ΚΟΣΜΟΣ

Το αρχαιότερο DNA αποκαλύπτει τον χαμένο κόσμο 2.000.000 ετών

Οι επιστήμονες βρήκαν DNA μαστοδόντων (μοιάζουν με ελέφαντα), ταράνδους, χήνες και θαλάσσια ζωή
Το αρχαιότερο DNA αποκαλύπτει τον χαμένο κόσμο 2.000.000 ετών

Το αρχαιότερο DNA που έχει ποτέ αναλυθεί σε αλληλουχία, αποκαλύπτει πώς έμοιαζε η Αρκτική πριν από 2.000.000 χρόνια όταν ήταν πιο ζεστή.

Σήμερα η περιοχή στη Βόρεια Γροιλανδία είναι μια πολική έρημος, αλλά το γενετικό υλικό, το οποίο εξάγεται από το έδαφος, έχει αποκαλύψει μια πλούσια σειρά φυτών και ζώων.

Οι επιστήμονες βρήκαν γενετικά ίχνη μαστοδόντων (μοιάζουν με ελέφαντα), ταράνδους και χήνες που τριγυρνούσαν ανάμεσα σε σημύδες και λεύκες, όπως επίσης θαλάσσια ζωή, συμπεριλαμβανομένων καβουριών και φυκιών.

Η έρευνα, την οποία διενήργησε ο Έσκε Βίλερσλεβ από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και του Κέμπριτζ, δημοσιεύεται στο Nature.

Ο καθηγητής είπε ότι αυτό το μείγμα ειδών της Αρκτικής και των εύκρατων ειδών που ζουν δίπλα-δίπλα, δεν έχει σύγχρονο αντίστοιχο.

Η έρευνα διεξήχθη σε μια περιοχή, η οποία ονομάζεται σχηματισμός Kap København και βρίσκεται στο βορειότερο τμήμα της Γροιλανδίας.

Μέχρι τώρα ήταν δύσκολο να γυρίσεις το ρολόι πίσω και να δεις πώς ήταν αυτή η περιοχή πριν από 2.000.000 χρόνια.

Τα απολιθώματα ζώων αυτής της περιόδου είναι εξαιρετικά σπάνια εκεί.

«Στην πραγματικότητα, από το Kap København, τα μόνα ζώα που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ μέσω μακρο-απολιθωμάτων είναι ένα δόντι λαγού και ένα σκαθάρι της κοπριάς. Έτσι οι άνθρωποι δεν είχαν ιδέα τι είδους πανίδα υπήρχε τότε», εξήγησε ο καθηγητής Βίλερσλεβ.

Αντίθετα, η ομάδα στράφηκε στο περιβαλλοντικό DNA ή eDNA. Αυτό είναι γενετικό υλικό που απορρίπτεται από φυτά και ζώα, για παράδειγμα, από κύτταρα δέρματος ή περιττώματα, και συσσωρεύεται στο περιβάλλον τους.

Είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται πλέον ευρέως στη συντήρηση. Για παράδειγμα, η μελέτη του DNA που βρέθηκε σε μια σταγόνα θαλασσινού νερού δύναται να αποκαλύψει όλα τα πλάσματα που έχουν ζήσει σε μία κηλίδα του ωκεανού, ακόμα κι αν δεν μπορεί κανείς να δει τα μεμονωμένα ζώα.

Στη Γροιλανδία, η ομάδα χρησιμοποίησε αρχαία δείγματα εδάφους για να κοιτάξει πίσω στο χρόνο τη βιολογία της Πρώιμης Πλειστόκαινης Εποχής.

Βρήκε ένα δασικό οικοσύστημα, με αρκτικούς θάμνους, βότανα, φτέρες και βρύα να φυτρώνουν ανάμεσα στα δέντρα.

«Μεταξύ της ανακάλυψης DNA από πλάσματα όπως τα τρωκτικά, οι τάρανδοι και οι χήνες, η ανακάλυψη του DNA των μαστοδόντων ήταν μια έκπληξη. Κατά το παρελθόν, κανείς δεν είχε βρει πλάσματα που μοιάζουν με ελέφαντα στη Γροιλανδία», είπε ο καθηγητής Βίλερσλεβ στο BBC.

Πριν από 2.000.000 χρόνια, η Βόρεια Γροιλανδία ήταν πολύ πιο ζεστή από ό,τι είναι τώρα.

Οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες ήταν περίπου 11-19 βαθμοί Κελσίου υψηλότερες.

«Αυτό που μας λέει πραγματικά είναι ότι η πλαστικότητα των βιολογικών οργανισμών χαρακτηρίζεται πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι πιστεύαμε», είπε.

Δείτε video για το αρχαιότερο DNA που εντοπίστηκε:

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Το αρχαιότερο DNA αποκαλύπτει τον χαμένο κόσμο 2.000.000 ετών», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.