EXTRATIME

Μόλις μπει στο ποτάμι, αρχίζει να σαπίζει ζωντανός. Ο σολομός συνεχίζει να κολυμπά μέχρι να πεθάνει για να γεννήσει

Δεν σταματά ούτε όταν το σώμα του αρχίσει να σαπίζει.
Μόλις μπει στο ποτάμι, αρχίζει να σαπίζει ζωντανός. Ο σολομός συνεχίζει να κολυμπά μέχρι να πεθάνει για να γεννήσει

Ο σολομός περνά τη ζωή του στον ωκεανό. Εκεί τρέφεται, μεγαλώνει, γίνεται δυνατό ψάρι, ικανό να διασχίζει τεράστιες αποστάσεις. Όμως δεν είναι αυτός ο προορισμός του. Ο κύκλος του δεν κλείνει στη θάλασσα. Πρέπει να επιστρέψει. Στο ίδιο ποτάμι που γεννήθηκε. Στην ίδια πατρίδα. Εκεί όπου όλα άρχισαν. Και εκεί όπου όλα θα τελειώσουν.

Μόλις εισέλθει στο γλυκό νερό, το σώμα του ξεκινά να καταρρέει. Το δέρμα του αλλάζει χρώμα, σκουραίνει, παραμορφώνεται. Τα λέπια του χαλάνε, οι ιστοί του σπάνε. Σταματά εντελώς να τρώει. Ό,τι ενέργεια έχει, το χρησιμοποιεί για να κολυμπήσει αντίθετα στο ρεύμα. Για να φτάσει στον τόπο που γεννήθηκε. Να γεννήσει. Και να πεθάνει.

Δεν υπάρχει επιστροφή. Δεν υπάρχει ανάπαυση. Δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία. Ο σολομός δεν ζει για να δει τα παιδιά του. Δεν προλαβαίνει να απολαύσει το τέλος. Πεθαίνει καταπονημένος, διαλυμένος, με το σώμα του να έχει σχεδόν σαπίσει. Είναι προγραμματισμένος να φτάσει ως εκεί. Και τίποτα δεν μπορεί να τον κάνει να σταματήσει πριν ολοκληρώσει την αποστολή.

Οι επιστήμονες λένε ότι ο σολομός διατηρείται ζωντανός μόνο και μόνο από την ορμονική μνήμη του. Από μια έμφυτη εντολή που δεν μπορεί να αγνοήσει. Τα αποθέματά του εξαντλούνται. Τα όργανά του υπολειτουργούν. Κι όμως, συνεχίζει. Δεν σταματά. Ούτε όταν το σώμα του δεν ανταποκρίνεται πια. Μόνο όταν τελειώσει ό,τι ήρθε να κάνει.

Σε λίγες μέρες μετά τη γέννα, το κουφάρι του επιπλέει στο ποτάμι. Όμως δεν πέθανε άδικα. Οι απόγονοί του έχουν ήδη εκκολαφθεί. Κάποιοι από αυτούς θα γίνουν και εκείνοι ταξιδιώτες του ωκεανού. Θα επιστρέψουν μια μέρα. Και μόλις μπουν στο ποτάμι, θα αρχίσουν να σαπίζουν ζωντανοί. Για να γεννήσουν. Όπως ακριβώς έκανε κι εκείνος.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Παύλος Μαρινάκης: «Πυρά» από Liberation και Deutsche Welle για τις νομικές απειλές που εκτόξευσε σε Έλληνα δημοσιογράφο

Παύλος Μαρινάκης: «Πυρά» από Liberation και Deutsche Welle για τις νομικές απειλές που εκτόξευσε σε Έλληνα δημοσιογράφο

Ο δημοσιογραφικός κόσμος της Ευρώπης έφριξε με την αντιθεσμική συμπεριφορά του Παύλου Μαρινάκη - Εκφοβισμός «στη χώρα της δημοκρατίας»

Κοινωνία
Κοινωνία: Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τουρκική πρόκληση με το «καλημέρα» – Έστειλαν τον υπουργό… Τουρισμού να υποδεχθεί τον Μητσοτάκη

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τουρκική πρόκληση με το «καλημέρα» – Έστειλαν τον υπουργό… Τουρισμού να υποδεχθεί τον Μητσοτάκη

Οι αλλεπάλληλες υποχωρήσεις έφεραν μοιραία απαξίωση - Ανεπίτρεπτη μεταχείριση της ελληνικής κυβέρνησης από τους Τούρκους

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Εθνική ξεφτίλα! – Ο Πλεύρης παραδίδει έναν Πόντιο αγωνιστή στα νύχια της Τουρκίας – Διώκεται γιατί καταγγέλλει τα εγκλήματα των Τούρκων!

