MARKET

Πέντε μύθοι για τη vegan διατροφή των αθλητών!

Ποια είναι τα θετικά σημεία μίας vegan διατροφή;
Πέντε μύθοι για τη vegan διατροφή των αθλητών!

Στις μέρες μας πολλοί κορυφαίοι αθλητές έχουν επιλέξει μια διατροφή χωρίς ζωικά προϊόντα. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς και οι αδελφές Βίνους και Σιρίνα Γουίλιαμς στο τένις, ο Λιούις Χάμιλτον στην F1, ο Κάιρι Ίρβινγκ στο NBA, αλλά και ο θρυλικός πυγμάχος Μάικ Τάισον όπως και ο μοναδικός Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, είναι μερικοί από αυτούς που υποστηρίζουν σθεναρά ότι είδαν σημαντικά οφέλη για την υγεία και την απόδοσή τους όταν επέλεξαν μια φυτική δίαιτα. Θα δούμε στη συνέχεια μερικούς από τους μύθους που περιβάλλουν τη vegan διατροφή για αθλητές και θα εξετάσουμε αν και κατά πόσο ισχύουν. 

Τι ακριβώς είναι λοιπόν ο βιγκανισμός; Σύμφωνα με τη Vegan Society, ο βιγκανισμός είναι «μια φιλοσοφία και ένας τρόπος ζωής που επιδιώκει να αποκλείσει – στο μέτρο του δυνατού και του πρακτέου – κάθε μορφή εκμετάλλευσης και σκληρότητας των ζώων για τροφή, ένδυση ή οποιοδήποτε άλλο σκοπό».

Αλήθεια ή μύθος;

Όπως είναι κατανοητό, πολλοί διατηρούν επιφυλάξεις εάν ένας τόσο περιοριστικός τρόπος διατροφής μπορεί να βοηθήσει τους αθλητές να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση και τις επιδόσεις τους. Ας ρίξουμε μια ματιά σε πέντε μύθους που κυκλοφορούν ευρέως στους αθλητικούς κύκλους.

Μύθος 1: Οι vegan υποσιτίζονται και αρρωσταίνουν συχνά

Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους σχετικά με τις φυτικές δίαιτες είναι ότι στερούνται πολλών σημαντικών θρεπτικών συστατικών και μπορεί να οδηγήσουν σε υποσιτισμό. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό δεν ισχύει.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Reviews, οι χορτοφαγικές δίαιτες τείνουν να αξιολογούνται σταθερά υψηλότερα από άλλες όσον αφορά την ποιότητα και τη θρεπτική τους αξία. Μπορούν επίσης να παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία, να ενισχύσουν τη μακροζωία και να προστατεύσουν από καρδιαγγειακά προβλήματα.

Μύθος 2: Οι vegan δεν μπορούν να πάρουν αρκετές πρωτεΐνες

“Αλλά από πού θα πάρεις την πρωτεΐνη που χρειάζεσαι;” Αν είστε χορτοφάγος (ή σκέφτεστε να γίνετε), είναι σχεδόν σίγουρο ότι σας έχουν κάνει αυτήν την ερώτηση. Υπάρχει η ισχυρή πεποίθηση ότι τα προϊόντα ζωικής προέλευσης είναι οι μόνες καλές πηγές πρωτεΐνης, αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει. Πράγματι, το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά παρέχουν μεγάλο μέρος αυτού του σημαντικού μακροθρεπτικού συστατικού, αλλά το ίδιο ισχύει και για τα φασόλια, τις φακές που μπορείτε να βρείτε στο φυλλάδιο προσφορών ΑΒ Βασιλόπουλος, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, τα προϊόντα με βάση τη σόγια (όπως το τόφου), τη σπιρουλίνα και πολλούς τύπους δημητριακών. Ακόμη και ορισμένα λαχανικά, όπως το μπρόκολο και τα σπαράγγια, μπορούν να συμπληρώσουν την πρόσληψη πρωτεΐνης.

Μύθος 3: Οι vegan έχουν χαμηλό επίπεδο ενέργειας

Ένα συνηθισμένο στερεότυπο παρουσιάζει τους vegan ως ληθαργικά, αδύναμα άτομα που πρέπει οπωσδήποτε να πάρουν έναν υπνάκο μέσα στη μέρα. Αν και πρόκειται για μύθο, θα μπορούσε να είναι αληθινός σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι φυτικές δίαιτες που είναι ισορροπημένες και περιέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά δε θα προκαλέσουν κόπωση. Ωστόσο, αν έχετε έλλειψη βιταμίνης Β12 και ιωδίου – τα οποία βρίσκονται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης – μπορεί να παρατηρήσετε μειωμένη ενέργεια. Γι’ αυτό είναι σημαντικό για τους χορτοφάγους να βεβαιώνονται ότι η διατροφή τους και τα συμπληρώματα που παίρνουν παρέχουν επάρκεια σε αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά.

Μύθος 4: Όλες οι vegan δίαιτες είναι υγιεινές και προάγουν την απώλεια βάρους

Οι φυτικές δίαιτες μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμες για τους αθλητές. Αλλά με την αφθονία των vegan επεξεργασμένων τροφίμων που διατίθενται στην αγορά αυτές τις μέρες, είναι αρκετά εύκολο να κάνετε λάθος επιλογές. Αν η διατροφή σας βασίζεται σε φυτικά τρόφιμα που είναι όμως πλούσια σε λίπη, σάκχαρα και αμυλούχους υδατάνθρακες, δε θα αποκομίσετε κανένα όφελος για την υγεία σας.

Επίσης, τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης μπορούν να είναι εξαιρετικά για την απώλεια βάρους, καθώς τείνουν να έχουν περισσότερες φυτικές ίνες και χαμηλότερη θερμιδική πυκνότητα. Παρόλα αυτά, αν τρώτε συνεχώς περισσότερες θερμίδες από όσες καίτε, ακόμα και το πιο υγιεινό πρόγραμμα διατροφής μπορεί να σας κάνει να πάρετε κιλά.

Μύθος 5: Η vegan διατροφή επιβραδύνει την αποκατάσταση

Η αποκατάσταση αποτελεί βασικό μέρος κάθε προπονητικού προγράμματος. Μια ολοκληρωμένη χορτοφαγική διατροφή μπορεί στην πραγματικότητα να επιταχύνει την αποκατάσταση, λόγω του υψηλού επιπέδου αντιφλεγμονωδών στοιχείων που βρίσκονται στις φυτικές τροφές. Για έναν αθλητή αυτό σημαίνει περισσότερο χρόνο για προπόνηση και καλύτερα αποτελέσματα και επιδόσεις.

Κάτι βασικό: κάθε αθλητής που αποφασίζει να ακολουθήσει μια διατροφή που αποκλείει διάφορες ομάδες τροφίμων, θα πρέπει να έχει τη σωστή καθοδήγηση από ιατρό ή διαιτολόγο-διατροφολόγο, προκειμένου να μην προκύψουν προβλήματα από την έλλειψη κάποιων θρεπτικών συστατικών.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Πέντε μύθοι για τη vegan διατροφή των αθλητών!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.