Στις 9 Ιουνίου κάθε χρόνο, έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων.

Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων: Κάθε έτος στις 9 Ιουνίου, έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων (World Archives Day). Έτσι δίνεται η ευκαιρία στους επιστήμονες και στους αρχειονόμους, να δείξουν στον κόσμο πόσο σημαντική είναι η αρχειοθέτηση.

Επίσης μπορούν να παρακινήσουν την κοινωνία να ανακαλύψει, πόσο πλούτος… κρύβεται μέσα σ’ αυτά. Πόσα τεκμήρια πολιτιστικής κληρονομιάς μπορούν να ανακαλύψουν, όταν έρθουν σε επαφή μαζί τους.

Στα αρχεία μπορεί κάποιος να βρει πολλές πληροφορίες, που δεν γνώριζε. Όμως ταυτόχρονα αποτελούν, έναν τρόπο διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η αρχειακή κληρονομιά μαρτυρά την οικονομική, πολιτική και κοινωνική ανάπτυξη του κόσμου, στο βάθος αμέτρητων χρόνων. Επίσης υπάρχει μεγάλη ποικιλία όσον αφορά, τις μορφές στις οποίες φυλάσσονται.

Για να διατηρηθούν όμως όλες αυτές οι πηγές, είναι απαραίτητο να γίνεται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση όλων των τύπων των αρχείων.

Όλα αυτά αποτελούνται από τεκμήρια που δημιουργήθηκαν, κατ’ εφαρμογή κάποιων νομικών υποχρεώσεων ή στο πλαίσιο κάποιας συναλλαγής και περιέχουν σημαντικά στοιχεία και πληροφορίες για έναν οργανισμό ή πρόσωπο.

Τα τεκμήρια είναι όλο το υλικό, που διατηρήθηκε από τους δημιουργούς ή κατόχους του, εξαιτίας της νομικής αξίας και ιστορικής σημασίας του.

Συμπερασματικά η ημέρα αυτή έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα αρχεία. Για τα οφέλη που μπορούν να έχουν από αυτά αν τα διαχειριστούν με σωστό τρόπο.

Τέλος την ενίσχυση της εικόνας τους και την Παγκόσμια προβολής τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ατζέντα της ημέρας (09/06)

Απίθανες προσφορές και σούπερ πακέτα σε παιδικά περιοδικά και παραμύθια στο Magbox.gr.