ΚΟΣΜΟΣ

Βόμβα μεγατόνων: Αυτή είναι η μεγαλύτερη βόμβα στην ιστορία του ανθρώπου – Δεν ξανάγινε

Η Σοβιετική Ένωση στις 30 Οκτωβρίου του 1961 πυροδότησε την Βόμβα Τσαρ, με αποτέλεσμα την ισχυρότερη έκρηξη βόμβας της ιστορίας της ανθρωπότητας.

Βόμβα μεγατόνων: Αυτή είναι η μεγαλύτερη βόμβα στην ιστορία του ανθρώπου - Δεν ξανάγινε
Βόμβα μεγατόνων: Αυτή είναι η μεγαλύτερη βόμβα στην ιστορία του ανθρώπου - Δεν ξανάγινε
Συντάκτης: Ευαγγελία Κουτσιανούδη Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Η λεγόμενη Βόμβα «Τσαρ» παίρνει το όνομα της από τη ρώσικη λέξη «Τσάρος» η οποία σημαίνει βασιλιάς. Γιατί πράγματι αυτό ήταν, η ισχυρότερη βόμβα στην ιστορία της ανθρωπότητας, ο «βασιλιάς» των εκρηκτικών μηχανισμών.

Πρόκειται για μία βόμβα υδρογόνου η οποία πυροδοτήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση τον Οκτώβριο του 1961. Με κωδικό όνομα Ιβάν ή Βάνια, η βόμβα RDS-220 είναι το μεγαλύτερο πυρηνικό όπλο που έχει δοκιμαστεί στην ανθρωπότητα.

Η βόμβα πυροδοτήθηκε από ύψος 4 χιλιάδων μέτρων κοντά στον Αρκτικό ωκεανό. Συγκεκριμένα, η έκρηξη έλαβε χώρα στο νησί Σέβερνι της Νόβαγια Ζεμλιά στην Ρωσία.

Εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, η πυροδότηση έγινε μυστικά, ωστόσο οι Αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες την εντόπισαν. Πράγμα εύκολο δηλαδή αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος της έκρηξης!

Οι ενδείξεις των τότε μέτρων μέτρησαν την ισχύ της έκρηξης στους 58 μεγατόνους ωστόσο μετά το 1991 έχει καταμετρηθεί ως έκρηξη 50 μεγατόνων. Ενδεικτικά η έκρηξη στο Ναγκασάκι στην Ιαπωνία από είχε ισχύ 21 κιλοτόνων ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη έκρηξη της ιστορίας, αυτή στο Castle Bravo των ΗΠΑ το 1951 είχε ισχύ 15 μεγατόνων! Το γιγάντιο μανιτάρι που σχηματίστηκε από την βόμβα Τσαρ έφτασε τα 200.000 πόδια. Στο Ναγκασάκι το μανιτάρι σταμάτησε στα 20.000 πόδια. Η λάμψη της έκρηξης έγινε ορατή από απόσταση 1.000 χιλιομέτρων.

Θεωρητικά η έκρηξη θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη με ισχύ πάνω από 100 μεγατόνους. Λόγω της μόλυνσης και της επικινδυνότητας της όμως προτιμήθηκε να μειωθεί η ισχύς της στους 50 μεγατόνους.

https://youtu.be/BBNhYOmEgy0 

Exit mobile version