, άρχισα να πρωτοδιαβάζω το Sportime. To οποίο μου έκανε την τιμή να γράφω γι' αυτό λίγο καιρό πριν φύγει το 2020. Καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ και την γενικότερη ειδησεογραφία, ενώ προσπαθώ να δίνω το... άρωμα των εξελίξεων από την πόλη μου.