ΚΟΣΜΟΣ

Περού: Παρέλαβε γλυπτό που είχε μεταφερθεί στην Ελβετία – Από πότε χρονολογείται;

Το 1970 η Ελβετία και το Περού υπέγραψαν μια σύμβαση της UNESCO, που απαγορεύει την παράνομη εισαγωγή και εξαγωγή πολιτιστικών αγαθών.
Περού: Παρέλαβε γλυπτό που είχε μεταφερθεί στην Ελβετία – Από πότε χρονολογείται;

Όπως έγινε γνωστό τις τελευταίες ώρες, η Ελβετία παρέδωσε ένα μεγάλο γλυπτό στο Περού, το μέρος δηλαδή όπου είχε σμιλευτεί πριν από περίπου 2.500 χρόνια.

Πρόκειται για ένα μονολιθικό γλυπτό, βάρους σχεδόν 200 κιλών, που σχηματίζει ένα ανθρώπινο πρόσωπο σε μία πέτρα.

Μεταφέρθηκε στην Ελβετία με φορτηγό το 2016 από τη Γερμανία, κατόπιν αιτήματος ενός εμπόρου έργων τέχνης.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Πολιτισμού της χώρας (FOC) ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το γλυπτό δεν είχε δηλωθεί σωστά ως πολιτιστική ιδιοκτησία.

Αργότερα κατασχέθηκε, καθώς υπήρχαν «βάσιμες υποψίες» ότι είχε ληφθεί παράνομα από το Περού.

Η Καρίν Μπάχμαν, επικεφαλής του FOC, παρουσίασε το διακοσμητικό πέτρινο γλυπτό στον Περουβιανό πρέσβη Λουίς Αλμπέρτο Κάστρο Χοο στο τελωνείο του Βάιλ αμ Ράιν, στα ελβετογερμανικά σύνορα, εκεί όπου είχε ανακαλυφθεί πριν από επτά χρόνια.

Οι ειδικοί της FOC το εξέτασαν και διαπίστωσαν ότι «η πέτρινη κεφαλή 2.500 ετών από τον προκολομβιανό πολιτισμό των Σαβίν (σ.σ. περίπου 1.200 έως 550 π.Χ.), προέρχεται από το σημερινό Περού», όπως ανέφερε η ανακοίνωση.

Το κράτος της Νότιας Αμερικής επλήγη σε μεγάλο βαθμό από τη λεηλασία και την καταστροφή αρχαιολογικών χώρων.

Τα κομμάτια της προκολομβιανής εποχής, όπως το εν λόγω πέτρινο γλυπτό, συγκαταλέγονται στις πιο επαπειλούμενες κατηγορίες πολιτιστικών αγαθών του Περού, ανέφερε η FOC.

Το 1970 η Ελβετία και το Περού υπέγραψαν μια σύμβαση της UNESCO, που απαγορεύει την παράνομη εισαγωγή και εξαγωγή πολιτιστικών αγαθών.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν επίσης διμερή συμφωνία το 2016, προκειμένου να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στο συγκεκριμένο ζήτημα.

«Αυτή η αποκατάσταση υπογραμμίζει την κοινή δέσμευση της Ελβετίας και του Περού για την καταπολέμηση της παράνομης μεταβίβασης πολιτιστικών αγαθών», ανέφερε η FOC.

Ενδεικτικά «κομμάτια» της προκολομβιανής περιόδου στο Περού:

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Περού: Παρέλαβε γλυπτό που είχε μεταφερθεί στην Ελβετία – Από πότε χρονολογείται;», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.