ΚΟΣΜΟΣ

Σαν Σήμερα: H Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων

Στις 9 Ιουνίου κάθε χρόνο, έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων.
Σαν Σήμερα: H Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων

Στις 9 Ιουνίου κάθε χρόνο, έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων.

Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων: Κάθε έτος στις 9 Ιουνίου, έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων (World Archives Day). Έτσι δίνεται η ευκαιρία στους επιστήμονες και στους αρχειονόμους, να δείξουν στον κόσμο πόσο σημαντική είναι η αρχειοθέτηση.

Επίσης μπορούν να παρακινήσουν την κοινωνία να ανακαλύψει, πόσο πλούτος… κρύβεται μέσα σ’ αυτά. Πόσα τεκμήρια πολιτιστικής κληρονομιάς μπορούν να ανακαλύψουν, όταν έρθουν σε επαφή μαζί τους.

Στα αρχεία μπορεί κάποιος να βρει πολλές πληροφορίες, που δεν γνώριζε. Όμως ταυτόχρονα αποτελούν, έναν τρόπο διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η αρχειακή κληρονομιά μαρτυρά την οικονομική, πολιτική και κοινωνική ανάπτυξη του κόσμου, στο βάθος αμέτρητων χρόνων. Επίσης υπάρχει μεγάλη ποικιλία όσον αφορά, τις μορφές στις οποίες φυλάσσονται.

Για να διατηρηθούν όμως όλες αυτές οι πηγές, είναι απαραίτητο να γίνεται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση όλων των τύπων των αρχείων.

Όλα αυτά αποτελούνται από τεκμήρια που δημιουργήθηκαν, κατ’ εφαρμογή κάποιων νομικών υποχρεώσεων ή στο πλαίσιο κάποιας συναλλαγής και περιέχουν σημαντικά στοιχεία και πληροφορίες για έναν οργανισμό ή πρόσωπο.

Τα τεκμήρια είναι όλο το υλικό, που διατηρήθηκε από τους δημιουργούς ή κατόχους του, εξαιτίας της νομικής αξίας και ιστορικής σημασίας του.

Συμπερασματικά η ημέρα αυτή έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα αρχεία. Για τα οφέλη που μπορούν να έχουν από αυτά αν τα διαχειριστούν με σωστό τρόπο.

Τέλος την ενίσχυση της εικόνας τους και την Παγκόσμια προβολής τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ατζέντα της ημέρας (09/06)

Απίθανες προσφορές και σούπερ πακέτα σε παιδικά περιοδικά και παραμύθια στο Magbox.gr.

Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γιώργος Διπλοΐδης

Είμαι ο Γιώργος Διπλοΐδης και γεννήθηκα στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και ψυχολογία αλλά με κέρδισε η πρώτη. Από μικρός ήμουν με μία μπάλα στο χέρι, έτσι αποφάσισα να πιάσω την... πένα. Έχω την ευτυχία να έχω την... αίσθηση κάθε μέσου, Ραδιόφωνο (Radio Sport 98.7, Libero 107.4, Fair Play 96.1, Radio North 98.0), Εφημερίδα (Σπορ του Βορρά, Goal News, Fair Play Arena Press), ιστοσελίδες (Sfina.gr, eurobasket.com) και τηλεόραση (4Ε Τηλεόραση, Βεργίνα). Στο ξεκίνημα της πορείας μου, πριν από 20χρόνια περίπου, άρχισα να πρωτοδιαβάζω το Sportime. To οποίο μου έκανε την τιμή να γράφω γι' αυτό λίγο καιρό πριν φύγει το 2020. Καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ και την γενικότερη ειδησεογραφία, ενώ προσπαθώ να δίνω το... άρωμα των εξελίξεων από την πόλη μου.