Εθνική ξεφτίλα! – Ο Πλεύρης παραδίδει έναν Πόντιο αγωνιστή στα νύχια της Τουρκίας – Διώκεται γιατί καταγγέλλει τα εγκλήματα των Τούρκων!

Ένας περήφανος Πόντιος που έμαθε τις ελληνικές ρίζες του και υπέστη ανελέητες διώξεις από τους Τούρκους, κινδυνεύει να εκδοθεί στο καθεστώς Ερντογάν με τη συμβολή της Ελλάδας!

Ελευθέριος Ανδρώνης
ExtraTime: Ο Ρούνεϊ έκραξε τον fan που δεν κουρεύεται μέχρι να κερδίσει η Γιουνάιτεντ και έγινε viral

Ο Ρούνεϊ έκραξε τον fan που δεν κουρεύεται μέχρι να κερδίσει η Γιουνάιτεντ και έγινε viral

Το παράξενο στοίχημα ενός οπαδού της Γιουνάιτεντ με το κούρεμα έφτασε μέχρι τον Ρούνεϊ και προκάλεσε χαμό στα social

ExtraTime
Κοινωνία: ΕΛΤΑ: Με τη μέθοδο του «σαλαμιού» προχωρά η διάλυση τους – Λουκέτο σε 11 υποκαταστήματα της περιφέρειας

ΕΛΤΑ: Με τη μέθοδο του «σαλαμιού» προχωρά η διάλυση τους – Λουκέτο σε 11 υποκαταστήματα της περιφέρειας

Η κυβέρνηση παραμένει πιστή στο σχέδιο «ξεπουλήματος» και απονεκρώνει την περιφέρεια, χρυσώνοντας το χάπι με εναλλακτικές «λύσεις»

Κοινωνία
Κοινωνία: Πάνος Ρούτσι: Σοβαρή καταγγελία για «μπράβους» και ψυχολογική βία στους συγγενείς στη δίκη για τα περιβόητα βίντεο

Πάνος Ρούτσι: Σοβαρή καταγγελία για «μπράβους» και ψυχολογική βία στους συγγενείς στη δίκη για τα περιβόητα βίντεο

Ο Πάνος Ρούτσι περιέγραψε μια εξοργιστική συμπεριφορά από τους αντίδικους, με ειρωνείες και χλευασμούς ακόμα και από άγνωστα άτομα

Κοινωνία
Κοινωνία: Η Κομισιόν δεν σταματά να προωθεί τα έντομα στη διατροφή παρά την αποστροφή των πολιτών – Σε ποια προϊόντα ενσωματώνονται

Η Κομισιόν δεν σταματά να προωθεί τα έντομα στη διατροφή παρά την αποστροφή των πολιτών – Σε ποια προϊόντα ενσωματώνονται

Επεξεργασμένες μορφές εντόμων ήδη φτάνουν στο πιάτο ανυποψίαστων πολιτών - Η Κομισιόν στηρίζει σθεναρά την αποκρουστική διατροφική ατζέντα

Κοινωνία
ExtraTime: Στη Σεούλ άνθρωποι ζουν σε δωμάτια λίγων τετραγωνικών και ένα βίντεο δείχνει την πραγματικότητα

Στη Σεούλ άνθρωποι ζουν σε δωμάτια λίγων τετραγωνικών και ένα βίντεο δείχνει την πραγματικότητα

Η καθημερινότητα σε δωμάτια λίγων τετραγωνικών στη Σεούλ μέσα από ένα βίντεο

ExtraTime
ExtraTime: Διευθύντρια σχολέιου στο Χαλάνδρι βάζει μαθητές να σκάβουν στο προαύλιο για να σβήνει απουσίες

Διευθύντρια σχολέιου στο Χαλάνδρι βάζει μαθητές να σκάβουν στο προαύλιο για να σβήνει απουσίες

Καταγγελίες μαθητών στο 3ο ΕΠΑΛ Χαλανδρίου ότι τους ζητήθηκε να σκάβουν στο προαύλιο για να διορθώνονται απουσίες χωρίς επίσημη επιβεβαίωση μέχρι στιγμής

ExtraTime