ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Το CNN λέει πως η Καλιφόρνια σταματάει το εμβόλιο της Moderna

Η Καλιφόρνια θέτει εκτός παρτίδα εμβολίου της Moderna λόγω παρενεργειών -Τι συνέβη.
Κορονοϊός: Το CNN λέει πως η Καλιφόρνια σταματάει το εμβόλιο της Moderna

Η Καλιφόρνια θέτει εκτός παρτίδα εμβολίου της Moderna λόγω παρενεργειών -Τι συνέβη.

Κορονοϊός: Η Καλιφόρνια σταματά τη χορήγηση 330.000 δόσεων του εμβολίου της Moderna, έπειτα από αρκετές σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις που σημειώθηκαν σε ανθρώπους την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το CNN, αξιωματούχοι υγείας στην Καλιφόρνια είπαν στα εμβολιαστικά κέντρα σε ολόκληρη την πολιτεία να μην χορηγούν δόσεις από το εμβόλιο της Moderna, ενώ διερευνούν πιθανές σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.

Περισσότερες από 330.000 δόσεις από την παρτίδα διανεμήθηκαν σε 287 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την πολιτεία από τις 5 έως τις 12 Ιανουαρίου.

Μπορεί να έχουν ήδη χορηγηθεί δεκάδες χιλιάδες δόσεις, αλλά ο αριθμός των αχρησιμοποίητων δόσεων είναι άγνωστος, σύμφωνα με τον Darrel Ng, εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας της Καλιφόρνια.

Το υπουργείο δήλωσε την Κυριακή ότι λιγότερα από 10 άτομα σε μια κλινική στο Σαν Ντιέγκο που έλαβαν δόσεις από τη συγκεκριμένη παρτίδα εμβολίων χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα για τουλάχιστον 24 ώρες. Η πολιτεία είπε ότι δεν γνώριζε κανέναν από οποιονδήποτε από τα άλλα 286 εμβολιαστικά κέντρα που να είχαν παρόμοιες αλλεργικές αντιδράσεις μετά τη λήψη εμβολίου από την παρτίδα.

Το υπουργείο Υγείας της Καλιφόρνια είπε ότι συνέστησε την παύση ολόκληρης της παρτίδας, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν άμεσες δόσεις αντικατάστασης εκτός από αυτές που είχαν ήδη παραγγελθεί.

«Επειδή πρέπει να είμαστε απολύτως προσεκτικοί και αναγνωρίζοντας επίσης την εξαιρετικά περιορισμένη διάθεση του εμβολίου, συνιστούμε στις υπηρεσίες εμβολιασμού να χρησιμοποιούν άλλο εμβόλιο από το διαθέσιμο απόθεμα», δήλωσε η Δρ Erica Pan, κρατική επιδημιολόγος της Καλιφόρνια.

Η Moderna δήλωσε στο CNN: «Η εταιρεία συνεργάζεται πλήρως με το Υπουργείο Υγείας της Καλιφόρνια για τη διερεύνηση αυτών των ανεπιθύμητων ενεργειών. Σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργείου, σε αυτό το σημείο η Moderna δεν γνωρίζει για παρόμοια ανεπιθύμητα συμβάντα σε άλλα κέντρα εμβολιασμού που ενδέχεται να έχουν χορηγούνται εμβόλια από την ίδια παρτίδα.»

Ο Δρ Paul Offit, διευθυντής του Κέντρου Εκπαίδευσης Εμβολίων στο Παιδικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφεια, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κακή παρτίδα δόσεων του εμβολίου.

Οι κρατικοί αξιωματούχοι υγείας δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα συμπτώματα που σχετίζονται με τις αλλεργικές αντιδράσεις, αλλά παρείχαν ένα link για την ιστοσελίδα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, όπου έχει αναφορές σχετικά με την αναφυλαξία – μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση – η οποία μπορεί να συμβεί μετά τη λήψη του Covid-19 εμβόλιο.

Τα συμπτώματα της αναφυλαξίας μπορεί να περιλαμβάνουν δύσπνοια, χαμηλή αρτηριακή πίεση, γρήγορο καρδιακό παλμό, ζάλη και λιποθυμία.

Το CDC θεωρεί ότι μια αλλεργική αντίδραση σε ένα εμβόλιο Covid-19 είναι σοβαρή εάν το άτομο πρέπει να υποβληθεί σε θεραπεία με επινεφρίνη ή πρέπει να πάει στο νοσοκομείο.

Ο Offit, που είναι και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής εμβολίων της FDA, δήλωσε ότι η απόφαση της Καλιφόρνιας να αναστείλει τις δόσεις του εμβολίου ενέχει τους δικούς της κινδύνους, ειδικά επειδή οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορούν να παρακολουθούνται και να αντιμετωπίζονται και, σε αυτήν την περίπτωση, εμφανίστηκαν σε μόνο μία τοποθεσία.

«Θα υπάρξουν άνθρωποι που είτε δεν θα λάβουν αυτό το εμβόλιο είτε δεν θα λάβουν τις δεύτερες δόσεις του εμβολίου, κάτι που τους θέτει σε κίνδυνο, από τη στιγμή που έχουμε έναν ιό που εξαπλώνεται γρήγορα στη χώρα,» είπε ο Offit. «Θα υπάρξουν επίσης άνθρωποι, περίπου 100.000, που θα πεθάνουν τους επόμενους δύο μήνες, και μεταξύ αυτών θα μπορούσαν να είναι εκείνοι που δεν έλαβαν αυτό το εμβόλιο εξαιτίας της παύσης της χορήγησής του “λόγω της προσοχής” αυτής.»

Αξιωματούχοι της Καλιφόρνια αναγνώρισαν ότι ο κίνδυνος σοβαρής ανεπιθύμητης αντίδρασης στο εμβόλιο είναι μικρός, σημειώνοντας ότι ενώ υπάρχουν λιγότερα δεδομένα για το εμβόλιο της Moderna, μόνο περίπου 1 στα 100.000 άτομα εμφανίζουν αναφυλαξία με το εμβόλιο αυτό, που είναι παρόμοιο της Pfizer.

«Το θέμα της αναφυλαξίας αν και είναι τρομακτικό όταν συμβαίνει, εύκολα αναγνωρίζεται και αντιμετωπίζεται γρήγορα και εύκολα με επινεφρίνη», δήλωσε ο Offit. «Δεν καταλαβαίνω πώς το να το βγάζεις από την αγορά είναι ένα συντηρητικό πράγμα που πρέπει να κάνεις ή επειδή θέλεις να είσαι απόλυτα προσεκτικός. Νομίζω ότι το μόνο που κάνει είναι να θέτει τους ανθρώπους σε κίνδυνο άσκοπα.»

Τα κέντρα εμβολιασμού υποτίθεται ότι παρακολουθούν τους ανθρώπους για ανεπιθύμητες ενέργειες, για 15 λεπτά μετά τον εμβολιασμό τους. Επίσης, πρέπει να διαθέτουν τα μέσα για τη θεραπεία ενός ατόμου σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης, εάν απαιτείται.

Magbox. Κάντε δικά σας με ένα κλικ όλα τα αγαπημένα σας περιοδικά.

 

Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.