ΚΟΣΜΟΣ

Οι δηλώσεις της Σ. Αραβίας έριξαν την τιμή του πετρελαίου

Ο Χαλίντ αλ Φατίχ, υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε χθες από το Ριάντ ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή της κατά 1 με 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα
Οι δηλώσεις της Σ. Αραβίας έριξαν την τιμή του πετρελαίου

Η διαβεβαίωση της Σαουδικής Αραβίας πως έχει τη δυνατότητα να προμηθεύσει, γρήγορα, την αγορά με επιπλέον πετρέλαιο ώστε να καλύψει την αποχώρηση του Ιράν από την παγκόσμια αγορά, εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων, οδήγησε χθες σε πολύ μεγάλη υποχώρηση της τιμής του.

Ο Χαλίντ αλ Φατίχ, υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε χθες από το Ριάντ ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή της κατά 1 με 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα.

Η διαβεβαίωση διέλυσε και την ανησυχία της αγοράς πως το Ριάντ θα μπορούσε να περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου στην περίπτωση που του επιβληθούν κυρώσεις για την υπόθεση Κασόγκι. Η τιμή του πετρελαίου Brent υποχωρούσε χθες βράδυ κατά 4,21% στα 76,47 δολάρια το βαρέλι. Ανάλογη ήταν η πορεία και του αμερικανικού αργού (WTI), η τιμή του οποίου υποχωρούσε κατά 4,67% στα 66,12 δολάρια το βαρέλι. «Θα εξετάσουμε αν υπάρχουν προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς, ιδιαίτερα με τις επικείμενες κυρώσεις κατά του Ιράν. Στη συνέχεια θα πορευτούμε με το ίδιο σκεπτικό που έχουμε σήμερα, δηλαδή να καλύπτουμε όποια ζήτηση προκύψει ώστε να διασφαλίσουμε πως είναι ικανοποιημένοι οι πελάτες», δήλωσε ο Αλ Φατίχ, ο οποίος είναι και διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco.

Ο Πίτερ Κίρναν, αναλυτής του Economist Intelligence Unit, δήλωσε πως θα ήταν καταστροφικό για τη Σαουδική Αραβία να μειώσει την παραγωγή της, διότι θα διακινδύνευε να χάσει μερίδιο αγοράς και να πλήξει τη φήμη της ως ενός σταθερού παράγοντα της αγοράς πετρελαίου. Οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν θα ισχύσουν επίσημα στις 4 Νοεμβρίου. Η Ουάσιγκτον έχει ανακοινώσει πως επιθυμεί να σταματήσει όλες τις εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν και έχει καλέσει τις υπόλοιπες χώρες να αυξήσουν την παραγωγή τους, ώστε να καλύψουν το κενό.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

 

Βομβιστική επίθεση με έξι νεκρούς στο Ιράκ

Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.