Η Τουρκία ανυπομονεί για το εγχείρημα, το οποίο άρχισε πριν από τέσσερα χρόνια

Η Τουρκία ανυπομονεί για το εγχείρημα, το οποίο άρχισε πριν από τέσσερα χρόνια

Τουρκία: Τέσσερα μόλις χρόνια χρειάστηκε μια ομάδα φοιτητών του πανεπιστημίου Zonguldak Bülent Ecevit για να… συνδεθεί με το Διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα, οι νεαροί δημιούργησαν έναν δορυφόρο τσέπης, ο οποίος δεν εκτοξεύθηκε πέρυσι λόγω πανδημίας.

Τούτο θα συμβεί στις 13 Ιανουαρίου, μαζί με έναν πύραυλο SpaceX Falcon από τις ΗΠΑ.

Η ομάδα φοιτητών ονομάστηκε «Grizu 263», με σκοπό να τιμήσει τη μνήμη των 263 ανθρακωρύχων που έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη μεθανίου

  • στις 3 Μαρτίου 1992
  • στην περιοχή Κοζλού του Ζονγκουλντάκ

Η Τουρκία ανυπομονεί για το εγχείρημα

Οι νεαροί συναντήθηκαν με τον πρύτανη του πανεπιστημίου Μουσταφά Τσουφαλί, ο οποίος έλαβε πληροφορίες από τον επικεφαλής τους Μουτζαφέρ Ντουισάλ και τον Μπουλέν Εκμεκτσί.

«Ο δορυφόρος θα εκτοξευτεί στο Διάστημα από τις ΗΠΑ. Θα τον παρακολουθήσουμε ζωντανά από το πανεπιστήμιό μας όλοι μαζί εκείνη την ημέρα. Συγχαίρω τα καμάρια του Ζονγκουλντάκ και της χώρας μας, της ομάδας Grizu-263. Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά», είπε μεταξύ άλλων ο Τσουφαλί.

Εκ μέρους της ομάδας, ο Ντουισάλ τόνισε ότι σκοπός του εγχειρήματος είναι να πραγματοποιηθούν πειράματα και δοκιμές.

«Θέλουμε να λαμβάνουμε δεδομένα αισθητήρων από τη Γη, με τεχνολογία που βασίζεται στο διαδίκτυο, και να τα χρησιμοποιούμε σε πολλούς διαφορετικούς τομείς. Για παράδειγμα, στον τομέα της γεωργίας ή της ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών.

Εάν αυτό το έργο αποδειχθεί επιτυχημένο, πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να παράγουμε πολλά προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία για τη χώρα μας», προσέθεσε.

Επομένως, με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένουν στο γειτονικό κράτος την έκβαση του συγκεκριμένου εγχειρήματος, το οποίο προσδοκά στη διάνοιξη πολλών σημαντικών δρόμων.