Ομάδες ποδοσφαίρου Εθνική Ομάδα ΑΕΚ ΑΕΛ Απόλλων Σμύρνης Άρης Αστέρας Τρίπολης Ατρόμητος Βόλος Λαμία Ολυμπιακός ΟΦΗ ΠΑΟ Παναιτωλικός ΠΑΟΚ ΠΑΣ Γιάννινα Ιωνικός
menu

Ευρωπαϊκή Ένωση: Στα… σκαριά ο ευρωστρατός

Συντάκτης Γιώργος Διπλοΐδης Γιώργος Διπλοΐδης
Ευρωπαϊκή Ένωση: Στα… σκαριά ο ευρωστρατός

Με αφορμή το σύμφωνο ασφάλειας AUKUS, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προανήγγειλε εξελίξεις για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας.

Ευρωπαϊκή Ένωση: H Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προανήγγειλε την δημιουργία ευρωστρατού.

Ευρωπαϊκή Ένωση: ΗΠΑ, Αυστραλία και Μεγάλη Βρετανία προχώρησαν στο τριμερές αγγλοσαξωνικό σύμφωνο ασφάλειας AUKUS.

Με αφορμή αυτό το γεγονός, όπως και πως η Αυστραλία ακύρωσε την συμφωνία για την προμήθεια υποβρυχίων από το Παρίσι, ήρθε η αντίδραση της Γαλλίας, μέσω των δηλώσεων της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η οποία μίλησε για «ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική», για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος. Πιο συγκεκριμένα, στον ετήσιο απολογισμό της για τη δράση της Ένωσης το 2021, επισήμανε πως:

«Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ασφάλειας και άμυνας για το οποίο η απάντηση είναι λιγότερη συνεργασία. Πρέπει να επενδύσουμε στην κοινή εταιρική σχέση μας και να αξιοποιήσουμε τη μοναδική δύναμη της κάθε πλευράς».

Ενώ έκανε γνωστό πως ο πρόεδρος Μακρόν και η ίδια θα συγκαλέσουν σύνοδο κορυφής για την ευρωπαϊκή άμυνα.

Αν προχωρήσει το όλο εγχείρημα θα φανεί στο διάστημα, ανάμεσα στον Ιανουάριο του 2022 και τον Ιούνιο, όπου η Γαλλία θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ.

Το Παρίσι άλλωστε είναι σε ανοιχτή επικοινωνία τόσο με τον πρόεδρο της Κομισιόν, όσο και τον εκάστοτε επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, που είναι ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο τελευταίος είναι υπέρ της δημιουργίας μίας ευρωπαϊκής δύναμης με 5.000 στρατιώτες ζητώντας από τα 27 κράτη, να αρχίσουν τις ενέργειες τους σύντομα προς αυτόν τον σκοπό.

Δημοφιλη Αρθρα