ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Θα συνεχιστούν οι διαδηλώσεις; – Τι λέει πολιτικός αναλυτής

Ποια θα είναι η επόμενη μέρα στη Γαλλία έπειτα από το "ok" του ανώτατου συνταγματικού οργάνου;

Γαλλία: Θα συνεχιστούν οι διαδηλώσεις; - Τι λέει πολιτικός αναλυτής
Συντάκτης: Βαγγέλης Λάσκαρης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Γαλλία: Το ανώτατο συνταγματικό όργανο ενέκρινε την απόφαση της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο απέρριψε επίσης τις εκκλήσεις για δημοψήφισμα από πολιτικούς αντιπάλους, όπως επίσης και ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις, επικαλούμενο νομικές ατέλειες.

Από τον Ιανουάριο έχουν πραγματοποιηθεί δώδεκα ημέρες διαμαρτυρίας κατά των μεταρρυθμίσεων.

Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε μια ειδική συνταγματική εξουσία για να επιβάλει τις μεταρρυθμίσεις χωρίς ψήφο.

Ο πρόεδρος Μακρόν υποστηρίζει ότι οι αλλαγές είναι απαραίτητες για να αποφευχθεί η κατάρρευση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ενώ η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν έγραψε στο Twitter την Παρασκευή ότι «απόψε δεν υπάρχει νικητής, ούτε ηττημένος».

Οι αρχές είχαν απαγορεύσει τις διαδηλώσεις μπροστά από το κτίριο του Συνταγματικού Συμβουλίου μέχρι το πρωί του Σαββάτου, αλλά πλήθη διαδηλωτών είχαν συγκεντρωθεί κοντά και η απόφαση αντιμετωπίστηκε με χλευασμούς.

Ορισμένοι διαδηλωτές φώναξαν ότι θα συνεχίσουν να διαμαρτύρονται μέχρι να αποσυρθούν οι αλλαγές.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έκαναν μια τελευταία έκκληση στον πρόεδρο να μην υπογράψει την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης σε νόμο, αντιμετωπίζοντας τη «μαζική απόρριψη αυτής της μεταρρύθμισης από το κοινό».

Τα συνδικάτα επεσήμαναν ότι έξι παραχωρήσεις που είχαν προστεθεί στις μεταρρυθμίσεις είχαν απορριφθεί από το δικαστήριο, οπότε αυτό που ήταν ήδη άδικο, γινόταν πλέον «ακόμα πιο ανισόρροπο».

Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που έθιξαν τα εννέα μέλη του Συνταγματικού Συμβουλίου ήταν ο λεγόμενος «ανώτερος δείκτης», ο οποίος έχει στόχο να παροτρύνει τις εταιρείες άνω των 1.000 εργαζομένων να προσλάβουν υπαλλήλους +55 ετών.

Η 21χρονη Λούσι, η οποία ήταν ανάμεσα στους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημαρχείο, είπε στο BBC: «Είμαι απογοητευμένη, δεν έχουμε πια τη δύναμη, κανείς δεν μας ακούει όσο κι αν φωνάζουμε, όμως, υπόσχομαι ότι θα συνεχίσω να μιλάω».

Η συνομήλικη Ραφαέλ, από την πλευρά της, ήλπιζε ότι θα υπήρχε κάτι στην απόφαση του συμβουλίου που θα αντικατόπτριζε την τεράστια κινητοποίηση στους δρόμους, ενάντια στις μεταρρυθμίσεις.

Ο 27χρονος Λουκά δήλωσε ότι ανησυχεί για το μέλλον και όσα σκοπεύει να κάνει ο Μακρόν στο υπόλοιπο της προεδρίας του.

Ο Γάλλος πολιτικός αναλυτής Αντουάν Μπριστιέλ δήλωσε στο BBC ότι δεν πίστευε πως θα τερματιστούν σύντομα οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη Γαλλία τους τελευταίους τρεις μήνες.

«Πολλοί έλεγαν ότι οι μεταρρυθμίσεις θα περάσουν και πως το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν θα το απέφευγε, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη», είπε.

Στη συνέχεια προσέθεσε: «Αλλά νομίζω ότι θα δούμε τις επόμενες ώρες και το Σαββατοκύριακο πολλές ταραχές και απεργίες στη χώρα, επειδή το 70% του γαλλικού πληθυσμού αντιτίθεται στις μεταρρυθμίσεις».

Δείτε πρόσφατες εικόνες από την ταραγμένη Γαλλία:

Exit mobile version