ΚΟΣΜΟΣ

Ηνωμένο Βασίλειο: Δεν υπάρχει σωτηρία – Τι προέβλεψε το ΔΝΤ

Η οικονομία στο Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να αναπτυχθεί φέτος, αλλά...
Ηνωμένο Βασίλειο: Δεν υπάρχει σωτηρία – Τι προέβλεψε το ΔΝΤ

Ηνωμένο Βασίλειο: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει αυξήσει τις επικρίσεις για τον μίνι προϋπολογισμό του Κουάσι Κουαρτένγκ, λίγες ημέρες μετά την προειδοποίηση ότι θα πυροδοτήσει την αύξηση των τιμών.

Ο οργανισμός θεωρεί ότι οι φορολογικές περικοπές που ανακοίνωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών θα τονώσουν την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα.

Ωστόσο, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι οι περικοπές θα «περιπλέξουν τον αγώνα» ενάντια στην ακρίβεια.

Αναμένει ότι οι υψηλές τιμές θα διαρκέσουν περισσότερο στο Ηνωμένο Βασίλειο και από τις χώρες εκτός ευρωζώνης μόνο η Σλοβακία θα έχει υψηλότερο πληθωρισμό.

Ο πληθωρισμός, ο οποίος υπολογίζει πώς αλλάζει το κόστος ζωής με την πάροδο του χρόνου, αναμένεται να κορυφωθεί περίπου στο 11,3% πριν από το τέλος του έτους, σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία.

Σε καθένα από τα επόμενα δύο χρόνια, αναμένει ότι οι αυξήσεις των τιμών θα είναι κατά μέσο όρο περίπου 9% – πολύ πάνω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Τράπεζα της Αγγλίας.

Αν και η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να αναπτυχθεί φέτος με τον ταχύτερο ρυθμό από τα κράτη του G7, προβλέπεται ότι το επόμενο έτος θα σταματήσει σχεδόν, καθώς η επέκταση δεν θα ξεπεράσει το 0,3%.

Ωστόσο, τα πιο πρόσφατα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, δεν λαμβάνουν πλήρως υπόψη τον πρόσφατο μίνι προϋπολογισμό του Κουαρτένγκ.

Να σημειωθεί ότι η Ντάουνινγκ Στριτ υπερασπίστηκε τα σχέδια του υπουργού, με τον επίσημο εκπρόσωπο της πρωθυπουργού Λιζ Τρας να υποστηρίζει ότι οι πολιτικές αυτές στοχεύουν «να στηρίξουν τον Βρετανό σε μια εποχή παγκόσμιων υψηλών τιμών».

Πρόσφατο ρεπορτάζ για την οικονομία στο Ηνωμένο Βασίλειο

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ηνωμένο Βασίλειο: Δεν υπάρχει σωτηρία – Τι προέβλεψε το ΔΝΤ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.