ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Κατάπαυση του πυρός – Τι άφησαν πίσω τους οι μάχες;

Ηρεμία επικρατεί στο Ισραήλ τις τελευταίες ώρες μετά και τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου
Ισραήλ: Κατάπαυση του πυρός – Τι άφησαν πίσω τους οι μάχες;

Ισραήλ: Μια εύθραυστη κατάπαυση του πυρός μεταξύ των δυνάμεων της χώρας και των Παλαιστίνιων μαχητών στη Γάζα φαίνεται να τηρείται την Κυριακή.

Είχαν προηγηθεί συγκρούσεις πέντε ημερών που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν συνολικά 35 άνθρωποι.

Ο τελευταίος γύρος μαχών στην περιοχή πυροδοτήθηκε την Τρίτη, όταν ισραηλινά αεροσκάφη σκότωσαν τρεις ανώτατους διοικητές της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ ως απάντηση σε προηγούμενες εκτοξεύσεις ρουκετών από την Παλαιστίνη.

Αυτές οι δολοφονίες πυροδότησαν έναν καταιγισμό πυρών μαχητών και η φωτιά απείλησε να παρασύρει την περιοχή σε έναν ακόμη ολοκληρωτικό πόλεμο, έως ότου επικρατήσει η εκεχειρία με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου αργά το Σάββατο.

Η ηρεμία φάνηκε να φέρνει μια αίσθηση ανακούφισης στους 2.000.000 ανθρώπους της Γάζας και σε εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινούς που σε μεγάλο βαθμό τις τελευταίες ημέρες είχαν περιοριστεί σε καταφύγια.

Πάντως αυτή η συμφωνία δεν προσφέρει τίποτα στη ριζική αντιμετώπιση των υποκείμενων ζητημάτων που έχουν τροφοδοτήσει πολλούς γύρους συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και παλαιστινιακών μαχητικών ομάδων στη Λωρίδα της Γάζας όλα αυτά τα χρόνια.

Το κύριο εμπορικό πέρασμα της περιοχής με το Ισραήλ άνοιξε ξανά την Κυριακή, έπειτα από τις προειδοποιήσεις ότι κινδυνεύει με κλείσιμο το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γάζας.

Το Ισραήλ άρει σταδιακά τους περιορισμούς για τους κατοίκους στα νότια της χώρας, το σημείο δηλαδή που είχε υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά από την εκτόξευση πυραύλων.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την τελευταία μάχη, αφού σκότωσαν τουλάχιστον έξι επίλεκτα μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Ωστόσο, τουλάχιστον 13 από αυτούς που σκοτώθηκαν στη Γάζα ήταν άμαχοι, ανάμεσά τους παιδιά ηλικίας 4 ετών, καθώς και γυναίκες.

Δείτε τι έγινε αυτές τις ημέρες σε Ισραήλ – Παλαιστίνη:

Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.

?>