ΚΟΣΜΟΣ

Συγκλονιστικό: Ξεκινάει ο πόλεμος για το νερό

Θα μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να φέρει συνέπειες, χειρότερες από έναν πόλεμο; Ναι καθώς ξεκινά ο πόλεμος για το νερό!

Ιρακ και Συρία απειλούνται άμεσα από Λειψυδρία και λόγω ξηρασίας και ανόδου της θερμοκρασίας. Έτσι οδηγούνται στον... πόλεμο για το νερό!
Συντάκτης: Αλέξανδρος Κωτάκης Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Περισσότεροι από 12 εκατομμύρια άνθρωποι στη Συρία και το Ιράκ χάνουν πρόσβαση σε νερό, φαγητό και ηλεκτρικό ρεύμα, προειδοποιούν σήμερα 13 ομάδες βοήθειας που εργάζονται στην περιοχή.

Έτσι απαιτείται επείγουσα δράση για την καταπολέμηση μιας σοβαρής κρίσης νερού που θα οδηγήσει στον λεγόμενο «πόλεμο του νερού». Και επιπλέον, πολύ πιθανό σε έναν ακόμη λόγο για μετανάστευση αρκετών πολιτών αυτών των των χωρών προς την Ευρώπη.

Στην έλλειψη του νερού συντελούν η άνοδος της θερμοκρασίας (κλιματική αλλαγή), τα χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων (σε αριθμούς ρεκόρ πλέον),  με την ξηρασία να στερεί στους ανθρώπους από πόσιμο νερό, αλλά και το νερό για τη γεωργία.

Οι συνέπειες δεν σταματούν εδώ καθώς τα παραπάνω διαταράσσουν επίσης την ηλεκτρική ενέργεια καθώς τα φράγματα εξαντλούνται από το νερό, γεγονός που με τη σειρά του επηρεάζει τη λειτουργία βασικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων υγείας. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή αυξάνουν τους κινδύνους και τη σοβαρότητα της ξηρασίας.

Περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι στη Συρία εξαρτώνται άμεσα από το νερό ποταμού. Στο Ιράκ, η απώλεια πρόσβασης σε νερό από τον ποταμό και η ξηρασία, απειλούν τουλάχιστον επτά εκατομμύρια ανθρώπους. Περίπου 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα γεωργικής γης κινδυνεύουν από συνολική ξηρασία. Δύο φράγματα στη βόρεια Συρία, που εξυπηρετούν τρία εκατομμύρια ανθρώπους με ηλεκτρικό ρεύμα, αντιμετωπίζουν επικείμενο κλείσιμο.

Οι κοινότητες στη Χασάκα, το Χαλέπι, τη Ράκα και τη Ντέιρ εζ Ζουρ, συμπεριλαμβανομένων των εκτοπισμένων ατόμων σε καταυλισμούς, έχουν παρατηρήσει αύξηση των κρουσμάτων ασθενειών που μεταδίδονται από το νερό όπως η διάρροια, από τη μείωση του νερού.

Στο Ιράκ, μεγάλα τμήματα αγροτικών εκτάσεων, αλιείας, παραγωγής ενέργειας και πόσιμου νερού έχουν εξαντληθεί. Στην επαρχία της Νινεβά, η παραγωγή σίτου αναμένεται να μειωθεί κατά 70 % λόγω της ξηρασίας, ενώ στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά το ήμισυ. Ορισμένες οικογένειες στην Άνμπαρ που δεν έχουν πρόσβαση σε νερό ποταμού ξοδεύουν έως και 80 δολάρια το μήνα για νερό.

«Η συνολική κατάρρευση της παραγωγής νερού και τροφίμων για εκατομμύρια Σύρους και Ιρακινούς είναι επικείμενη», δήλωσε ο Carsten Hansen, Περιφερειακός Διευθυντής του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων. «Καθώς εκατοντάδες χιλιάδες Ιρακινοί εξακολουθούν να είναι εκτοπισμένοι και πολλοί ακόμη να φεύγουν για τη ζωή τους στη Συρία, η ξεδιπλωμένη κρίση νερού θα γίνει σύντομα μια άνευ προηγουμένου καταστροφή που θα ωθήσει περισσότερο τον εκτοπισμό».

