MARKET

Γιατί η ασφάλεια κατοικίας είναι πιο απαραίτητη από ποτέ!

Η κατοικία μας είναι σίγουρα το σημαντικότερο μέρος στη ζωή μας, έτσι η ασφάλεια της θα πρέπει να είναι το πρώτο μας μέλημα!

Γιατί η ασφάλεια κατοικίας είναι πιο απαραίτητη από ποτέ!
Συντάκτης: Στέλιος Ανδρικάκης Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Το σπίτι μας είναι μια από τις σπουδαιότερες προσωπικές επενδύσεις που μπορούμε να κάνουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Μια κατοικία, δεν είναι μόνο ένα μέρος όπου κοιμόμαστε και ζούμε αρκετές ώρες της ημέρες – έχει συναισθηματική αξία και αναμνήσεις που συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου!

Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να προστατεύσουμε το σπίτι αλλά και την επένδυσή μας όσο γίνεται καλύτερα, καθώς τα απρόβλεπτα γεγονότα στη ζωή είναι πολλά και πάντα υπάρχει η πιθανότητα από τη μια στιγμή στην άλλη να βρεθούμε προ εκπλήξεως.

Ένας σεισμός ή μια πυρκαγιά μπορούν να καταστρέψουν την περιουσία μας σε δευτερόλεπτα.

Εδώ έρχεται η ασφάλεια σπιτιού που προσφέρει προστασία από ζημιές, απώλειες ή ακόμα και κλοπές ενός σπιτιού αλλά και του περιεχόμενού του.

Παρά τη μεγάλη προστασία που προσφέρει μια ασφάλεια σπιτιού, το κόστος είναι αρκετά χαμηλό καθιστώντας την ασφάλεια κατοικίας μια αξιόλογη δαπάνη για να προστατεύσετε την περιουσία σας.

Τα συμβόλαια ασφάλισης κατοικιών καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα κινδύνων όπως φυσικές καταστροφές, πυρκαγιές, κεραυνούς, πλημμύρες καθώς και ανθρωπογενή γεγονότα όπως κλοπή περιεχομένου, βανδαλισμοί, ζημιές κατά τη διάρκεια της κλοπής ακόμα και πτώση αεροσκάφους.

Το ασφαλιστήριο συνήθως σας αποζημιώνει για το κόστος ανοικοδόμησης ή επισκευής της κατοικίας σας, σε περίπτωση που επέλθει κάποιος από αυτούς τους κινδύνους που σας καλύπτει.

Σε περίπτωση που έχετε ασφαλίσει και το περιεχόμενο, τότε αυτή η ασφάλιση σας αποζημιώνει με χρηματικό ποσό ίσο προς αντικατάσταση των κλοπιμαίων αντικειμένων.

Μέσο κόστος ασφάλισης για 100 τ.μ.

Το κόστος ασφάλισης ενός σπιτιού εξαρτάται από τα υλικά κατασκευής, την περιοχή , τον όροφο καθώς και τα τετραγωνικά μέτρα.

Οι κατασκευές χωρίζονται σε 3 κατηγορίες :

• Συνήθης
• Πολυτελή
• Λουξ

Οι περισσότερες ασφαλιστικές υπολογίζουν ως εμπορική αξία ακινήτου τα 950€/τ.μ. για μια συνήθη κατασκευή, τα 1050€ για μια πολυτελή και τα 1300€/τ.μ. για μια λουξ.

Λόγω των συνθηκών τα τελευταία 2 χρόνια και την άνοδο στο κατασκευαστικό κόστος, οι τιμές έχουν αυξηθεί 100-300€ / τ.μ. σε όλες τις κατηγορίες κατασκευών.

Το μέσο κόστος ασφάλισης είναι από 0,95€ – 1,30€ / τ.μ. για μια απλή ασφάλεια σπιτιού. Η κάλυψη σεισμού συνήθως υπολογίζεται εξτρά με ποσοστό 1,5 τοις χιλίοις επί της εμπορικής αξίας του ακινήτου σας και είναι επιπλέον του βασικού κόστους ασφάλισης.

Επιπλέον, η κάλυψη κλοπής περιεχομένου υπολογίζεται ξεχωριστά και εξαρτάται από τα πράγματα που θέλετε να ασφαλίσετε.

