ΚΟΣΜΟΣ

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «γκρίζαρε» τα Ελληνικά νησιά – 3 φορές δεν απάντησε αν ανήκουν στην Ελλάδα!

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, απέφυγε να απαντήσει αν τα νησιά του Αιγαίου που διεκδικεί η Τουρκία είναι ελληνικά.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «γκρίζαρε» τα Ελληνικά νησιά – 3 φορές δεν απάντησε αν ανήκουν στην Ελλάδα!

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Την ώρα που η Τουρκία προχωρά σε πρωτοφανή κλιμάκωση της πολεμικής της ρητορικής και συγκαλεί ακόμα και Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας με θέμα την Ελλάδα, η πολιτική ίσων αποστάσεων που ακολουθούν οι ΗΠΑ ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης μας έχει διαβεβαιώσει ουκ ολίγες φορές πως βρισκόμαστε στην… σωστή πλευρά της ιστορίας και ότι σε ενδεχόμενο πολεμικό επεισόδιο με την Τουρκία, θα έχουμε στο πλευρό μας τους «συμμάχους», φαίνεται πως οι ίδιοι οι «σύμμαχοι» αλλάζουν «πλευρά της ιστορίας» κατά το δοκούν, αφού πλέον δεν επιθυμούν να δώσουν επίσημη απάντηση ούτε για το αν τα νησιά του Αιγαίου είναι… Ελληνικά!

Αυτό φαίνεται πως είναι το βαρύ κόστος για μια κυβέρνηση που ακολουθεί μονόπαντη πολιτική και θεωρείται ως ένα δεδομένο «πιόνι» της γεωπολιτικής σκακιέρας, που ίσως αποδειχθεί και αναλώσιμο στο τέλος!

Ενώ το ελληνικό κράτος επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη έχει κυριολεκτικά παραχωρήσει «γη και ύδωρ» στον νατοϊκό άξονα και τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ, στη χθεσινή ενημέρωση του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις, ο αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος ρωτήθηκε τρεις φορές από Έλληνα δημοσιογράφο αν τα νησιά του Αιγαίου που διεκδικεί η Τουρκία είναι ελληνικά, και τρεις φορές δεν έδωσε απάντηση (!), παρά είπε μόνο ότι δεν είναι… ώρα για ενδονατοϊκές εντάσεις και ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να επικεντρωθεί στον αγώνα κατά της Ρωσίας!

Αυτός ήταν ολόκληρος ο επίμαχος διάλογος:

Ερώτηση: Η Ελλάδα έχει αναπτύξει, πρόσφατα, δεκάδες θωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώτος, ακριβώς πλησίον της τουρκικής ηπειρωτικής χώρας. Και εσείς, δεν ανησυχείτε ότι αυτές οι εντάσεις ή οι κλιμακώσεις που προκαλούνται από την Ελλάδα πραγματικά αυξάνονται, πραγματικά;

Νεντ Πράις: Η βασική μας υπόθεση είναι ότι σε μια στιγμή που η Ρωσία εισέβαλε για άλλη μια φορά σε ένα κυρίαρχο κράτος και η διατλαντική κοινότητα και η διεθνής κοινότητα στέκονται στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας και ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα, τώρα δεν είναι ώρα για δηλώσεις ή ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ να εργαστούν από κοινού για να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και για να επιλύσουν διπλωματικά τυχόν διαφορές που μπορεί να έχουν.

Ερώτηση (Μιχάλης Ιγνατίου): Αλλά σχετικά με αυτό, μπορείτε να μας πείτε εάν αυτά τα νησιά ανήκουν στην Ελλάδα ή στην Τουρκία;

Νεντ Πράις: Και πάλι, είναι – ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ να επιλύσουν οιεσδήποτε διαφωνίες που μπορεί να έχουν διπλωματικά. Νομίζουμε –

Ερώτηση(Μιχάλης Ιγνατίου): Ποια είναι όμως η θέση των ΗΠΑ σχετικά με αυτό;

Νεντ Πράις: Πιστεύουμε ότι πρέπει να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι σε αυτό που αποτελεί συλλογική απειλή για όλους μας και αυτό είναι η επιθετικότητα της Ρωσίας.

Ερώτηση (Μιχάλης Ιγνατίου): Ναι. Μπορείτε να δεχθείτε μια ερώτηση –και μπορείτε να μου απαντήσετε αργότερα ή αύριο– για τα ελληνικά νησιά; Επειδή βλέπω εδώ Hένα σημείωμα από το Γραφείο Τύπου σας που λέει, το παραθέτω: η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η Ελλάδα έχει κυριαρχία σε αυτά τα νησιά. δεν αμφισβητείται. Μπορείτε να δεχθείτε την ερώτησή μου και να μου απαντήσετε αύριο;

Νεντ Πράις: Θα δω αν έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες για να σας δώσουμε στη συνέχεια.

Μετά από την πλήρως αποστασιοποιημένη στάση του Νέντ Πράις που – αν μη τι άλλο – ευνοεί απόλυτα το επικοινωνιακό «γκριζάρισμα» των ελληνικών νησιών που επιχειρεί η Τουρκία, στάλθηκε στον Μιχάλη Ιγνατίου ένα μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που μπορεί να αποδοθεί στον Νέντ Πράις και ανέφερε πως: «Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών θα πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας επί αυτών των νησιών δεν αμφισβητείται».

Ουσιαστικά -δηλαδή- η κυβέρνηση των ΗΠΑ σε προφορικό επίπεδο ένιψε τας χείρας της μπροστά στα γεωπολιτικά «νταηλίκια» Ερντογάν και έδωσε ένα γραπτό παρηγορητικό «χτύπημα στην πλάτη» για τις επίμονες ερωτήσεις του Έλληνα δημοσιογράφου.

Η Ρωσία προχώρησε σε στρατιωτική επέμβαση κατά μιας άλλης χώρας (της Ουκρανίας) και οι ΗΠΑ το έχουν αναδείξει ως μείζον διεθνές θέμα, κατηγορώντας το Κρεμλίνο για επιθετικό επεκτατισμό. Τώρα που η Τουρκία απειλεί ανοιχτά πως θα κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα προς την Ελλάδα, και μάλιστα χωρίς το παραμικρό έρεισμα διεθνούς δικαίου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πότε σφυρίζει αδιάφορα, πότε ρίχνει «στάχτη στα μάτια» της Ελλάδας και πότε με πολιτική ίσων αποστάσεων (που ευνοεί πάντα τον επιτιθέμενο), υποδαυλίζει την τουρκική επιθετικότητα και την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.

Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.