Ο Περιφερειακός Διευθυντής του CARE στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Nirvana Shawky, δήλωσε: «Η κατάσταση απαιτεί από τις αρχές της περιοχής και τις κυβερνήσεις δωρητές να ενεργήσουν γρήγορα για να σώσουν ζωές σε αυτήν την τελευταία κρίση, που έρχεται συνέχεια των συνεπειών του COVID-19 και της μεγάλης οικονομικής παρακμής. Μακροπρόθεσμα, πέρα ​​από τροφή και νερό έκτακτης ανάγκης, πρέπει να επενδύσουν σε βιώσιμες λύσεις για την κρίση του νερού».

Ο Περιφερειακός Διευθυντής του Δανικού Συμβουλίου Προσφύγων στη Μέση Ανατολή, Gerry Garvey, δήλωσε: «Αυτή η κρίση νερού είναι βέβαιο ότι θα επιδεινωθεί. Είναι πιθανό να αυξήσει τις συγκρούσεις σε μια ήδη αποσταθεροποιημένη περιοχή. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Πρέπει να βρούμε βιώσιμες λύσεις που θα εγγυώνται το νερό και τα τρόφιμα σήμερα και για τις επόμενες γενιές ».

Στο Αλ Σεμπάτ, 30 χιλιόμετρα μακριά από τη Χασάκα, οι κάτοικοι είδαν δεκάδες χωρικούς να φεύγουν σε άλλες περιοχές, αναγκασμένοι να φύγουν από την ξηρασία.

«Φέτος γίναμε μάρτυρες ενός κύματος έντονης ξηρασίας και ως αποτέλεσμα τα εδάφη μας δεν παρήγαγαν καλλιέργειες και δεν έχουμε πηγές πόσιμου νερού ούτε για εμάς ούτε για τα ζώα μας», δήλωσε ο Αμπντάλα, ηγέτης της φυλής από την Αλ. Sebat. «Είναι εκνευριστικό να πιστεύουμε ότι οι τρέχουσες συνθήκες θα μας αναγκάσουν να εγκαταλείψουμε τις αγροτικές περιοχές και ότι τα εδάφη μας θα παραμείνουν ερείπια».

Πολλοί αγρότες έχουν ξοδέψει τις αποταμιεύσεις τους και έχουν χρεωθεί για να κρατήσουν τα ζώα τους στη ζωή.

«Λόγω της ξηρασίας δεν μπόρεσα να μαζέψω σιτάρι», δήλωσε ο Χαμίντ Αλί από το Μπαάτζ, μια από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο στη Νινεβά του Ιράκ. «Τώρα είμαι γεμάτος χρέη».

Για το τέλος ας θυμίσουμε όσα έλεγε Γέροντας Παΐσιος για το νερό:

«Όταν ακούσετε ότι τα νερά του Ευφράτη τα κόβουν από ψηλά οι Τούρκοι με φράγματα, και τα χρησιμοποιούν γιά αρδευτικά έργα, τότε να ξέρετε ότι ήδη έχουμε μπει στην ετοιμασία του μεγάλου εκείνου πολέμου και ότι προετοιμάζεται ο δρόμος για τις μύριες μυριάδων στρατού των από ανατολών ηλίου, που αναφέρει η Αποκάλυψη».

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Πού θα γίνουν δωρεάν rapid test την Πέμπτη (26/8)

Εμβόλιο Pfizer: Έγκριση μόνιμης άδειας χωρίς τη δυνατότητα μελέτης πιθανών επιπτώσεων – Για ποιο λόγο παίρνει το ρίσκο ο FDA

Κορονοϊός κρούσματα: Πάνω από 5,6 εκατομμύρια οι εμβολιασμένοι, πάνω από 3.000 τα νέα κρούσματα

Exit mobile version