Τέλος, η τοποθεσία του ακινήτου, ο όροφος αλλά και η χρονολογία κατασκευής επηρεάζουν το κόστος ασφάλισης με τα καινούργια σπίτια σε περιοχές χαμηλής εγκληματικότητας να έχουν και τα φθηνότερα ασφάλιστρα.

Επιλογή απαλλαγής

Η απαλλαγή είναι το ποσό που θα πληρώσει ο ιδιοκτήτης σε κάθε ζημιά. Έτσι, αν έχετε ένα ασφαλιστήριο με απαλλαγή 2% του κεφαλαίου, τότε για οποιαδήποτε ζημιά γίνει, εσείς ως ιδιοκτήτης θα πρέπει να πληρώσετε τα πρώτα χρήματα που αντιστοιχούν στο 2% του ασφαλιζόμενου κεφαλαίου και έπειτα τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει η ασφαλιστική.

Για παράδειγμα, αν ασφαλίζετε ένα ακίνητο με αξία 100.000€ και έχετε μια ζημιά 5000€, τότε εσείς θα πληρώσετε τις 2000€ και τις υπόλοιπες 3000€ η ασφαλιστική.

Υποασφάλιση – Υπερασφάλιση

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι που πρέπει να προσέξετε στην ασφάλεια κατοικίας, το ενδεχόμενο της υπασφάλισης ή της υπερασφάλισης.

Υπασφάλιση έχουμε όταν ασφαλίζουμε το ακίνητο για αξία μικρότερη από την πραγματική – δηλαδή αν η αξία του ακινήτου σας είναι στις 100.000€ και εσείς το ασφαλίζετε για 50.000€, τότε έχουμε υπασφάλιση 50%

Αυτό θα παίξει μεγάλο ρόλο και στην αποζημίωση, καθώς οποιοδήποτε ποσό αποζημίωσης θα μειωθεί κατά 50% πριν σας καταβληθεί, λόγω της υπασφάλισης.

Από την άλλη, υπερασφάλιση έχουμε όταν ασφαλίζουμε το ακίνητο για αξία μεγαλύτερη από την εμπορική του – σε αυτήν την περίπτωση, η αποζημίωση θα υπολογιστεί με βάση την τρέχουσα, κανονική εμπορική του αξία και όχι με την αξία που το έχετε ασφαλισμένο.

Κάλυψη αστικής ευθύνης σε ασφαλιστήριο κατοικίας

Η αστική ευθύνη, όπως τη γνωρίζουμε και στις ασφάλειες αυτοκινήτου, αποζημιώνει ένα τρίτο μέρος αν ζημιωθεί ή τραυματιστεί από τη δική μας περιουσία. Στην περίπτωση των αυτοκινήτων, η βασική ασφάλεια που είναι απαραίτητη και συμπεριλαμβάνει την υποχρεωτική αστική ευθύνη, στην ουσία καλύπτει την αποζημίωση των τρίτων μερών σε περίπτωση ατυχήματος με δική μας υπαιτιότητα.

Η ίδια κάλυψη υπάρχει και στην ασφάλεια σπιτιού, όπου η αστική ευθύνη θα αποζημιώσει τυχόν τρίτους που τραυματιστήκαν στην οικία σας. Για παράδειγμα αν ένας επισκέπτης γλιστρήσει και τραυματιστεί και κινηθεί εναντίον σας, η αστική ευθύνη θα τον αποζημιώσει.

Η κάλυψη αυτή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο εξωτερικό στα συμβόλαια ασφάλισης κατοικιών ενώ στη χώρα μας είναι ακόμα σε νηπιακό επίπεδο.

Συμπερασματικά, μια ασφάλεια σπιτιού θα προστατεύσει την επένδυσή σας και τους κόπους που κάνατε μια ζωή για να το αποκτήσετε. Σε μια δύσκολη στιγμή, θα ξέρετε πως θα έχετε πάλι το απαραίτητο κεφάλαιο για να επισκευάσετε ή να ανοικοδομήσετε το ακίνητο όπως ήταν πριν.

Η ασφάλεια κατοικίας κοστίζει ελάχιστα ενώ προσφέρει πολλαπλά οφέλη στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Exit mobile version