ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Ιστορικές διαδηλώσεις στη Βαρσοβία και σε άλλες πόλεις – Πάνω από μισό εκατομμύριο στους δρόμους

Σε πρωτοφανή αναβρασμό βρίσκεται η Πολωνία
Πολωνία: Ιστορικές διαδηλώσεις στη Βαρσοβία και σε άλλες πόλεις – Πάνω από μισό εκατομμύριο στους δρόμους

Πολωνία: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Βαρσοβία σε μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1989.

Τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν τους πολίτες να συμμετάσχουν στην πορεία ενάντια στο εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), του οποίου ηγείται ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι.

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ και ο πρώην πρόεδρος Λεχ Βαλέσα.

Το PiS καταδίκασε τη συγκέντρωση ως «πορεία μίσους».

Το γραφείο του δημάρχου της Βαρσοβίας εκτίμησε ότι 500.000 άνθρωποι βρέθηκαν στην κινητοποίηση, η οποία ορίστηκε στην 34η επέτειο των πρώτων μερικώς ελεύθερων εκλογών στην Πολωνία.

Πολλοί ταξίδεψαν απ’ όλη τη χώρα γι’ αυτόν τον σκοπό, ενώ ταυτόχρονες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις, όπως η Κρακοβία.

Μια γκάμα θεμάτων έφερε τις πολυπληθείς διαμαρτυρίες, συμπεριλαμβανομένης της απογοήτευσης για τον πληθωρισμό, του κόστους ζωής και των δικαιωμάτων για τις γυναίκες.

Ανησυχίες έχουν επίσης εκφραστεί κατά του νέου νόμου που κατηγορείται ότι υπονομεύει τη δημοκρατία της χώρας.

Ο νόμος, ο οποίος επικρίθηκε από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, συστήνει μια επιτροπή για τη διερεύνηση της αδικαιολόγητης ρωσικής επιρροής στην πολωνική πολιτική και έχει την εξουσία να απαγορεύει στους ανθρώπους να αναλαμβάνουν δημόσια αξιώματα επί 10 χρόνια.

Η κυβέρνηση αρνείται ότι υπονομεύει τη δημοκρατία και ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα έχει προτείνει τροποποιήσεις για την κατάργηση αυτών των εξουσιών.

Ωστόσο, οι επικριτές λένε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου του Ντόναλντ Τουσκ, ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Πολωνίας και επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Civic Platform (PO).

Δείτε αναλυτικά όλα όσα συνέβησαν στην Πολωνία αυτές τις ώρες:

Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.

?>