ΚΟΣΜΟΣ

Tiangong-1: Γιατί ήταν τόσο δύσκολο να γνωρίζουμε που θα χτυπήσει; (pics/vid)

Δύο οι βασικές αιτίες της αβεβαιότητας των επιστημόνων
Tiangong-1: Γιατί ήταν τόσο δύσκολο να γνωρίζουμε που θα χτυπήσει; (pics/vid)

Ο κινεζικός διαστημικός σταθμός Tiangong-1, ένας πρωτότυπος οικότοπος μεγέθους 9,4 τόνων μπήκε ξημερώματα Μ.Δευτέρας στην ατμόσφαιρα της γης και κάηκε. Βέβαια μέχρι να συμβεί αυτό και να ανακουφιστούμε πως δεν θα το «φάμε στο κεφάλι», η ψυχούλα έτρεμε.

Αποτέλεσμα εικόνας για tiangong-1Γιατί όμως ήταν τόσο δύσκολο να προβλέψουν οι επιστήμονες το σημείο που θα χτυπούσε ο διαστημικός σταθμός;

Η Αεροδιαστημική εταιρεία είχε προβλέψει πως ο Tiangong-1,  θα έπεφτε στις 2 Απριλίου στη Γη, χωρίς κανείς να γνωρίζει ακριβώς το σημείο πρόσκρουσης.

Ωστόσο τα πράγματα δεν έγιναν έτσι όπως περίμεναν οι επιστήμονες – κι ευτυχώς μεταξύ μας.

Η αιτία για την αλλαγή στις προβλέψεις είναι όπως αναφέρθηκε η ήσυχη ηλιακή δραστηριότητα.Μάλιστα αποδεικνύεται ότι ένας «ενεργός» ήλιος στέλνει ρεύματα ηλεκτρικά φορτισμένης ύλης με τη μορφή ηλιακών φωτοβολίδων.

Αυτή η ενέργεια διαφαίνεται κυρίως υπό μορφή ακτινοβολιών μικρού κύματος, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο του Χονγκ Κονγκ. Αυτά τα χαμηλά μήκη κύματος απορροφώνται από τα αέρια στην ατμόσφαιρα της Γης. Το αποτέλεσμα, τουλάχιστον όσον αφορά τις συνέπειες για την πτώση του Tiangong-1, ήταν η αύξηση της πυκνότητας στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Αποτέλεσμα εικόνας για tiangong-1

Πρακτικά, όπως εξηγούν επιστήμονες  περισσότερη πυκνότητα σημαίνει περισσότερη κίνηση, όμως  το ρεύμα ηλιακών σωματιδίων που υποτίθεται πως θα χτυπούσε την ατμόσφαιρα της Γης μεταβάλλοντας το χρόνο της και το σημείο της πτώσης του διαστημικού σταθμού δεν χτύπησε ποτέ και γι ‘αυτό και άλλαξε η πρόβλεψη για την επανεισδοχή του Tiangong-1.

Μια άλλη αιτία της αβεβαιότητας των ειδικών,ήταν πως ο Tiangong-1θα ήταν προσανατολισμένος καθώς έμπαινε στην ατμόσφαιρα.

Ωστόσο πολλοί εξέφρασαν την άποψη πως ο Tiangong-1 μπορεί να επιτάχυνε καθώς εισέρχονταν στην ατμόσφαιρα της γης και αν κάτι τέτοιο συνέβαινε, η ατμόσφαιρα ενδεχομένως να μπορούσε  να επηρεάσει τον προσανατολισμό ή τη στάση του Tiangong-1 – ακριβώς όπως ένα βέλος στον αέρα.

Βέβαια, ευτυχώς για μας ο Tianong έγινε στάχτη και μπούρμπερη και μας γλίτωσε από την αγωνία!

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Tiangong-1: Γιατί ήταν τόσο δύσκολο να γνωρίζουμε που θα χτυπήσει; (pics/vid)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Σία Ανδρικάκη

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.